Με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Παιδείας και Βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή διοργανώθηκε, την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, μία πρώτη τηλεδιάσκεψη γνωριμίας του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Σταμάτη Περίσση και του Δημάρχου Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη με τους εκπροσώπους της εταιρείας VODAFONE HELLAS, κ. Κατερίνα Σιπητάνου Corporate Affairs Manager και την κ. Αλεξάνδρα Παπανικολάου Social Investment Coordinator προκειμένου να ξεκινήσουν οι δράσεις του προγράμματος τηλεϊατρικής στην Σκόπελο και στην Αλόννησο από την εταιρεία.
Η υλοποίηση του ως άνω προγράμματος ανακοινώθηκε από την κ. Μακρή στις 2 Ιουλίου 2021 μετά από συνεννόησή της με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της VODAFONE HELLAS κ. Χάρη Μπρουμίδη για την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής στην Σκόπελο και στην Αλόννησο, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα της VODAFONE HELLAS, το οποίο εφαρμόζεται για 14η συνεχή χρονιά σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αξιοποιεί το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της εταιρείας στον τομέα της υγείας, παρέχοντας την δυνατότητα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.
Η κ. Σιπητάνου ανέλυσε το περίγραμμα του προγράμματος και ζήτησε από τους Δημάρχους μία πρώτη καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας σε κάθε νησί καθώς και των ιδιαιτεροτήτων, που υπάρχουν, προκειμένου να γίνει η προσαρμογή τους στον σχεδιασμό του προγράμματος. Η κ. Σιπητάνου, στην παρουσίαση του γενικού πλαισίου του προγράμματος, ανέφερε ότι οι κάτοικοι μπορούν να επισκέπτονται το περιφερειακό ιατρείο/κέντρο υγείας και να πραγματοποιούν δωρεάν βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, όπως καρδιογράφημα και σπιρομέτρηση. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις, εφόσον ο γενικός/αγροτικός ιατρός αποφασίσει ότι θέλει μία συμβουλευτική γνωμάτευση, αποστέλλονται μέσω του δικτύου της Vodafone, σε καρδιολόγους/πνευμονολόγους του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Στη συνέχεια, οι καρδιολόγοι/πνευμονολόγοι παρέχουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση, άμεσα και γρήγορα, με τον ίδιο τρόπο. Οι υπόλοιπες εξετάσεις, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι οξυμετρία, μέτρηση πίεσης και σακχάρου, ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα αποτελέσματα των οποίων, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των κλινικών εξετάσεων που, ήδη, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα, δίνουν τη δυνατότητα εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου για την επόμενη δεκαετία. Τον Μάρτιο του 2018 προστέθηκαν και υπηρεσίες πρόληψης για την εμμηνόπαυση και την οστεοπόρωση, που αφορούν όλες τις γυναίκες, άνω των 45 ετών. Με την χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων ερωτηματολογίων, οι γυναίκες μπορούν εύκολα και γρήγορα να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους, ώστε να λάβουν στη συνέχεια την κατάλληλη συμβουλευτική ή/και φαρμακευτική αγωγή. Ενώ, τέλος, παρέχεται και η δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου εξεταζομένου, μέσα από τον οποίο οι γενικοί/αγροτικοί ιατροί παρακολουθούν καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα την υγεία των ασθενών τους.
Σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός είναι φορητός, ο γενικός/αγροτικός ιατρός μπορεί να διενεργήσει τις εξετάσεις στο περιφερειακό ιατρείο ή στην οικία του ασθενή του με την ίδια ευκολία, ή όπως, ήδη, γίνεται με τον ίδιο εξοπλισμό μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότερα του ενός τοπικού ιατρείου στην ίδια περιφέρεια.
Τόσο ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Περίσσης, όσο και ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Βαφίνης, αφού ευχαρίστησαν την VODAFONE HELLAS για την υλοποίηση του προγράμματος τηλεϊατρικής, εντόπισαν το μεγάλο έλλειμμα, κυρίως, στην στελέχωση από γενικούς γιατρούς τόσο του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου όσο και του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου. Έτσι, ενώ στην Αλόννησο, το Περιφερειακό Ιατρείο διαθέτει, επιτέλους, μόνιμη νοσηλεύτρια – μετά από πολλά χρόνια – παρασκευάστρια αλλά και προσωπικό καθαρισμού, δυστυχώς, οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών γενικής ιατρικής καλύπτονται από τον αγροτικό γιατρό και, ταυτόχρονα, δεν υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός προκειμένου να υποστηριχθεί το προσωπικό στην εργασία του, όπως, επίσης, στο ιατρείο, που στεγάζεται δίπλα από το Δημαρχείο, δεν υπάρχει αρκετή κάλυψη 4G. Στην δε Σκόπελο, ο εξοπλισμός υπάρχει και καθήκοντα γενικού γιατρού θα μπορούσε να αναλάβει η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, εφόσον λάβει σχετική εντολή από τον Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Ηλία Τσιαούση, η οποία και εδόθη μετά από τηλεφωνική συνεννόηση της κ. Μακρή μαζί του. Η κ. Σιπητάνου, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω ιδιαιτερότητες τόνισε ότι το κεντρικό πρόσωπο αναφοράς για την υλοποίηση του προγράμματος και στα δύο νησιά θα πρέπει να είναι οι ίδιες οι νοσηλεύτριες, οι οποίες, αφού υποδειχθούν από την 5η ΥΠΕ, θα πρέπει να εκπαιδευθούν για τις ανάγκες αυτού του προγράμματος προκειμένου να επικουρούν το ιατρικό προσωπικό. Δεν παρέλειψε, δε, να έχει στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο Αλοννήσου τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να αποσταλεί ο εξοπλισμός στο νησί ενώ ζήτησε από τους Δημάρχους νέα τηλεδιάσκεψη, σύντομα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι λεπτομέρειες σχεδιασμού του εγχειρήματος.
Η κ. Μακρή, ευχαρίστησε, θερμά, την VODAFONE HELLAS για την προθυμία και την διάθεσή της να προσφέρει το πρόγραμμα τηλεϊατρικής υποστήριξης στα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου. Άλλωστε, σημείωσε ότι, η ίδια είχε ιδιαίτερη γνώση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την περίοδο που είχε διατελέσει Υφυπουργός Υγείας, αφού έδωσε πρόσβαση σε όλους εκείνους τους πολίτες, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, να απολαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης, με στόχο την ακόμη περισσότερο θωράκιση της δημόσια υγείας. Επίσης, η Υφυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Περίσση και τον κ. Βαφίνη τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα φροντίσει να υπάρχει, εναλλάξ, γιατρός κάθε εβδομάδα στα δύο νησιά, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι έχει διασφαλίσει με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας από το αρμόδιο Υπουργείο για την κάλυψη προβλημάτων υποδομών.