8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα τουρκικά παιχνίδια στο Κάιρο

Διαβάστε επίσης:

Την ώρα που επιδιώκει να προσεγγίσει τη Γαλλία, η Τουρκία επιχειρεί εκ νέου να ρίξει γέφυρες και προς την Αίγυπτο. Παρά τις καταγγελίες εναντίον του Κάιρου για συμμέτοχη στις «συμμαχίες του κακού» στο παρασκήνιο η Αγκυρα προσπαθεί σκληρά για μία συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν «μετά από διαπραγματεύσεις να υπογράψουμε μία συμφωνία θαλάσσιων ζωνών», διαγράφοντας επί της ουσίας το Καστελλόριζο.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίο επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι. Οπως μεταδίδει το αραβικό μέσο marsad.ecsstudies.com, η συζήτηση των δύο ηγετών επικεντρώθηκε στις στενές διμερείς σχέσεις που δεσμεύουν τις δύο χώρες σε διάφορους τομείς και κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της Ανατολικής Μεσογείου.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το αραβικό μέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία ανταλλαγής απόψεων με τον Αιγύπτιο πρόεδρο για περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τονίζοντας τη σημασία του αμοιβαίου συντονισμού τόσο σε διμερές όσο και τριμερές επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Αλ Σίσι επιβεβαίωσε τη δυναμική της σχέσης των δύο χωρών και τη θετική εξέλιξη που παρατηρεί, ενώ υπογράμμισε την επιθυμία της Αιγύπτου να προωθήσει διάφορες πτυχές αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της ενέργειας αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας και στρατιωτικό.

Πού το πάει η Τουρκία

Η πρόσκληση Τσαβούσογλου ακολουθεί την προκήρυξη από την Αίγυπτο αδειοδότησης θαλασσίων «οικοπέδων» στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έγινε με τρόπο που για κάποιους ανοίγει ένα παράθυρο στις τουρκικές διεκδικήσεις. Και αυτό γιατί στην προκήρυξη που δημοσιεύθηκε τα πεδία που χαράσσονται δυτικά είναι σε ακολουθία της συμφωνίας που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Αθήνα, ενώ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού ακολουθεί τη γραμμή της υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί η Τουρκία, όπως την έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ από το 2019. Ο Τσαβούσογλου σημειώνει ως θετική την κίνηση της Αιγύπτου και τονίζει ότι το Κάιρο υπέγραψε μερική συμφωνία με την Ελλάδα, σεβόμενο επίσης τα «νότια σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η στάση της Αιγύπτου έχει ενεργοποιήσει και τα αντανακλαστικά της Αθήνας, που επίσης έχει κινηθεί για να διαπιστώσει τις προθέσεις του Κάιρου με άτυπες επαφές να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι εξελίξεις να παρακολουθούνται στενά, ακόμα και αν η ελληνική διπλωματία δεν θέλει να ανεβάσει τους τόνους. Κατά πληροφορίες, η αιγυπτιακή πλευρά αποδίδει περίπου σε «παρεξήγηση» το ζήτημα που δημιουργήθηκε, αλλά οι συντεταγμένες στην επίμαχη προκήρυξη δεν έχουν αλλάξει. Υπενθυμίζεται ότι ο Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αιγύπτιο ομόλογό του και την περασμένη Παρασκευή, με το εν λόγω ζήτημα να είναι ήδη γνωστό στην Αθήνα και να απασχολεί. Εστω και στο παρασκήνιο.

Αλλαγή προσωπείου, εξάλλου, επιλέγοντας αυτό του κατευνασμού, επιχείρησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνομιλία του με το γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Μία αναδίπλωση από τη ρητορική των ύβρεων και των απειλών, σε μία περίοδο που ο κλοιός για την τουρκική οικονομία σφίγγει όλο και περισσότερο, με τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις να αναδεικνύεται σε γεγονός ιδιαίτερης σημασίας και τις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον να εξακολουθούν να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος ακόμα και για συνεργασία με το Παρίσι και μάλιστα με σημαντικές δυνατότητες… Ενδειξη των ισχυρών και πολυπλεύρων πιέσεων που δέχεται η Αγκυρα και αναγκάζουν τον Ερ-ντογάν σε αναδίπλωση, έστω και ευκαιριακή. Η ανάγκη της Τουρκίας άλλωστε να παρουσιαστεί ως πρόθυμη για διάλογο και λύσεις έχει καταστεί σαφής από πολλούς ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι ωστόσο αμφισβητούν την ειλικρίνεια και τη διάρκεια που μπορεί να έχει αυτή η «καλή διάθεση».

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο το ραντεβού εξ’ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των επιταγών της πανδημίας, ήταν κάτι που διευκόλυνε την επαφή, καθώς μία φυσική συνάντηση ίσως εμπεριείχε συμβολισμούς και ενδείξεις υποχωρήσεων που καμία πλευρά δεν θα επιθυμούσε. Η Γαλλία υπήρξε η ισχυρότερη φωνή εντός ΕΕ που στηλίτευσε τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να την «ξεγράψει», όπως δεν μπορούν και οι υπόλοιπες δυτικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία επιθυμεί θετική ατζέντα χωρίς αστερίσκους κυρώσεων που θα τορπίλιζαν τις διεκδικήσεις της, ωστόσο και η πλειονότητα των κρατών – μελών επιθυμούν κατευνασμό του Ερντογάν υπό την απειλή μίας νέας μετα-ναστευτικής κρίσης. Γεγονός που απέτρεψε τις Βρυξέλλες από αποφάσεις που θα ακολουθούσαν τα βήματα του Μακρόν, την Ελλάδα και την Κύπρο και βάζει έναν ακόμα αστερίσκο «συμβιβασμού» στο Παρίσι, παράλληλα με την ενότητα του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε στη διακοινοβουλευτική τηλεδιάσκεψη των χωρών του MED7 και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι και να υπάρχει πρόβλεψη ενεργοποίησής τους, ως εργαλείο, προκειμένου να αποτραπεί νέα παράνομη και προκλητική συμπεριφορά.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr και Τα Νέα

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: