8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Η «δική» μου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Διαβάστε επίσης:

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από καπνούς και αφρικανική σκόνη

Χαμηλή είναι και σήμερα η ποιότητα του αέρα πάνω από τη χώρα μας και γενικότερα την Ανατολική...

Μετέωρα: Αποκατάσταση Ι.Ν. Παναγίας της Ιεράς Μόνης Λιμποχώβου

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης του Ι. Ναού Παναγίας της Ι. Μονής Λιμποχώβου Δήμου Μετέωρων, με έργο προϋπολογισμού...

Βορίδης: Άμεση η στήριξη στους πυρόπληκτους της βόρειας Αττικής

Στην άμεση εκχώρηση του ποσού των 150.000 ευρώ προς τους πληγέντες δήμους από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε...

Διασχίζοντας τον μακρύ διάδρομο του Δ.Ν.Τ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε να τον περιμένει με πλατύ χαμόγελο η νέα ένοικος του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα!

*Του Μανώλη Μαυρομμάτη

Και μετά τους ασπασμούς στο βάθος της αίθουσας μια τεράστια ελληνική σημαία και δίπλα το καλωσόρισμα που έκαναν τον Πρωθυπουργό να αναφωνίσει. Με έκπληξη και θαυμασμό!

Ήταν η πρώτη εντύπωση που κέρδισε με το καλημέρα τους δύο συνομιλητές λίγο πρωτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τράμπ.

Ξεκινώντας να κάνω αυτή την περιγραφή όσο πιο αυθεντικά μπορούσα έβλεπα τις πολλές εικόνες που αντίστοιχα έζησα και τις στιγμές που πέρασα δίπλα στην τότε Επίτροπο της Ευρωπαικής Ένωσης Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πρόεδρος της Κομισιόν, δεν με άφησε ούτε μιη ημέρα χωρίς…δουλειά στήν ΕΕ!

” Πού θα ήθελες Manolis να πάς? Τι θα κάνεις? Δεν πρέπει να γυρίσεις πίσω. Τώρα καταρτίζονται οι Επιτροπές και σκέφθηκα να αξιοποιηθείς δίπλα σε Επίτροπο ως ειδικός σύμβουλος” μου είπε.

Ο έμπειρος Πορτογάλος πολιτικός είχε μόλις κερδίσει μια δεύτερη θητεία προέδρου και έκανε γενική ανανέωση με πολιτικά κριτήρια σκληρών διαπραγματεύσεων για τα χαρτοφυλάκια των αρμοδιοτήτων των Επιτρόπων.

Η θητεία τους θεωρήθηκε η σημαντικότερη σε απόδοση μετά τον Ζάκ Σαντέρ!

Το ισχυρότατο Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα στήριξε καί έστειλε δίπλα στον Μπαρόζο ευρωβουλευτές που δεν εξελέγησαν στις χώρες τους αλλά και πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και ανώτατα στελέχη, που είχαν θητεύσει στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να αξιοποιηθούν στα γραφεία των Επιτρόπων.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα με επταετή εμπειρία στην Παγκόσμια Τράπεζα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ δεχόταν τότε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Ήταν περισσότερο επιλογή Μπαρόζο και του ΕΛΚ με τον Μπορίσοφ να αποδέχεται την επιλογή που έμελλε στη συνέχεια να είναι αντίπαλός του στην Βουλγαρία στις εσωτερικές εκλογές του κόμματος της Δεξιάς.

“Manolis αποφάσισα να πας ειδικός σύμβουλος με μια γειτόνισσά σου από την Βουλγαρία!”

Με είδοποίησαν από την Κομισιόν και το «πάντρεμμα» ήταν γεγονός! Η γνωριμία και η συνεργασία με την Γκεοργκίεβα ήταν για μένα μια εμπειρία ανεπανάληπτη!

Η δημοσιογραφική μου ιδιότητα και η μετέπειτα θητεία μου στην Ευρωβουλή βρήκαν στο πρόσωπο της Επιτρόπου την άμμεση ανταπόκριση συνεργασίας ελεύθερης, δημοκρατικής και κυρίως μου χάρισαν προσωπικά μοναδικές στιγμές γνώσης διπλωματικής οδού στα αδιέξοδα μονοπάτια.

Σε μικρό χρονικό διάστημα η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε κατακτήσει χάρη στην ομαδικότητα της, αλλά κυρίως στην εμπιστοσύνη που είχε στους συνεργάτες της να δημιουργήσει άριστες σχέσεις με όλες τις πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου. Η τελική απόφαση ήταν φυσικά δική της.

Αντιμετώπιζε με σεβασμό και ευπρέπεια όλους τους βουλευτές. Απαντούσαμε στις ερωτήσεις και τις απορίες τους. Παρακολουθούσαμε όλες τις συνεδριάσεις γιατί ήθελε την άποψή μας στο τέλος της ολομέλειας.

Φοβερά εργατική. Ταξίδεψε κυρίως στις αφρικανικές χώρες με κίνδυνο της υγείας και ακόμα της ζωής της. Πήγαινε στις εμπόλεμες περιοχές. Σχεδίαζε και ανέλυε τις αποστολές που κάναμε. Ήθελε τέλεια προετοιμασία.

Θα μου επιτραπεί ο ενικός για να τονίσω την πίστη της εξομολόγησης της όταν η Αντιπρόεδρος πλέον της Κομισιόν, με πρόεδρο τόν Ζάν Κλώντ Γιουνκερ, με κάλεσε στο Μπερλεμόν για να μου αποκαλύψει την πρόθεση της να διεκδικήσει την θέση Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών! Μια ομολογουμένως δύσκολη απόφαση.

Κέρδισε ο Πορτογάλος Γκουτέρες… Η Γκεοργκίεβα όμως ξαναγύρισε στην Παγκόσμια Τράπεζα για να σχεδιάσει το προσεχές της τεράστιο βήμα! Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Όσα ακολούθησαν θα χρειαστούν ένα πολυσέλιδο βιβλίο για να αναλυθούν και να περιγραφεί ή ικανότητα της. Η ηρεμία της στις δύσκολες στιγμές. Τα ξενύχτια. Η αγωνία. Οι διαπραγματεύσεις. Πρώτα να νικήσει τον Ντάισεμπλουμ στα «προκριματικά» της ΕΕ και μετά τους «δύσκολους» του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ξεπέρασε όλα τα εμπόδια. Ακόμα και τό ηλικιακό όριο που άλλαξε ο κανονισμός ώστε να επιλεγεί επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Η συνάντηση της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι χαρακτηρίστηκε από ειλικρινείς προθέσεις για μελλοντική συνεργασία και κατανόηση στα θέματα που πιθανότατα προκύψουν.

Πιστεύουμε τέλος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε στο πρόσωπο της Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα έναν αληθινό φίλο!

*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης, πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ροή Ειδήσεων

Ξεκινά η κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου στο συγκρότημα Γαιόπολις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ξεκινά η κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου στο συγκρότημα Γαιόπολις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας...

Θεσσαλία-προγράμματα voucher: Περισσότερα από 7.500 παιδιά δωρεάν σε Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ

Περισσότερα από 7.500 παιδιά από οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας καθώς και παιδιά με ειδικές ανάγκες σε όλη τη...

Θεσσαλία: Ξεκινούν τα μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων

Με αίτημα των πληττόμενων παραγωγών στα κατά τόπους Δασαρχεία, τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής ή τον ΕΛΓΑ ξεκινούν τα μέτρα για την διαχείριση του...

Μετέωρα: Αποκατάσταση Ι.Ν. Παναγίας της Ιεράς Μόνης Λιμποχώβου

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης του Ι. Ναού Παναγίας της Ι. Μονής Λιμποχώβου Δήμου Μετέωρων, με έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ που χρηματοδοτεί η...

Πήλιο: Κλειστά δίκτυα άρδευσης σε Μακρυράχη και Πουρί

Έργα που εκσυγχρονίζουν την αγροτική παραγωγή και προστατεύουν το περιβάλλον προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου. Αναδείχτηκε ανάδοχος στο έργο «Υδραυλικά...

Παλαμάς: 800.000 ευρώ για τον καθαρισμό ποταμών και ρεμάτων

Στη φάση της υλοποίησης περνά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο «Καθαρισμοί - αποκαταστάσεις ποταμών και ρεμάτων Δήμου Παλαμά», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ,...

Στην ίδια κατηγορία: