«Εμβόλιο» για τον κορωνοϊό αναζητεί ο κλάδος του τουρισμού στη Μαγνησία, αλλά η επιδημία δεν φαίνεται η μόνη που θα επηρεάσει τη φετινή χρονιά τις κρατήσεις, που σήμερα «πάγωσαν» και κινούνται στα ίδια επίπεδα, με το 2019.
Τα δομικά προβλήματα στον τουρισμό της Μαγνησίας είναι εκείνα που επηρεάζουν κάθε χρόνο και περισσότερο τον κλάδο, ενώ η επιδημία δίνει ένα καθοριστικό χτύπημα, με τις προβλέψεις να έχουν αρνητικό πρόσημο. Όλοι οι φόβοι εστιάζονται στο γεγονός, ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, απαιτείται ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, που θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων λόγω κορωνοϊού, ο οποίος είναι μαζί με τη βιομηχανία τροφοδότης της τοπικής οικονομίας. Στη μεγάλη αγορά της Κίνας, όπου ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις για Ελλάδα, η Μαγνησία δεν είχε ποτέ πρόσβαση, αλλά η απειλή της ενδεχόμενης επιδημίας είναι ασύμμετρη και τα νερά αχαρτογράφητα. Το πόσο θα επηρεάσει η εξάπλωση την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, από τις οποίες η Μαγνησία αντλεί επισκέπτες, κανείς δεν το γνωρίζει. Το τέλος Μαρτίου δηλαδή μόνο σε 3 εβδομάδες, προσδιορίζεται, ως η «τελευταία ώρα» ανάσχεσης του παγώματος των κρατήσεων, εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις από το μέτωπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Λεβέντης σημειώνει ότι η «ομπρέλα» προστασίας του τουρισμού δεν έχει ακόμα «σηκωθεί, αλλά ο κορωνοϊός δεν είναι το μόνο ζήτημα που επιβάλλεται να απασχολήσει τον κλάδο, καθώς η έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι προ των πυλών και τα προβλήματα διογκώνονται. Τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και τη σημερινή επαναλαμβάνονται μόνον θριαμβολογίες για τις αφίξεις και το πόσο σωστά κάνουν τα αρμόδια υπουργεία τη δουλειά τους στην τουριστική δραστηριότητα. Δεν ακούω τίποτα για την ανεξέλεγκτη παραξενοδοχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που αναδεικνύεται πλέον μετά και την έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ως μείζον πρόβλημα, όχι των ξενοδόχων, αλλά της ίδιας της κοινωνίας», σημειώνει. Μόνο στον Βόλο τα διαμερίσματα airbnd ξεπερνούν τα 350, με τις διαθέσιμες κλίνες να αγγίζουν αυτές που διαθέτουν τα ξενοδοχεία. «Δεν βλέπω καμία βελτίωση στα ζητήματα που θέτουμε και παραμένει το ξενοδοχείο αντικείμενο του φορομπηχτικού μηχανισμού, ως αγελάδα που βγάζει συνέχεια γάλα… Δυστυχώς όμως η αγελάδα είναι «στέρφα»… Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει τοποθετήσει ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση και για τον τουρισμό. Οι διοικούντες όμως δεν αντιμετωπίζουν τα πάγια αιτήματα των ξενοδόχων και δεν ασχολούνται με την επίλυσή τους. Οι εκπρόσωποί μας τρέχουν, χτυπάνε πόρτες, λιώνουν σόλες παπουτσιών σε καθημερινές συναντήσεις από υπουργείο σε υπουργείο, από διεύθυνση σε διεύθυνση, όπου οι συνομιλητές μας είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τα αυτονόητα.
Δεν μπορεί οι ξενοδόχοι να είμαστε καλοί και άγιοι, όταν δημιουργούμε δουλειές, όταν πληρώνουμε μισθούς, όταν υπογράφουμε κλαδικές συμβάσεις, όταν πληρώνουμε εισφορές και φόρους, αλλά όταν ζητάμε να ξεκολλήσουν τρία – τέσσερα ουσιώδη ζητήματα, για να τα καταφέρουμε και να πάμε μπροστά, να μας κοιτάζουν σαν … εξωγήινους. Αυτή η στάση δεν είναι ούτε οικονομικά σωστή, ούτε ηθικά δίκαιη», δήλωσε. Τόνισε πως ο τουρισμός των πανηγυρισμών, των χειροκροτημάτων και της πολιτικής καριέρας πρέπει να δώσει επιτέλους τη θέση του στον τουρισμό των ανθρώπων, που ζουν από και για τον τουρισμό. «Κουραστήκαμε να μας αγνοούν. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι. Να μην παριστάνουν τάχα τους ευαίσθητους για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, όταν είμαστε εμείς αυτοί, που στηρίζουμε στην πράξη και την κοινωνία και τους εργαζόμενούς μας. Για να μπορούμε να βάζουμε «πλάτη», πρέπει «κάτι» να υπάρχει στο Ταμείο μας. Κι αυτό γίνεται μέσα από τις δικές τους πράξεις και παραλείψεις όλο και πιο δύσκολο στοίχημα για εμάς τους ξενοδόχους».
Πτώση κρατήσεων τις επόμενες ημέρες
Όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης, η χρονιά σε απόλυτα νούμερα κρατήσεων «βαδίζει» στα ίδια νούμερα µε το 2019, ενώ οι επόμενες μέρες θα δείξουν πτωτική τάση, αφού αποκλείεται να ακολουθηθεί η ίδια πορεία σε σχέση με το 2019.
Δήλωσε πως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ετοιμάζει μια στοχευμένη μελέτη για τη στάθμιση των μέχρι στιγμής επιπτώσεων της κρίσης στα ελληνικά ξενοδοχεία και γενικά για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει και ο πανικός από την παγκόσμια επιδημία στη συνολική τουριστική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο. «Την κρίση με τον κορωνοϊό πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Οι ξενοδόχοι πρέπει να λάβουν μέτρα και να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο, με γραμμή άμυνας σε περιπτώσεις μαζικών ακυρώσεων. Στο τραπέζι πρέπει να μπουν οι συζητήσεις με τις τράπεζες για μετάθεση αποπληρωμής δόσεων, γιατί σε περίπτωση που η κρίση «αγγίξει» την αρχή του καλοκαιριού, η αγορά εκτιμά πως η πλεύση θα γίνει σε «αχαρτογράφητα» νερά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Βρισκόμαστε σε φάση αναζήτησης των μέτρων και κινήσεων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «εμβόλιο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό από την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19 σε ολόκληρο τον πλανήτη. Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχουν αναλάβει οι Έλληνες ξενοδόχοι, καθώς είναι αυτοί που υποδέχονται τον κύριο όγκο των ξένων επισκεπτών, που φθάνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας και μοιράζονται το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων και κατ’ επέκταση θα πληγούν εντονότατα. Η διαχείριση της κρίσης που ξεκίνησε και έρχεται πιο ενδυναμωμένη, θέλει σοβαρή αντιμετώπιση, αφ’ ενός από την επιστημονική ομάδα, αφ’ ετέρου και από την επαγγελματική φροντίδα για πρόληψη των μέσων που χρησιμοποιούμε για τη φιλοξενία των επισκεπτών μας. Η περίπτωση της Αμαλιάδας και η αντιμετώπιση του οργανωμένου γκρουπ, Ελλήνων στους Αγίους Τόπους δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Επίσης άποψή μου είναι η αντιμετώπιση των μεταναστών, δηλαδή οι έλεγχοι υγείας, να γίνονται με αυστηρότητα και οπωσδήποτε σε απολύτως ελεγχόμενους χώρους.
Εάν δεν υπάρξουν μέτρα ασφάλειας της υγείας, ενισχύουμε την κινούμενη βόμβα, που θα σκάσει κυριολεκτικά στα χέρια μας. Σε περίπτωση που καταγραφεί ότι η κρίση ακουμπήσει στην κυριολεξία την αρχή του καλοκαιριού, η αγορά εκτιμά πως η πορεία της πλεύσης μας, θα γίνει σε «αχαρτογράφητα» και «θολά» νερά, με επιπτώσεις που όλοι μας, που είμαστε στον χώρο της τουριστικής δραστηριότητας, θα τις υποστούμε», κατέληξε.
πηγή:e-thessalia.gr