8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μεταναστευτικό: Προχωρά ο σχεδιασμός για την αποσυμφόρηση των νησιών

Διαβάστε επίσης:

Η προσπάθεια βίαιης εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, με την προτροπή και συνδρομή της Τουρκίας, η απώθηση τους με το άμεσο κλείσιμο των συνόρων και η διεθνοποίηση του ζητήματος άλλαξαν την εικόνα του μεταναστευτικού για την Ελλάδα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δίνει πλέον στην κυβέρνηση την δυνατότητα να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η ομόθυμη στήριξη των Βρυξελλών, όπως αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, προσφέρει την άμεση ενίσχυση σε πόρους και υλικοτεχνική υποδομή για την φύλαξη των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, την συνδρομή για την διαδικασία των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ επιταχύνει την συζήτηση για την ενιαία πολιτική ασύλου.

- Advertisement -

Σε εφαρμογή το σχέδιο ανακούφισης των νησιών

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου τρέχει τον σχεδιασμό για την ανακούφιση των νησιών. Η απόφαση για πάγωμα των διαδικασιών ασύλου δίνει την δυνατότητα άμεσης μεταφοράς στην ενδοχώρα όσων φτάνουν στα νησιά μετά την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης.

Σε πρώτη φάση οι μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα και μάλιστα εξετάζουμε δύο περιοχές μία στη βόρεια Ελλάδα και μία στην Αττική. Στη βόρεια Ελλάδα θα γίνει στο νομό Σερρών στο ανενεργό στρατόπεδο Βασιλειάδη που ανήκει στο υπουργείο Μετανάστευση και ασύλου. Εκεί θα μεταφερθούν σε μία προσωρινή κλειστή δομή με σκοπό να μείνουν εκεί μέχρι να δρομολογηθεί η απέλασή τους. Επίσης, εξετάζονται δύο περιοχές στην Αττική που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε υποδομές.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ε.Ε. που αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ αφορά, μεταξύ άλλων, διπλωματική στήριξη, ώστε να επιστρέφουν πιο γρήγορα σε τρίτες χώρες άνθρωποι που δεν θα καταγράφονται. Εκτιμάται ότι με την συνδρομή της Ένωσης θα επιταχυνθούν οι απελάσεις όσων έχουν έρθει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφερθεί στην διαχείριση των αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούν ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά.

Οι προτάσεις για τα κλειστά κέντρα και οι εναλλακτικές

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση περιμένουν τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών για την δημιουργία των κλειστών κέντρων σε Χίο και Λέσβο. Οι τελευταίες εξελίξεις καθυστέρησαν την διαδικασία που συμφωνήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως αυτές θα επαναδρομολογηθούν άμεσα.

Την δεδομένη στιγμή δεν αποκλείουν από την πλευρά της κυβέρνησης ακόμα και την εγκατάσταση σε ακατοίκητα νησιά καθώς όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση: «Δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι ότι, όταν προτείνουμε κάποια εναλλακτική λύση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση ή αλλιώς μπορεί να υπάρχει η Μόρια, η Βιάλ ή το Βαθύ».

Σχοινάς: Οι 27 στηρίζουν ομόφωνα το σχέδιο δράση της Κομισιόν για την Ελλάδα

Για «ομόφωνη στήριξη» στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα από όλους τους υπουργούς που μετείχαν στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Όταν η Ευρώπη δοκιμάζεται, η ενότητα θριαμβεύει (…) Πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα. Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που πετυχαίνει», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι 27 υπουργοί τονίζουν ότι η ΕΕ «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας για πολιτικούς λόγους».

Στην συνέντευξη τύπου μετά το συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς δήλωσε πως «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Είμαστε στο πλευρά της Ελλάδος. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οποιαδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ βρεθεί σε παρόμοια θέση , μπορεί να υπολογίζει στη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας».

Συνεδριάζει αύριο το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μέτρα για την αποσυμφόρηση των κέντρων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει μια συρροή μεταναστών στα σύνορά της με την Τουρκία και, εν ανάγκη, τη μετεγκατάσταση ορισμένων εξ αυτών, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών την ΕΕ θα εξετάσουν αύριο και την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ την παροχή «βοήθειας για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, κυρίως για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά», είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.

Θα προτείνουν επίσης «μετεγκαταστάσεις, εν ανάγκη, ανάλογα με το πώς προχωρά η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου», πρόσθεσε. Προβλέπεται εξάλλου και η χορήγηση «ιατρικού και ανθρωπιστικού υλικού».

Ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα περιλαμβάνει, εκτός από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που ήδη ανακοινώθηκαν, την αποστολή μιας δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η προστασία και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με ελικόπτερα, πλοία, οχήματα, τελωνειακούς και συνοριοφύλακες.

«Ο σκοπός μας είναι να φροντίσουμε ώστε τα σύνορα αυτά να παραμείνουν κλειστά και όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή θέση θα είναι πολύ σθεναρή. Αύριο θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας για την ασφάλεια των συνόρων μας», συνέχισε ο Λε Ντριάν.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: