8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τέλος τα μπλόκα: Πράσινο φως από ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

Διαβάστε επίσης:

«Με το κεφάλι ψηλά και με περηφάνια επιστρέφουν με τα τρακτέρ στα χωριά τους οι αγρότες συνεχίζοντας το αγώνα επιβίωσης με άλλες μορφές», όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα. Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή πάλης» σημειώνει και προσθέτει ότι «την Τρίτη 27/2 επιστρέφουμε στα χωριά μας οργανωμένα και συντονισμένα σε όλη τη χώρα με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές».

- Advertisement -

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει συμμετοχή σε όλη τη χώρα στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 28 Φλεβάρη και την Κυριακή 10 Μάρτη στις 12 μ. εκδήλωση τιμής της 114ης επετείου του Κιλελέρ, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Όσον αφορά στα αιτήματα της κινητοποίησης, η Επιτροπή των μπλόκων επισημαίνει ότι “η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας επειδή δεν θέλει να θίξει ούτε κάτ’ ελάχιστον τα συμφέροντα μας χούφτας εμποροβιομηχάνων και μεγαλοεισαγωγέων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού μας… Η κυβερνητική άρνηση δεν μας πτοεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα”.

Ευελιξία απέναντι στους αγρότες

Η Ελλάδα, μετά την αποδοχή των περισσοτέρων προτάσεων που έκανε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα για την υιοθέτηση περισσοτέρων τεχνικών βελτιώσεων αλλά και δομικών αλλαγών στη νέα ΚΑΠ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα του Συμβουλίου των 27 υπουργών Γεωργίας, τόνισε ότι «ερχόμαστε μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των αγροτών μας». Ο Έλληνας υπουργός πίεσε τους συναδέλφους του για εξασφάλιση ενισχυμένης χρηματοδότησης για την ΚΑΠ τώρα και στο μέλλον, αλλά και τη χρήση άλλων πηγών χρηματοδότησης εκτός ΚΑΠ σε περιόδους κρίσεων, αναγνωρίζοντας ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 27 έγινε «ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας παράλληλα πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας».

Στη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας των χωρών του νότου, το EUMED 9 που ακολούθησε, ο κ. Αυγενάκης (με την πρωτοβουλία του οποίου έγινε η EUMED 9), με τη “φόρα” που είχε μετά την αποδοχή των περισσότερων από τις προτάσεις του, τόνιζε ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των αγροτών όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Και δεσμευόταν ότι θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα για την υιοθέτηση περισσότερων τεχνικών βελτιώσεων και δομικών αλλαγών στη νέα ΚΑΠ, με το τελευταίο να αποτελεί, κατά τον υπουργό, το σημείο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση εφεξής.

Αύξηση ενισχύσεων de minimis

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προτίθεται να προτείνει αύξηση της κρατικής βοήθειας ήσσονος σημασίας (de minimis) στους αγρότες, όπως ζήτησαν ορισμένα κράτη μέλη, παράταση του ισχύοντος προσωρινού πλαισίου κρατικής βοήθειας και των αυτόνομων μέτρων για Ουκρανία για την περίοδο 2024-2025, αλλά και τη μετατροπή στο μέλλον ορισμένων περιοριστικών όρων (GAEC) που επιβάλλονται στους αγρότες σε προαιρετικά οικoλογικά συστήματα (voluntary eco-schemes), διότι αυτά έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Συνολικά, τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία απέναντι στους αγρότες και όχι τιμωρητική διάθεση, ενώ έκανε επίσης λόγο για θετική αντίδραση των κρατών-μελών στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας όλα τα κράτη συμφωνήσαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βέλγος Υπουργός Γεωργίας  David Clarinval δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει  με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση.

Η προεδρία του Συμβουλίου αποστέλλει τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της Επιτροπής να κάνει την αναθεώρηση στην παρούσα θητεία (πριν τις ευρωεκλογές).

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ursula von der Leyen, σε συνεργασία με τους αρχηγούς των κρατών μελών πρόκειται να καταλήξουν στο κείμενο της αναθεώρησης.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: