8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

«Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Διαβάστε επίσης:

Στα ύψη το ηλεκτρονικό εμπόριο -8 στους 10 Έλληνες στο διαδίκτυο

Το περασμένο έτος αποτέλεσε μία χρονιά σταθμό για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο σε...

Την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» με στόχο τα ευρωπαϊκά τρόφιμα να παραμείνουν ασφαλή, θρεπτικά και υψηλής ποιότητας, διασφαλίζοντας ότι παράγονται με τον ελάχιστο αντίκτυπο στη φύση.

Στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 προβλέπεται ότι το 40% του προϋπολογισμού της κοινής αγροτικής πολιτικής θα πρέπει να συμβάλει στη δράση για το κλίμα. Αντίστοιχα το 30% του ταμείου θάλασσας και αλιείας θα πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα.

Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» στόχο έχει την προμήθεια οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους Ευρωπαίους, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας.

- Advertisement -

Οι αγρότες και οι αλιείς είναι βασικοί παράγοντες όσον αφορά τη διαχείριση της μετάβασης, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπογραμμίζει τη συνεργασία με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο:

Να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα είναι δίκαιη για όλους όσοι εργάζονται στον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα και τον τομέα της ναυτιλίας. Να μειωθεί σημαντικά η εξάρτηση, ο κίνδυνος και η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, καθώς και λιπασμάτων, αντιβιοτικών. Να αναπτυχθούν καινοτόμες γεωργικές και αλιευτικές τεχνικές που θα προστατεύουν τη συγκομιδή από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες.

Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα συμβάλει στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων χάρη στην πρόληψη, τον εντοπισμό και το συντονισμό με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, καθώς τα τρόφιμα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ. Θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη κυκλικής οικονομίας ? από την παραγωγή στην κατανάλωση με την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, αποτελεσματικότερα συστήματα παραγωγής τροφίμων, πιο βιώσιμη επεξεργασία και μεταφορά από τα αγροκτήματα, καλύτερη αποθήκευση και συσκευασία, υγιεινή κατανάλωση και μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Η συνεργασία με τα κράτη μέλη έχει καίρια σημασία, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπληρώνοντας ότι τα εθνικά στρατηγικά σχέδια για τη γεωργία θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν πλήρως τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ροή Ειδήσεων

Στα ύψη το ηλεκτρονικό εμπόριο -8 στους 10 Έλληνες στο διαδίκτυο

Το περασμένο έτος αποτέλεσε μία χρονιά σταθμό για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό...

Πρόγραμμα – συνεργασία ΚΗΦΗ Δ. Τρικκαίων και ΤΕΦΑΑ Τρικάλων για τη σχέση άνοιας και άσκησης

Μια νέα δράση για τους/τις φιλοξενούμενους/ες στο ΚΗΦΗ υλοποιείται σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Δράση που αφορά στη μελέτη της επίδρασης...

Ο Κεραυνός Λάρισας βράβευσε τον Θανάση Παιδή

Στην όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κεραυνός Λάρισας και συγκέντρωσε πλήθος συμπολιτών, παραβρέθηκε ο Θανάσης Παιδής… Κατά τη...

Τριαντόπουλος: Προκηρύχθηκε η διαδικασία επιλογής αναδόχου για το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου

Προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η ανοιχτή διαδικασία για...

5 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρου για ΚΥ Ζαγοράς και Σκιάθου

Οι υγειονομικές ανάγκες των περιοχών της Ζαγοράς και της Σκιάθου, γνωστές στην 5η ΥΠΕ από την επανειλημμένη συνεργασία...

Λειτουργεί από σήμερα η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών

Οι δανειολήπτες όλων των τραπεζών μπορούν από σήμερα 1η Φεβρουαρίου 2023, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη πλατφόρμα...

Στην ίδια κατηγορία: