8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Γονιδιακός «ανιχνευτής» για νοθευμένα τρόφιμα

Διαβάστε επίσης:

Μέθοδο για τον εντοπισμό των νοθευμένων προϊόντων μέσω γονιδιακού ελέγχου έχουν αναπτύξει ερευνητές του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ. Αξιοποιώντας τις γονιδιωματικές τεχνολογίες οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν ένα προϊόν είναι γνήσιο απομονώνοντας και «διαβάζοντας» το DNA του. Τη μέθοδο παρουσίασε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ινστιτούτου, Εύη Σταυρίδου, σε ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στο πλαίσιο της Agrotica.

- Advertisement -

Πιστοποίηση του κρόκου Κοζάνης
Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr, η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί για την πιστοποίηση του κρόκου Κοζάνης, ενός πολύτιμου προϊόντος που λόγω της αξίας του νοθεύεται πολύ συχνά. «Αποφασίσαμε να κάνουμε την έρευνα και με τεχνολογίες νέας γενιάς, γονιδιωματικής, DNA bar coding, να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε ποιος είναι κρόκος και ποια τα νοθευόμενα προϊόντα», επισήμανε.

Ανάλογη μέθοδος εφαρμόστηκε και στη φέτα που είναι ΠΟΠ προϊόν. «Έχουμε εντοπίσει τι ακριβώς είναι φέτα, η σύσταση της οποίας είναι από πρόβειο και γίδινο γάλα. Οπότε, αν βρούμε κάτι άλλο, όπως αγελαδινό γάλα, σημαίνει ότι δεν είναι φέτα. Αυτό με τις νέες τεχνολογίες μπορούμε να το εντοπίσουμε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά», είπε και πρόσθεσε ότι το εργαλείο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και από εταιρίες, αλλά και από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Νέες τεχνολογίες στην εδαφολογία
Τις νέες τεχνολογίες στην εδαφολογία παρουσίασε ο Παναγιώτης Τζιαχρής, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο οποίος ανέφερε ότι αιχμή είναι η μηχανική μάθηση τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω αυτής μπορεί κάποιος να δημιουργήσει συστήματα, τα οποία μέσω διαφόρων βάσεων δεδομένων να δώσουν τη δυνατότητα στον χρήση να κάνει προβλέψεις ποιότητας και παραγωγής.

Ο κ. Τζιαχρής επισήμανε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί πρόγραμμα με το οποίο κάποιος χρησιμοποιώντας την κάμερα του κινητού εν κινήσει να αναγνωρίζει το είδος του φυτού, αλλά και την ασθένεια που μπορεί να έχει.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: