8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Χρέος η στήριξη των εστιών ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό

Διαβάστε επίσης:

«Τιμούμε σήμερα τους Φιλέλληνες που βρέθηκαν δίπλα μας ή έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την Ελλάδα. Αλλά και όλους τους φίλους του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γραμματείας, οι οποίοι μέσω των έργων τους τα υπηρετούν με συνέπεια και σεβασμό στις χώρες τους. Η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη σε μια εποχή που οι κλασικές σπουδές, δυστυχώς, υποβαθμίζονται. Ως Ελλάδα έχουμε χρέος να στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνομάθεια, όλες τις εστίες μελέτης και διάδοσης των ελληνικών σπουδών και της ελληνικής γλώσσας, τις αντίστοιχες πανεπιστημιακές έδρες, τα Ινστιτούτα και τα Ιδρύματα που λειτουργούν στο εξωτερικό». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δήλωσή τουμετάτην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, στον λόφο του Φρουρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

- Advertisement -

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ακολούθως, επισκέφθηκε, την Έκθεση «Οι Φιλέλληνες και η προσφορά τους στους αγώνες του Έθνους», που διοργάνωσε η 1η Στρατιά και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας, στη Λέσχη Αξιωματικών της Φρουράς Λάρισας. Σκοπός της Έκθεσης είναι η ανάδειξη της ηθικής και υλικής συμπαράστασης των φιλελλήνων κατά την περίοδο πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την περιήγησή του στην Έκθεση, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, σημείωσε επίσης ότι «ο Φιλελληνισμός υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του έθνους μας, που το βοήθησαν στις δυσκολότερες στιγμές της νεώτερης ιστορίας του. Η αίγλη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που προσέλκυε τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πνεύματα, όπως τον Μπάιρον, τον Γκαίτε, τον Ουγκώ, τον Πούσκιν, προσέφερε και στον σύγχρονο ελληνισμό την ισχυρή τους αλληλεγγύη. Όμως, το φιλελληνικό κίνημα που εκδηλώθηκε σε περιόδους όπως η επανάσταση του 1821 ή στον πόλεμο του 1940 εδράζεται όχι μόνον σε μια ρομαντική προσέγγιση αλλά πρωτίστως στον μεγαλειώδη αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Κι αυτό συνιστά ένα κρίσιμο δίδαγμα για το σήμερα. Η δική μας η στάση είναι αυτή που ενισχύει τον φιλελληνισμό, τόσο με τον σεβασμό που εμείς οι ίδιοι δείχνουμε στο παρελθόν μας, όσο και με την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων».

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: