8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

«Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Διαβάστε επίσης:

Την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» με στόχο τα ευρωπαϊκά τρόφιμα να παραμείνουν ασφαλή, θρεπτικά και υψηλής ποιότητας, διασφαλίζοντας ότι παράγονται με τον ελάχιστο αντίκτυπο στη φύση.

Στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 προβλέπεται ότι το 40% του προϋπολογισμού της κοινής αγροτικής πολιτικής θα πρέπει να συμβάλει στη δράση για το κλίμα. Αντίστοιχα το 30% του ταμείου θάλασσας και αλιείας θα πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα.

Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» στόχο έχει την προμήθεια οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους Ευρωπαίους, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας.

Οι αγρότες και οι αλιείς είναι βασικοί παράγοντες όσον αφορά τη διαχείριση της μετάβασης, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπογραμμίζει τη συνεργασία με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο:

Να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα είναι δίκαιη για όλους όσοι εργάζονται στον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα και τον τομέα της ναυτιλίας. Να μειωθεί σημαντικά η εξάρτηση, ο κίνδυνος και η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, καθώς και λιπασμάτων, αντιβιοτικών. Να αναπτυχθούν καινοτόμες γεωργικές και αλιευτικές τεχνικές που θα προστατεύουν τη συγκομιδή από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες.

Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα συμβάλει στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων χάρη στην πρόληψη, τον εντοπισμό και το συντονισμό με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, καθώς τα τρόφιμα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ. Θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη κυκλικής οικονομίας ? από την παραγωγή στην κατανάλωση με την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, αποτελεσματικότερα συστήματα παραγωγής τροφίμων, πιο βιώσιμη επεξεργασία και μεταφορά από τα αγροκτήματα, καλύτερη αποθήκευση και συσκευασία, υγιεινή κατανάλωση και μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Η συνεργασία με τα κράτη μέλη έχει καίρια σημασία, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπληρώνοντας ότι τα εθνικά στρατηγικά σχέδια για τη γεωργία θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν πλήρως τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ροή Ειδήσεων

Τρ. Πειραιώς: Υποχώρηση του δείκτη αγροτικών προϊόντων

Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 (-0,21%) να υποχωρεί οριακά και τον MSCIEM (+2,19%) να υπεραποδίδει σε μηνιαίο...

Τέλος το αυτόφωρο για εκπαιδευτικούς και γιατρούς που μηνύονται από αρνητές

Με στόχο να προστατεύονται οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί που τηρούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο σχετικά με...

Εντολή Λιβανού για επιτάχυνση εργασιών του αρδευτικού Ταυρωπού

Σαφή εντολή για επιτάχυνση των εργασιών του νέου κλειστού αρδευτικού δικτύου Ταυρωπού, με την αξιοποίηση των πόρων του...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα γίνει ο έλεγχος στους νέους αγρότες

Στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης των γεωργών νεαρής ηλικίας και τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, διενεργείται διοικητικός έλεγχος...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Βελτιώνει το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Τρικάλων με νέο έργο

Στη βελτίωση τμημάτων του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αναδείχτηκε ο ανάδοχος και...

Αγιά: Σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά ύψους 2,7 εκατ. ευρώ

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιπλημμυρικά έργα σε 22 ρέματα στις Δημοτικές Ενότητες Αγιάς, Μελιβοίας και...

Στην ίδια κατηγορία: