8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τεράστια ανοιχτά θέματα για το «ακέφαλο» ΓΝΛ

Διαβάστε επίσης:

Σε πονοκέφαλο για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξελίσσεται η αιφνιδιαστική παραίτηση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Χαράλαμπου Μπαλή, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μια παραίτηση που συνιστά ένα ακόμα πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση καθώς υπήρξε αποτέλεσμα της σύγκρουσης με ομάδα συνδικαλιστικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για την επιλογή νέων διευθυντικών στελεχών του νοσοκομείου και ως εκ τούτου αναζητά λύση με τα μικρότερα δυνατά “προβλήματα” μέχρι την αντικατάσταση του παραιτηθέντος διοικητή.

- Advertisement -

Ο κ. Μπαλής παρά το γεγονός ότι από τις πρώτες εμφανίσεις και επαφές του κέρδισε τις εντυπώσεις στο νοσοκομείο καλλιεργώντας μεγάλες προσδοκίες για την έναρξη μιας παραγωγικής περιόδου για το νοσηλευτικό ίδρυμα, φαίνεται ότι δεν άντεξε τις πιέσεις των συνδικαλιστικών στελεχών της ΔΑΚΕ υγειονομικών για την προώθηση συγκεκριμένων προσώπων σε διευθυντικές θέσεις και θέσεις ευθύνης.

Αφορμή για τη σύγκρουση των δύο πλευρών υπήρξε η έντονη δυσαρέσκεια των συνδικαλιστικών στελεχών της ΔΑΚΕ για τις πρώτες επιλογές των νέου διοικητή και κυρίως την ανάθεση προσωρινών καθηκόντων αναπληρωτή διευθυντή στη Διοικητική-Οικονομική Υπηρεσία του Νοσοκομείου στον Βασίλειο Σταμουλόπουλο προκειμένου να αντικαταστήσει τον Γιάννη Ντόκο, που επιλέχθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ανέλαβε τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Δυσαρέσκεια προκάλεσε στα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ και η απόφασή του να διατηρήσει στη θέση της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας την κα Καίτη Παληγιάννη, υποψήφια βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Θέμα που είχε ανακινηθεί από τον πρώην διοικητικό διευθυντή και νυν διοικητή του νοσοκομείου Βόλου Γιάννη Ντόκο προκαλώντας συνεχείς γκρίνιες μετά τις εκλογές και την επιστροφή της υποψήφιας βουλευτή στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι η ίδια -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησε να τοποθετηθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Για τη διάσταση απόψεων με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ενημερώθηκε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης όσο και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας, με τον διοικητή του νοσοκομείου να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης επικαλούμενος αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του καθώς, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν εξασφάλισε την αναγκαία στήριξη για τις επιλογές του. Απειλή που τελικά πραγματοποίησε με την υποβολή έγγραφης παραίτησης στο Υπουργείο Υγείας και ενώ ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης βρισκόταν στη Λάρισα προκειμένου να μιλήσει στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης.

Η υποβολή της παραίτησης, όπως ήταν φυσικό, σήμανε συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας με πολιτικά στελέχη να αρχίζουν έναν αγώνα δρόμου για να πειστεί ο κ. Μπαλής να ανακαλέσει την απόφασή του και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, που απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση, να αναλαμβάνει τη διαχείριση της κατάστασης, ενώ με τον διοικητή του νοσοκομείου επικοινώνησε και ο υφυπουργός Υγείας με τον πρώτο να δηλώνει ότι η απόφασή του είναι οριστική και αμετάκλητη.

Μία εβδομάδα μετά την υποβολή της η παραίτηση δεν έχει γίνει αποδεκτή με τον κ. Μπαλή να συνεχίζει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του υπογράφοντας αποφάσεις και συμμετέχοντας σε συσκέψεις και συναντήσεις με διευθυντές, στελέχη και το προσωπικό για σειρά θεμάτων που αφορούν στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Μοναδική εξαίρεση υπήρξε η ακύρωση της συνάντησής του με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας (ΕΙΝΚΥΛ) δηλώνοντας στον πρόεδρό της κ. Νίκο Νταφούλη ότι σε μερικές ημέρες θα αποχωρήσει από το Νοσοκομείο.

Όσο αφορά στην αντικατάστασή του και εφόσον η παραίτηση γίνει αποδεκτή, οι αρχικές σκέψεις ήταν να επιλεχθεί ο αντικαταστάτης από όσους είχαν υποβάλει αίτηση και ήταν υψηλά στη λίστα της αξιολόγησης. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η θέση θα επαναπροκηρυχθεί μαζί με άλλες κενές θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται χρονικά η προκήρυξη. Στην περίπτωση αυτή, εκτιμούν γνώστες των διαδικασιών, ο αντικαταστάτης δεν μπορεί να οριστεί και να αναλάβει καθήκοντα πριν το Πάσχα.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Η παραίτηση του νέου διοικητή και οι χρονικές προβλέψεις για την αντικατάστασή του αποτελούν δυσμενείς εξελίξεις και αναμένεται να έχουν επιπτώσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα και τα ανοιχτά μέτωπα σε μια χρονική στιγμή που είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι η προβληματική κατάσταση ενός νοσοκομείου που λειτουργούσε χωρίς διοίκηση για πολλούς μήνες μπορούσε να αναστραφεί.

Η απουσία διοικητικού συμβουλίου μετά τον διαχωρισμό και την αυτονόμηση των δύο νοσοκομείων της Λάρισας παραμένει ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αναζητά επειγόντως λύση προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο, όπως τα υπόλοιπα,. Αλλά παραμένει άγνωστο αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχωρήσει στον ορισμό μελών για τη συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου με τον διοικητή να βρίσκεται υπό παραίτηση.

Με ακέφαλο ουσιαστικά νοσοκομείο παραμένει δύσκολο αν όχι αδύνατο να προχωρήσει σειρά θεμάτων, όπως η κατάρτιση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για την επόμενη τετραετία, όπως ζητήθηκε από τους νέους διοικητές των νοσοκομείων, η αλλαγή του εσωτερικού Οργανισμού λειτουργίας του ιδρύματος, η συνδετήρια πτέρυγα, η κατάρτιση πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, η βελτίωση και ανάπτυξη των κλινικών. Και δεν μπορούν να προχωρήσουν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του διοικητή της 5ης ΥΠΕ να χειριστεί κάποια θέματα του Γενικού Νοσοκομείου, για τα οποία ενημερώθηκε λεπτομερώς σε πρόσφατη συνάντησή του με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Απόστολο Κομνό.

Παράγοντες και προσωπικό, διευθυντές κλινικών δεν κρύβουν τον προβληματισμό αλλά και τη δυσφορία τους τόσο για τις δυσμενείς εξελίξεις στη διαχείριση και την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων όσο και για την προσπάθεια προώθησης συγκεκριμένων κομματικών στελεχών σε θέσεις ευθύνης, που είχε θύμα τον νέο διοικητή. «Δεν είναι δυνατό να αποφασίζουν και να διοικούν οι “συνδικαλιστές”. Εάν συνεχίσουν να επιθυμούν να επιβάλλουν τις δικές τους αποφάσεις έξω από πλαίσια, χωρίς κριτήρια και αυτές γίνουν δεκτές, τότε αυτό θα είναι για εμάς casus belli…» σημειώνουν διευθυντές κλινικών και γιατροί προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις.

Στον αντίποδα, πολιτικά στελέχη προσκείμενα στην κυβερνητική παράταξη σχολιάζοντας την παραίτηση του Χαρ. Μπαλή άφησαν αιχμές εναντίον του ότι ξεκίνησε να διοικεί το νοσοκομείο χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει τη συναίνεση και τη στήριξη των συνδικαλιστών του κόμματος που τον επέλεξε για τη θέση του διοικητή. Άποψη, που δίνει ανάγλυφα το στίγμα των προθέσεων των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στις σχέσεις τους και με τον αντικαταστάτη του νέου διοικητή, όταν αποφασιστεί να επιλεχθεί και να τοποθετηθεί.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: