8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τριαντόπουλος για Τέμπη: Δεν υπήρχαν εντολές για διαμόρφωση του χώρου, ακολουθήσαμε το πρωτόκολλo

Διαβάστε επίσης:

Aβάσιμους χαρακτήρισε ο Χρήστος Τριαντόπουλος τους ισχυρισμούς για την διαμόρφωση του χώρου μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, εξηγώντας ότι ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα και έγιναν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται βάσει σχεδίου όταν υπάρχουν απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Υπογράμμισε ότι δεν υπήρχαν εντολές, ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι επιχειρούν να τροφοδοτούν τους ισχυρισμούς τους με σενάρια και παραφιλολογίες αλλά και fake news που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με σκοπό να στηρίξουν το αφήγημα που τους εξυπηρετεί.

- Advertisement -

Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αυτή η ανείπωτη τραγωδία, είναι κάτι που με έχει σημαδέψει. Όπως όλους μας. Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου. Πρόκειται για ειλικρινές συναίσθημα, απέναντι σε ένα γεγονός που μας έκανε όλους να νιώσουμε πως βρεθήκαμε μπροστά σε μία από τις πιο μεγάλες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. Που μας έφερε, ανθρώπινα, αντιμέτωπους με μία από τις πιο δύσκολες στιγμές μας. Περισσότερο δε για όσους βρεθήκαμε εκεί. Και οι περισσότεροι από εσάς της αντιπολίτευσης, όχι μόνο δεν έχετε εικόνα από αυτές τις δύσκολες στιγμές, αλλά δεν έχετε καν την αμυδρή αίσθηση από τις εικόνες αυτές.

Είναι στιγμές, είναι εικόνες, είναι αισθήσεις που δεν φεύγουν από το μυαλό σου. Κάθε μου αναφορά, με μεταφέρει εκεί. Για αυτό κάθε μου αναφορά γίνεται πάντα με απόλυτο σεβασμό στα θύματα, στις οικογένειές τους, στους οικείους τους και στην κοινωνία. Χωρίς αμφιβολία, δεν μπορούμε στο ελάχιστο να νιώσουμε τον ατελείωτο πόνο των γονιών, των συγγενών, των οικείων. Πόνος που εκφράζεται και με θυμό, και φυσικά με εύλογα αιτήματα για απαντήσεις και για δικαιοσύνη.

Απέναντι σε αυτόν τον πόνο, στεκόμαστε, και πρέπει να στεκόμαστε όλοι, με σεμνότητα, ταπεινότητα και σκυμμένο κεφάλι. Όχι, όμως και απέναντι σε όσους τρίτους εργαλειοποιούν αυτό το τραγικό δυστύχημα για πολιτικά οφέλη. Όχι, όμως, και απέναντι στην παραπλάνηση, στο ψέμα, στα αναπόδεικτα σενάρια και στη λάσπη με πολιτικό πρόσημο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με την πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση κορυφώνεται κοινοβουλευτικά μια διευρυμένη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας. Προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, χωρίς ίχνος μέτρου και ορίων. Μια μεθοδευμένη προσπάθεια με στόχο την Κυβέρνηση. Με στόχο τον κλονισμό της ομαλής πορείας που ακολουθεί η Πατρίδα μας.

Προσπαθείτε να «χτίσετε» ένα αφήγημα περί «συγκάλυψης». Όταν όλα είναι στη δικαιοσύνη. Όταν όλα προχωρούν με χρόνους που απέχουν παρασάγγας από το παρελθόν σας. Όταν μέλημα όλων μας είναι να πέσει άπλετο φως σε όλα και όλους. Το δικό σας, όμως, μέλημα είναι η συνωμοσιολογία, η αβάσιμη σεναριολογία, τα fake news, τα ψέματα για να στοχεύσετε προς την Κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε αυτή την τακτική, οφείλουμε να προτάξουμε την αλήθεια και τη λογική. Και θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε όσα με αφορούν, προσωπικά. Σε όσους βιάστηκαν να πουν ότι «κρύβομαι» – είτε από σκοπιμότητα, είτε επειδή προφανώς δεν με γνωρίζουν – θέλω να πω ότι αποτέλεσε εξαρχής προσωπική μου επιλογή να απαντώ θεσμικά.

Όσες φορές χρειάστηκε, απάντησα από την αίθουσα της Βουλής, τις διαδικασίες της οποίας σέβομαι και τιμώ. Και έχω πολύ συνειδητά επιλέξει να μην τροφοδοτώ συνεχώς την ατελείωτη παραφιλολογία και την αβάσιμη σεναριολογία κάποιων, που εργαλειοποιούν τον πόνο. Η προσωπική μου στάση ζωής και η ηθική μου δεν το επιτρέπουν. Έχω επιλέξει να ξεκαθαρίζω τα πράγματα με τοποθετήσεις μου μέσα σε αυτή την αίθουσα. Το έκανα άλλες δύο φορές. Το κάνω και τώρα. Και πάντα είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής.

Οι ισχυρισμοί που αναφέρονται για τη διαμόρφωση του χώρου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ισχυρισμοί αντικρουόμενοι, που ακόμα και όσοι τρίτοι – πολιτικοί και συνάδελφοι – τους «ξεστομίζουν» αυτοαναιρούνται μεταξύ τους. Ισχυρισμοί αβάσιμοι, που ακόμα και όσοι τρίτοι – πολιτικοί και συνάδελφοι – τους επικαλούνται, δεν μπορούν να «γεμίσουν» με λέξεις ούτε μια μικρή πρόταση, πέραν της πολιτικής τους στόχευσης.
Απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμούς: η αλήθεια.

Οι ενέργειες, λοιπόν, καθορίστηκαν βάσει του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από τους αρμόδιους επιχειρησιακούς παράγοντες. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί, από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να εντοπιστούν τα θύματα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Ήταν εκεί, υπό τον αρμόδιο εισαγγελέα, η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι διασώστες, οι εταιρείες και οργανισμοί του σιδηρόδρομου και όλοι οι αρμόδιοι που προβλέπονται να επιχειρούν στο πεδίο – οι επιχειρησιακοί – για να ανταποκριθούν στη συγκλονιστική αγωνία των συγγενών.
Αγωνία για τους ανθρώπους τους, που αναζητούσαν μέσα σε αυτή την τραγωδία. Και επιχειρούσαν – όσοι προβλέπεται – για να απαντήσουν όσο πιο γρήγορα γινόταν σε αυτή τη συγκλονιστική αγωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κάποιοι διακινείτε ή αναπαράγετε διάφορα σενάρια. Σενάρια που απέχουν από την πραγματικότητα.

Ναι. Βρέθηκα στη Λάρισα, λίγες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα την κρατική αρωγή. Βρέθηκα για το συντονισμό της κρατικής βοήθειας και της στήριξης προς τις οικογένειες των θυμάτων. Μπορείτε απλά να αναζητήσετε τις ενημερώσεις και τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών. Βρέθηκα εκεί, ως μέλος Κυβερνητικού Κλιμακίου αποτελούμενο και από αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, σε συνεργασία και με άλλους Υπουργούς και Υφυπουργούς.

Και επισκεπτόμουν τη Λάρισα, για τις επόμενες λίγες ημέρες, για το συντονισμό της κρατικής βοήθειας. Ασχοληθήκαμε με διάφορα διαχειριστικά ζητήματα εκείνων των τραγικών ημερών, όπως – μεταξύ άλλων – ήταν η φιλοξενία των οικογενειών, η συνεργασία αυτών με δομές και υπηρεσίες, η υποστήριξη από ειδικούς, η παρακολούθηση της εξέλιξης των διασταυρώσεων και αναγνωρίσεων, η συνεργασία στις δύσκολες διαδικασίες που ακολούθησαν τις αναγνωρίσεις των θυμάτων, και άλλα αντίστοιχα δύσκολα ζητήματα. Ζητήματα πρωτόγνωρα για μένα, που, παρά το γεγονός ότι ήμουν συγκλονισμένος, μιας και πρώτη φορά βρέθηκα μπροστά σε τέτοια τραγωδία, έπρεπε με ψυχραιμία να τα διαχειριστούμε.

Ασχοληθήκαμε, λοιπόν, από το συντονισμό τέτοιων ζητημάτων, μέχρι και τη σχηματοποίηση των μέτρων για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών. Μέτρα που ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες μετά, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, περιλαμβάνοντας και ειδική Γραμμή Αρωγής. Μέτρα που θεσμοθετήθηκαν την περίοδο που ακολούθησε, με το νόμο 5039/2023. Και των μέτρων αυτών, ακολούθησαν και άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις μας, όπως για τις οικογένειες των αδικοχαμένων νεαρών παιδιών στο σεισμό της Σάμου, με το νόμο 5043/2023. Καθώς και άλλων περιπτώσεων, στο πλαίσιο της αρωγής του κράτους.

Αυτό ήταν και είναι το χαρτοφυλάκιό μου, η κρατική αρωγή, η κρατική βοήθεια, η βοήθεια και η στήριξη όταν προκύψει ανάγκη. Και τότε και τώρα. Και τότε και τώρα, άλλο η κρατική αρωγή, άλλο η πολιτική προστασία.

Η πολιτική μου παρουσία, λοιπόν, εκεί είχε ως βασικό στόχο να συντονίσω την κρατική βοήθεια. Και επίσης, να ενημερώνω, όποτε χρειάστηκε, την κοινή γνώμη για την εξέλιξη της συλλογικής αυτής προσπάθειας – όπως και έγινε με συνεντεύξεις και δηλώσεις μου εκείνες τις ημέρες. Να παρέχω στοιχεία και να ενημερώνω την κοινή γνώμη για βασικά δεδομένα μέσα από την παρακολούθηση της δύσκολης προσπάθειας των αρμοδίων. Και να βοηθώ, όποιον, όπου και όποτε χρειάστηκε, σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια όλων. Όλων που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, για να ανταποκριθούν στην μεγάλη αγωνία των συγγενών, που αναζητούσαν εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους. Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο.

Και θέλω να υπογραμμίσω ξανά – όπως έκανα και πριν από λίγες μέρες. Δεν υπήρχαν εντολές. Υπήρχαν πρωτόκολλα και προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού, του ΣΟΠΠ. Το γνωρίζετε κ. συνάδελφοι, αλλά δεν το αναφέρετε. Δεν βλέπω να αναπαράγονται οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων. Δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του πρώην Περιφερειάρχη. Το γνωρίζετε και αυτό κ. συνάδελφοι, αλλά ούτε και αυτό το αναφέρετε. Και εδώ δεν βλέπω να αναπαράγεται το έγγραφο του πρώην Περιφερειάρχη. Υπάρχει σε κάποιο έγγραφο αναφορά στο όνομά μου ή οπουδήποτε αλλού; Όχι. Και αυτό το γνωρίζετε. Αλλά τα παραβλέπετε όλα αυτά μπροστά στην πολιτική σας σκοπιμότητα.

Διαμορφώνετε και αναπαράγετε fake news. Το κάνετε στα σενάρια της διαμόρφωσης του χώρου. Το κάνετε και στα σενάρια για τα ηχητικά στοιχεία, που επικαλείστε στην πρόταση δυσπιστίας. Είναι πάγια και σταθερή η τακτική σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που διακινείτε ή αναπαράγετε τα σενάρια αυτά. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την υποτιθέμενη «αλήθεια» σας. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω για το εξής:
Η αναζήτηση της αποκαλούμενης «αλήθειας» μέσα από σενάρια, συνομωσίες και μη στοιχειοθετημένες εικασίες, που στο βωμό του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους μετατρέπονται σε επικοινωνιακές «βεβαιότητες», δεν συνιστούν σεβασμό απέναντι στο μέγεθος της τραγωδίας.
Δεν συνιστούν σεβασμό απέναντι στη λογική και στην αλήθεια.
Δεν συνιστούν σεβασμό απέναντι στους ίδιους τους συγγενείς.
Δεν συνιστούν σεβασμό απέναντι στην ίδια τη δικαιοσύνη.
Δεν συνιστούν σεβασμό απέναντι στους θεσμούς και στη δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά. Η εμπλοκή μου με την πολιτική ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Και ξεκίνησε με μόνο γνώμονα να εργαστώ για την κοινωνία, ώστε τα παιδιά μου, τα παιδιά μας, να μεγαλώνουν σε μία πατρίδα που θα γίνεται όλο και καλύτερη. Και το θεωρώ πως έχουμε συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, με τη μεταρρύθμιση της κρατικής αρωγής.

Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αρωγής του κράτους που στήριξε σε δύσκολες στιγμές πολλές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, όσο πιο γρήγορα γινόταν. Και το εξελίσσουμε συνεχώς. Και δουλεύουμε συνεχώς, χωρίς σταματημό και πάντα δίπλα σε κάθε πολίτη.

Για εμένα η πολιτική – για να γνωριζόμαστε – δεν είναι επάγγελμα.
Για εμένα η «καρέκλα» δεν είναι αυτοσκοπός. Για εσάς – που διακινείται και αναπαράγετε αυτά τα σενάρια – η «καρέκλα» είναι ο στόχος. Για εσάς η ανυπόστατη κατηγορία, ανερυθρίαστα, αποτελεί απλώς ένα μέσο για να φτάσετε στην «καρέκλα». Επιστρατεύετε ότι μπορείτε, χωρίς μέτρο, χωρίς όρια, χωρίς ήθος. Αρκεί να φτάσετε σε αυτή. Αυτό κάνετε και τώρα. Με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση. Στο πρόσωπό μου. Στη Νέα Δημοκρατία. Στην Κυβέρνηση. Στον Πρωθυπουργό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Παρ’ όλη την πολιτική στόχευση, θα συνεχίσω να πορεύομαι με το ίδιο ήθος, τον ίδιο κώδικα αξιών, χωρίς, όμως, να ξεχάσω ποτέ τη στόχευση αυτή. Με απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς, που δεν θεωρώ πως κανείς μας μπορεί να νιώσει το δράμα τους. Και, όπως λέει και η μητέρα μου, «έχουν τα δίκαια όλου του κόσμου».

Με σεβασμό, όμως, και στη δικαιοσύνη, που είναι εκείνη που θα ρίξει φως σε όλα, όπως το θέλουμε όλοι. Με μέλημα, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα. Και αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα το κάνει πραγματικότητα.
Και θα το κάνει για μία πατρίδα που θα γίνεται όλο και καλύτερη για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές.
Σας ευχαριστώ.».

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: