8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τριαντόπουλος: Η κυβέρνηση στηρίζει τον τουριστικό κλάδο της Θεσσαλίας που άντεξε και επανακάμπτει

Διαβάστε επίσης:

Την Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σύσκεψη με αντικείμενο την στήριξη των περιοχών με τουριστική δραστηριότητα, αλλά και των επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο στη Θεσσαλία μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023. Η σύσκεψη εργασίας – στην οποία συμμετέχοντες συμμετείχαν και μέσω τηλεδιάσκεψης – έγινε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και από την κρατική αρωγή, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Ράπτη, της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κας Παυλίνας Καρασιώτου, του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Δημήτρη Φραγκάκη, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, κ. Πέτρου Καμπούρη, του Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα, κ. Παναγιώτη Νάνου, του Δημάρχου Τεμπών, κ. Γιώργου Μανώλη, του Δημάρχου Αγιάς, κ. Αντώνη Γκουντάρα, του νέου Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας για θέματα τουρισμού, κ. Γιάννη Αναστασίου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Τέλη Μπασδάνη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας, κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, κ. Κώστα Ζυγογιάννη, του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Γιώργου Ζαφείρη, του Οικονομικού Επόπτη του Επιμελητηρίου Τρικάλων, κ. Στέφανου Γιώτη, του Οικονομικού Επόπτη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, κ. Κώστα Λαμπρόπουλου, και άλλων αυτοδιοικητικών εκπροσώπων και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και φορέων του τουρισμού, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σε συνέχεια της σχετικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί όλη αυτή την περίοδο, αλλά και της προεργασίας που έχει γίνει αναπτύχθηκαν τα μέτρα της Κυβέρνησης για τη στήριξη των περιοχών με τουριστική δραστηριότητα, αφού οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, αλλά και των παραγωγικών φορέων αποτύπωσαν την κατάσταση και τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023. Από την πλευρά του ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και προωθούνται, εστιάζοντας σε δύο περιμέτρους ως προς τους δικαιούχους. Η πρώτη περίμετρος των μέτρων αφορά τις περιοχές εκείνες με τουριστική δραστηριότητα που, λόγω ζημιών από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, προέκυψαν ζητήματα – κατά εκείνη την περίοδο των φυσικών καταστροφών – τόσο ως προς την ασφαλή οδική πρόσβαση, όσο και ως προς την καταλληλότητα του πόσιμου νερού, σύμφωνα με τα αρμόδια Υπουργεία. Πρόκειται, κυρίως, για τις περιοχές του Πηλίου – συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές του Δήμου Βόλου (ΔΕ Αγριάς, Ιωλκού, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρινίτσας), το παραλιακό μέτωπο του νομού της Λάρισας, τις περιοχές της Λίμνης Πλαστήρα, τα ορεινά του Δήμου Πύλης και τα ορεινά του Δήμου Μετεώρων. Η δεύτερη περίμετρος των μέτρων αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων και βρίσκονται σε περιοχές που, λόγω ζημιών από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, προέκυψαν ζητήματα – κατά εκείνη την περίοδο των φυσικών καταστροφών – ως προς την καταλληλότητα του πόσιμου νερού, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο. Πρόκειται, κυρίως, για περιοχές της Θεσσαλίας, όπως του Βόλου, της Πύλης και άλλες.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση και την εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, τα μέτρα είναι:

  • Αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για μια περίοδο εξαμήνου μετά την εκδήλωση του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου για τις περιοχές της πρώτης περιμέτρου, αλλά και για τις επιχειρήσεις στη δεύτερη περίμετρο.
  • Αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για μια περίοδο εξαμήνου μετά την εκδήλωση του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου για τις περιοχές της πρώτης περιμέτρου, αλλά και για τις επιχειρήσεις στη δεύτερη περίμετρο.
  • Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια λόγω των επιπτώσεων της φυσικής καταστροφής κατά τους μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα των περιοχών της πρώτης περιμέτρου, αλλά και οι επιχειρήσεις του τομέα των καταλυμάτων της δεύτερης περιμέτρου, με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει το πρώτο τρίμηνο του 2024.
  • Άυλη ψηφιακή πιστωτική κάρτα Thessaly Pass για το 2024 – μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους – για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης σε περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και εντάσσονται στην πρώτη περίμετρο της ανάλυσης που έγινε από τα αρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Παράλληλα, ο ΕΟΤ, όπως ανέφερε ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης, άμεσα προχωρά ειδικό σχήμα προώθησης για το Πήλιο και το Βόλο, με στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ την επόμενη περίοδο θα επεκταθεί και θα περιλαμβάνει δράσεις για περιοχές από το σύνολο της Θεσσαλίας.

Με αφορμή τη συνάντηση και την ανακοίνωση των εν λόγω μέτρων, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «η Κυβέρνηση έχει την προσοχή της σε κάθε περιοχή και κλάδο της Θεσσαλίας που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες. Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι και ο τουριστικός κλάδος, με τις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου να επηρεάζονται δυσμενώς από τις αρνητικές επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής. Έτσι, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς συνεργαστήκαμε όλη αυτή την περίοδο, εντοπίζοντας και προσδιορίζοντας την περίμετρο των δικαιούχων και προωθούμε τα στοχευμένα μέτρα στήριξης. Μέτρα, όπως οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν ήδη δημοσιευθεί. Μέτρα, όπως η ειδική οικονομική ενίσχυση για τις απώλειες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, αλλά και το μέτρο του Thessaly Pass για τη στήριξη της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές της Θεσσαλίας όπου η επισκεψιμότητα επηρεάστηκε κατά την περίοδο της φυσικής καταστροφής. Περιοχές, όμως, και κλάδος με διαχρονικά έντονο τουριστικό ενδιαφέρον που στάθηκε στα πόδια του και σηκώνεται σταδιακά, με το ενδιαφέρον των επισκεπτών να είναι εδώ και να είναι έντονο. Έντονο ενδιαφέρον για το Πήλιο, το Βόλο, το Περτούλι, τα Τρίκαλα, τη Λίμνη Πλαστήρα και άλλες πανέμορφες περιοχές της Θεσσαλίας μας. Περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν, πλέον, επιστρέψει. Περιοχές που στοχευμένα θα αναδείξει και περαιτέρω ο ΕΟΤ. Περιοχές που θα στηριχθούν σημαντικά τόσο με τις παρεμβάσεις προσωρινής αποκατάστασης, όσο και με τα ανθεκτικά νέα, μόνιμα έργα. Συνεχίζουμε, λοιπόν, σε συνεργασία όλοι μαζί για τη Θεσσαλία, για τον τόπο μας».

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: