Στην από καιρό αναμενόμενη ολοκλήρωσή του έφτασε χθες το χρονικό ενός προαναγγελθέντοs διαζυγίου ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz, υπό τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Ορμπαν. To Fidesz ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ομάδα ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, προλαβαίνοντας τον σχεδόν βέβαιο εξοστρακισμό του, καθώς λίγο νωρίτερα το ΕΛΚ είχε αλλάξει τον εσωτερικό του κανονισμό, 0ivovras τη δυνατότητα απομάκρυνσή ολόκληρων κομμάτων και όχι μόνο μεμονωμένων μελών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ενώ δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι γιατροί μας σώζουν ζωές, είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπει ότι το ΕΛΚ παραλύει από τα εσωτερικά διοικητικά ζητήματα και προσπαθεί να κάνει να σιγάσουν και να απενεργοποιήσει δημοκρατικούς εκλεγμένους ευρωβουλευτές», υποστηρίζει ο Βίκτορ Ορμπαν σε επιστολή του προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρο της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην ίδια δήλωση, εκτιμά ότι η αλλαγή των κανόνων στο ΕΛΚ έγινε με μόνο στόχο τον εξοστρακισμό του Fidesz, κίνηση την οποία χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατική, άδικη και απαράδεκτη».
Έχοντας καταγάγει σειρά εκλογικών νικών την προηγούμενη δεκαετία, το Fidesz κυβερνά την Ουγγαρία από το 2010 και διαθέτει, σχεδόν χωρίς διακοπή, πλειοψηφία δύο τρίτων στο εθνικό Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση Ορμπαν έχει δεχθεί σκληρή κριτική από την Ε.Ε. για παραβιάσει του κράτους δικαίου και αθέμιτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τον Τύπο, τα πανεπιστήμια και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός απορρίπτει την κριτική των Βρυξελλών και επιμένει να καθορίζει την εθνική γραμμή, αγνοώντας το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο σε σειρά ζητημάτων, από τη μετανάστευση και την οικονομική πολιτική μέχρι την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στρατηγική εμβολιασμού.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συσπειρώνει κεντροδεξιά κόμματα, όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία και οι Ρεπουμπλικανοί (μετεξέλιξη του γκωλικού UMP) στη Γαλλία. Παρά την αποχώρηση των 11 ευρωβουλευτών του Fidesz, θα παραμείνει η ισχυρότερη δύναμη στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 175 ευρωβουλευτές σε σύνολο 705.
Μέχρι χθες το βράδυ, παρέμενε αδιευκρίνιστο αν πλην της αποχώρησης του από την ομάδα των συντηρητικών ευρωβουλευτών, το Fidesz διακόψει κάθε σχέση με το ΕΛΚ και ενταχθεί σε άλλη πολιτική οικογένεια του συντηρητικού χώρου. Πολιτικοί αναλυτές πιθανολογούσαν ότι το Fidesz θα μπορούσε να αναζητήσει καινούργια πολιτική στέγη στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), όπου ανήκει και το ιδεολογικά συγγενές του, Κόμμα του Νόμου και της Τάξης, που κυβερνά την Πολωνία. Μία άλλη επιλογή θα ήταν να ενταχθεί στην ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), στην οποία ανήκει η ξενοφοβική Λέγκα του Ιταλού πολιτικού Ματέο Σαλβίνι.
Την έξοδο του Fidesz από το ΕΛΚ χαιρέτισαν φιλελεύθεροι πολιτικοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Χαιρετίζω την απομάκρυνση του Fidesz και του Βίκτορ Ορμπαν από το βασικό ρεύμα της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής και πιστεύω ότι έπρεπε να έχει γίνει από καιρό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ντάσιαν Σίολος, επικεφαλής της φιλελεύθερης ομάδας ευρωβουλευτών Ανανέωση της Ευρώπης. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ Πέδρο Λόπεθ ντε Πάμπλο απέφυγε να σχολιάσει την αποχώρηση του Fidesz, κάνοντας λόγο για «προσωπική απόφαση» του Βίκτορ Ορμπαν.
Από την Καθημερινή
Σε συνεργασία με tomanifesto.gr