8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΘΩΡΑΞ… προστασίας για την Ελλάδα και την Αν. Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης:

Για το πρόγραμμα «Θώραξ» που σχεδίασε και προωθεί προς άμεση εφαρμογή το Υπουργείο Ανάπτυξης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μίλησε μεταξύ άλλων ο Χρίστος Δήμας στο newmoney. Τονίζει τη σημασία του στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπογραμμίζει ότι στόχος του Προγράμματος είναι ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και συγχρονισμός των δυνάμεων ή των μέσων που επιχειρούν σε διαφορετικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας σε διακλαδικό και διυπουργικό επίπεδο.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία εξήγησε:

- Advertisement -

Από τους πρώτους μου στόχους στο υπουργείο Ανάπτυξης ήταν το πώς θα μπορέσουμε να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά την εγχώρια παραγόμενη έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα με την Πολιτική Προστασία και την Εθνική Άμυνα. Έτσι λοιπόν, μετά από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες Υπηρεσίες υπεγράφη μεταξύ της Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας και της Γ.Γ Εθνικής Άμυνας το πρόγραμμα «ΘΩΡΑΞ – THO²RAX», το οποίο προορίζεται ως μία «ομπρέλα προστασίας». Τι ακριβώς όμως είναι; Πρόκειται για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών νέας γενιάς που αφορά στη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Για τη λειτουργία της δράσης αναμένεται να συνεργαστούν πολλές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογικής στάθμης και Ερευνητικά Κέντρα για να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και επιστημονική λύση. Σε τι θα μας βοηθήσει; Οι προκλήσεις που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών απαιτούν ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και ευέλικτη αναπροσαρμογή στις καταστάσεις επί του πεδίου.

Η επίγνωση της καταστάσεως της χώρας σε πραγματικό χρόνο, ανά πάσα στιγμή και ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και συγχρονισμός των δυνάμεων ή των μέσων που επιχειρούν σε διαφορετικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας σε διακλαδικό και διυπουργικό επίπεδο αποτελεί ανάγκη αλλά και τεχνολογική πρόκληση. Είναι γνωστό ότι η αντιμετώπιση κρίσιμων φαινομένων στη χώρα μας όπως πχ. πλημμυρικά φαινόμενα, πολλαπλές πυρκαγιές, έρευνα και διάσωση ναυαγών ή σκαφών, υπερπτήσεις αεροσκαφών και UAV αγνώστου ταυτότητας, κίνηση πλοίων αγνώστου ταυτότητας, παράνομη αλιεία, μόλυνση, παράνομη μετανάστευση, ασφάλεια  συνόρων, σεισμοί κ.α. απαιτούν μεγάλη προσπάθεια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό και υλικούς πόρους. Στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα μοναδικό επίτευγμα με δυνατότητες να συνδυάζει κάθε είδους πληροφορία προς όφελος των ίδιων των πολιτών.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: