8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βολιώτες στα δίχτυα απατεώνων ακόμα και από την Παπούα…

Διαβάστε επίσης:

Ένα καινούριο «φρούτο» αναφορικά με τις τηλεφωνικές οχλήσεις σε Βολιώτες έχει αρχίσει να «ευδοκιμεί» και στη Μαγνησία, με εταιρείες που έχουν έδρα στο εξωτερικό, να προτείνουν μέσω τηλεφωνικού εκπροσώπου τους, να επενδύσουν σε χρηματιστηριακά παράγωγα στο εξωτερικό, με δέλεαρ υψηλές αποδόσεις, που κάποιες φορές αποδεικνύονται παγίδα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να έχουν χάσει ακόμα και χιλιάδες ευρώ το προηγούμενο διάστημα…

Μάλιστα πριν από περίπου έναν μήνα, 50χρονος Βολιώτης δέχθηκε κλήση από εκπρόσωπο εταιρείας, που εμφανιζόταν να λειτουργεί στην εξωτική Παπούα – Νέα Γουινέα, προτείνοντάς του να επενδύσει σε ξένες μετοχές, με υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με το ελληνικό Χρηματιστήριο… Παράγοντες της χρηματαγοράς στον Βόλο εξηγούν πως ακόμα και οι ίδιοι έχουν δεχθεί τέτοιες τηλεφωνικές πωλήσεις, που προέρχονται από εκπροσώπους από διάφορες πλατφόρμες συναλλαγών, που συνήθως δεν ζητούν από τον υποψήφιο πελάτη εγγραφή σε αυτή.

- Advertisement -

Συνήθως πρόκειται για υπαρκτές εταιρείες, που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες για χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά όμως ορισμένες από αυτές είναι επικίνδυνες και υπάρχουν και αρκετές περίεργες, που δηλώνουν ως έδρα κάποια χώρα της Ευρώπης, της Ασίας, ακόμη και της Ωκεανίας. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν, επενδυτές, ακόμα και Βολιώτες, έπεσαν θύματα εξαπάτησης από εταιρείες με έδρα τη Βουλγαρία, χάνοντας από λίγες δεκάδες έως και χιλιάδες ευρώ. Κανονικά ο υποψήφιος πελάτης θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία, η οποία περιλαμβάνει και ερωτηματολόγιο με συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν πόσο ρίσκο είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο πελάτης στην επένδυση σε μετοχές. Οι ύποπτες εταιρείες δεν ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, ενώ για μετοχές ξένων επιχειρήσεων στις οποίες καλούν να επενδύσει ο υποψήφιος, τα χρηματιστήρια του εξωτερικού έχουν συμβληθεί με την Ελλάδα, μέσω της μερίδας sat στο Αποθετήριο Αξιών Αθηνών και εκεί υπάρχει η ταυτότητα του κάθε πελάτη. Μάλιστα οι ίδιοι Βολιώτες παράγοντες σημειώνουν με νόημα, ότι μετά την άρση των capital control οι υποψήφιοι επενδυτές δεν έχουν λόγο να απευθύνονται σε ξένους πάροχους. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, επενδυτές που εξαπατήθηκαν ή που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα τέτοιων εταιρειών, να προβαίνουν σε καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η τελευταία με ανακοινώσεις της προειδοποιεί το κοινό σχετικά με εταιρείες, που παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία. Την περασμένη χρονιά εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις για εταιρείες, που δήλωναν ως έδρες χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα στην πρώτη ανακοίνωση στις 31 Ιανουαρίου 2019 αναφέρει πως εταιρεία με έδρα τις Παρθένους Νήσους και παράρτημα στην Ελλάδα δεν δύναται να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά μέσα, ή και να κατέχει χρήματα πελατών.
Επιπλέον εφιστά την προσοχή των επενδυτών στην αξιολόγηση των εταιρειών (με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται), σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους. Ειδικότερα θα πρέπει να διαπιστώνουν την ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή των αντίστοιχων εποπτικών αρχών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, στις 8 Φεβρουαρίου, αναφέρεται σε εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, η οποία δεν επιτρέπεται να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες και στην Τρίτη, που εξέδωσε στις 8 Αυγούστου του περασμένου έτους, καταγγέλλει δύο εταιρείες, η πρώτη με έδρα τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες και η δεύτερη με έδρα τη Βουλγαρία, πως δεν μπορούν να έχουν συναλλαγές με πελάτες, κατέχοντας χρήματά τους… Εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιγράφει στη «Θ» τον τρόπο προσέγγισης υποψήφιων πελατών – θυμάτων από διάφορους επιτήδειους. Πρόκειται για ευγενικούς υπαλλήλους, που απευθύνονται στον πελάτη, δελεάζοντάς τον με υψηλές αποδόσεις, εγκλωβίζοντάς τον με την πρώτη ενημέρωση που θα του κάνουν.

Στη αρχή φαίνεται να αποδίδουν τα χρήματα που κατέθεσε ο πελάτης, αλλά στη συνέχεια του ζητούν να βάλει και άλλα χρήματα για την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων, και με τη μέθοδο της πυραμίδας στο τέλος το θύμα θα τα χάσει όλα. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχθεί η Επιτροπή, υπάρχουν πολίτες και από τη Μαγνησία, που τοποθέτησαν, χάνοντας από 200 μέχρι και μερικές χιλιάδες ευρώ με αυτή τη μέθοδο. Η συχνότητα των καταγγελιών ποικίλει και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις πέντε τον μήνα, μόνο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού τα θύματα ή όσοι θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν, απευθύνονται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ή και στις τράπεζες. Μάλιστα έχει καταγραφεί περίπτωση σε τραπεζικό κατάστημα στην πρωτεύουσα, που μπλοκαρίστηκε ανάλογη συναλλαγή, που καταγγέλθηκε ως απάτη. Ακόμα κάποιοι που υπέστησαν σημαντική οικονομική ζημιά, προβαίνουν σε μηνυτήριες αναφορές, ζητώντας να βρουν το δίκιο τους μέσω της δικαστικής οδού. Αυτό που υπογραμμίζεται από τους αρμόδιους, είναι ότι οι υποψήφιοι πελάτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ζητώντας πάντα να πληροφορηθούν, εάν η εταιρεία έχει άδεια να λειτουργεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και να αναζητούν το όνομά της στο ειδικό μητρώο, που υπάρχει στην Επιτροπή.
πηγή:e-thessalia.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: