8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Χαρακόπουλος: Δικαίωση σταφυλοπαραγωγών το de minimis στα Grimson

Διαβάστε επίσης:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη για πολλοστή φορά επιδεικνύει τα αντανακλαστικά της και εξετάζοντας αντικειμενικά τα δεδομένα προχωρά στην απόδοση ενισχύσεων de minimis σε αγροτικά προϊόντα που πράγματι επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα. Η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών που καταβλήθηκαν ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των σταφυλοπαραγωγών Grimson και στη Λάρισα από τις περυσινές πολυήμερες βροχοπτώσεις, οι οποίες έπληξαν αποδεδειγμένα την καλλιέργεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη διότι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που τους είχαμε διατυπώσει, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας κ. Δημήτρη Κοκκινούλη, να εξετάσουν τα μετεωρολογικά δεδομένα και να προχωρήσουν σε ενίσχυση της εν λόγω καλλιέργειας στη Λάρισα, όπως είχαν πράξει στις αρχές καλοκαιριού για τα Grimson στην Πέλλα και την Ημαθία. Ωστόσο, οφείλω να υπογραμμίσω ότι σε αυτή την απόφαση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι παραγωγοί Grimson στη Συκεώνα Καρδίτσας, που βρίσκονται στα όρια του νόμου Λάρισας, καθότι τα μετεωρολογικά δεδομένα που αποδείκνυαν το ύψος της βροχόπτωσης αντλήθηκαν και από σταθμό της περιοχής. Συνεπώς η ζημιά στα σταφύλια και η ενίσχυση των αγροτών της Συκεώνας δεν θα πρέπει να παραμεληθεί».
Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ύψους 270 ευρώ ανά στρέμμα στις καλλιέργειες σταφυλιών Grimson στο νομό Λάρισας και τις διαμαρτυρίες παραγωγών της Συκεώνας, των οποίων έγινε αποδέκτης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε πρωτοστατήσει για την ενίσχυση των σταφυλοπαραγωγών Grimson της Θεσσαλίας, διενεργώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο και πραγματοποιώντας διαδοχικές επισκέψεις στους αρμόδιους υπουργούς. Αρχικά, με Αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις 17.05.2021 είχε κοινοποιήσει την επιστολή του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας κ. Δημήτρη Κοκκινούλη για την αρνητική επίδραση των βροχοπτώσεων λόγω «Ιανού» στη σταφυλοπαραγωγή Grimson. Στη συνέχεια, στις 07.06.2021 είχε επισκεφθεί τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις ζημιές στα εν λόγω σταφύλια σε περιοχές της Θεσσαλίας από τις βροχοπτώσεις του «Ιανού» και να μεταφέρει το αίτημα των παραγωγών για κάλυψη των ζημιών, όπως στην Πέλλα και την Ημαθία. Ο κ. Σκυλακάκης είχε ενημερώσει τον κυβερνητικό βουλευτή ότι μέχρι τότε, δεν είχε υποβληθεί ανάλογο αίτημα από το επισπεύδον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ότι σε περίπτωση που υπήρχε θα εξεταζόταν με βάση τα πραγματικά δεδομένα και στοιχεία, όπως αυτά του ΕΛΓΑ. Κατόπιν, στις 09.06.2021, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας του να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη ζημιά και των Θεσσαλών παραγωγών Grimson, αφού τα μετεωρολογικά δεδομένα αιτιολογούσαν επαρκώς τις ζημιές που υπήρξαν. Μάλιστα, σε αυτή τη συνάντηση υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των σταφυλοπαραγωγών, όπου διασαφηνίστηκε η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί, ώστε το αίτημα του ΥπΑΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών συνοδευόμενο από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία που στοιχειοθετούν τη ζημιά να τύχει έγκρισης, όπως και τελικά έγινε.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ροή Ειδήσεων

Καιρός-Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στην κεντρική Ελλάδα

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ...

Βόλος: Στη Δικαιοσύνη γονείς μαθητών γιατί αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Δυο γονείς συνελήφθησαν χθες από την Αστυνομία του Βόλου, διότι δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπως...

Λιβανός: Τα βιολογικά αποτελούν το μέλλον

Δήλωση ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού για την έκδοση της πρόσκλησης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία:

490 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία

Μετά τη συνεργασία που είχε με τον ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...

Κορωνοϊός: Επιστρέφει από Δευτέρα η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση- Απελευθερώνεται το ωράριο

Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΥΠΕΝ: 15θημερη παράταση για το Εξοικονομώ

Παρατείνεται κατά 15 ημέρες η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων του «Εξοικονομώ 2021», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγω των έκτακτων συνθηκών...

Στην ίδια κατηγορία: