8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Διεθνής διάκριση για Λαρισαίους δημιουργούς κόμικς

Διαβάστε επίσης:

Ο Στέλιος Πλιάτσικας και ο Θάνος Κυράτζης είναι δύο δημιουργοί κόμικς από τη Λάρισα. Έχουν δημιουργήσει την ομάδα LoudMouse Crew (μτφ. ‘Το Ποντίκι που Φωνάζει’), μια βραβευμένη ομάδα που συνεργάζεται με διάφορους εθνικούς και διεθνείς καλλιτέχνες, καθώς και πολιτιστικούς φορείς.

- Advertisement -

Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις και φεστιβάλ κόμικς σε Ελλάδα και Σκωτία. Ασχολείται όχι μόνο με τη δημιουργία τους (συγγραφή και εικονογράφηση), αλλά και το graphic design, τις σπουδές κόμικς (comic studies), και τη χρήση τους σε τυπική, μη-τυπική και άτυπη εκπαίδευση.

Ο Στέλιος Πλιάτσικας και ο Θάνος Κυράτζης
Υπάρχει από το 2019, όταν ο Θάνος ήταν στην Σκωτία και ο Στέλιος στην Ελλάδα. Άτυπα, η συνεργασία τους υπήρχε χωρίς όνομα από το 2015.

«Ξεκινήσαμε με ένα webcomic γιατί θέλαμε να πούμε κάποιες ιστορίες, που αν δεν τις κάναμε εμείς πιθανόν να μην τις βλέπαμε πουθενά. Υπήρξε ένα διάλειμμα ενάμιση χρόνου σε αυτήν την περίοδο, αλλά τώρα συνεχίζουμε», τόνισαν στο onlarissa.gr και απάντησαν σε ερωτήσεις μας για τη δουλειά τους, τη σκηνή στη Λάρισα και τις δυσκολίες της «βιομηχανίας».

Το έργο σας ”Borders” διακρίθηκε με το John Byrne Award. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό…

Το Borders είναι μία δική μας δημιουργία σε συνεργασία με τη Λιθουανή καλλιτέχνη Abriele Skaite. Πήραμε 15 συνεντεύξεις από άτομα από όλο τον κόσμο σχετικά με τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους για τα σύνορα, πως τους έχουν επηρεάσει, πως τους έχουν αλλάξει.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο το Borders αναγνωρίστηκε από την Δρ. Χριστίνα Ντόκου του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., που θέλει να το διδάξει σε ένα webinar για τα Κόμικς και Ταυτότητα. Επίσης στο Sienna Heights University, στο Cincinnati, έχει επικοινωνήσει ένας καθηγητής μαζί μας για να διδάξει το Borders σαν σύγγραμμά σε μάθημα επίσης για Κόμικς και Ανθρώπινη Ταυτότητα.

Το Borders διακρίθηκε με το John Byrne Award 2020, ένα βραβείο με κοινωνικό χαρακτήρα. Πέρα από το βραβείο, τη νύχτα της απονομής στο Εδιμβούργο έγινε έκθεση με το βιβλίο.

Τι περιλαμβάνεται γενικότερα στο έργο σας σαν ομάδα;

«Γενικά έχουμε ένα μεγάλο αριθμό αυτοεκδόσεων – περισσότερων ψηφιακών, παρά έντυπων. Δεν έχουμε κάποια αυστηρή θεματολογία, αλλά γενικά προσπαθούμε να βάζουμε τους εαυτούς μας σε όλα τα κόμικς του LoudMouse Crew.

Έχουμε δημιουργήσει το Βίλα Νεράντζι και το Armed Sparrow μαζί με την Λουκία την Κάττη. Ο Θάνος έχει κάποια «πειραματικά» φωτοκόμικ διαθέσιμα ονλάιν (κόμικ με φωτογραφίες αντί για σκίτσα). Ύστερα υπάρχουν τα πολλά κόμικς που έχει κάνει ο Στέλιος: Harverster, Samurai ΠΟΥΠΑΝ, Reminder to Forget – όλα αυτά είναι διαθέσιμα δωρεάν.»

Ποιες είναι οι δυσκολίες της «βιομηχανίας» των κόμικ σήμερα; Πόσο εύκολο είναι να μπορέσεις να έρθεις σε συμφωνία με τον εκδότη;

«Γενικά μας ταλαιπωρεί. Εάν είσαι στη μετάβαση μεταξύ ερασιτέχνη και επαγγελματία – που πολλά παιδιά στην ηλικία μας είναι- δεν υπάρχουν λεφτά για βιοπορισμό μόνο από τα κόμικ και είναι περιορισμένες οι ευκαιρίες στην αγορά.

Δεν μπορούμε μιλήσουμε για εκδότες γιατί δεν έχουμε ψάξει στην Ελλάδα, είμαστε λίγο προστατευτικοί με τη δουλειά μας είναι η αλήθεια.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η έλλειψη αγοράς. Δηλαδή περισσότερες φορές έχει τύχει να δείξει κάποιος ενδιαφέρον στην δουλεία μας ή άλλων επειδή τους το λέμε παρά επειδή μας έχει ψάξει.»

Υπάρχει ενεργή κοινότητα δημιουργών και αναγνωστών στη Λάρισα;

«Υπάρχει ποικιλία. Γενικά η Λάρισα, και ο κάμπος, έχουν άτομα που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν είναι πολλοί, αλλά όπως δείχνουν και οι εκθέσεις και τα φεστιβάλ που γίνονται εδώ, υπάρχει περισσότερη ποιότητα από ποσότητα.

Αναγνωστικό κοινό όχι, δεν υπάρχει όσο θα μπορούσε να είναι. Δεν έφτασε ποτέ η κουλτούρα του αναγνώστη στην Λάρισα, ακόμα και αν είχαμε ένα πολύ καλό κομιξάδικο – τα 9 Ρίχτερ.

Είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε όσο μπορούμε. Συνεργαζόμαστε με σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς στη Λάρισα και Τύρναβο για να δείξουμε πόσα πολλά πράγματα μπορούν να κάνουν τα κόμικς σαν καλλιτεχνικό και αφηγηματικό μέσο.»

Εδώ και δύο χρόνια έχουμε το LaComicsFestival στην πόλη. Πριν από αυτό πως οργανώνατε τη «διαφήμιση» σας;

«Όπως γίνεται και σήμερα κατά κύριο λόγο – μέσω internet και social media.

Είναι πολύ πιο χρονοβόρο το διαδίκτυο αλλά θα φτιάξεις το όνομα σου πιο εύκολα. Για παράδειγμα σε εμάς πλέον κάποιοι μεταφράζουν τα κόμικς των LoudMouse σε γαλλικά και ιταλικά.

Υπάρχουν διαδικτυακά περιοδικά όπως το Comic Cultura και το Smassing Culture που δίνουν την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να αναδείξουν τη δουλειά τους. Μετά υπάρχουν άλλα παντός μεγέθους φεστιβάλ και εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που καλούν δημιουργούς να δείξουν τις δουλείες τους.

Εμείς είμαστε σχετικά νέοι στη σκηνή των φεστιβάλ και των εκθέσεων αλλά δεν μας αποθαρρύνουν οι απορρίψεις που έχουμε φάει μέχρι τώρα.»

Facebook – LoudMouse Crew Comics
Instagram – LoudMouse Crew
πηγή: onlarissa.gr– Μαρίνος Τζώτζης

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: