8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Στη Βουλή το «οικονομικό» νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ

Διαβάστε επίσης:

Καρδίτσα: Ένταση σε συγκέντρωση αγροτών με αστυνομικές δυνάμεις

Ένταση επικράτησε τη Δευτέρα το μεσημέρι στον κυκλικό κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα,...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνεται η επιδότηση στα...

Καιρός: Τσουχτερό κρύο και τοπικές βροχές

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα...

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για την Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις.
Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου στις 14 Ιουλίου 2020, κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, ρυθμίζει γραφειοκρατικά θέματα, ρυθμίσεις για αλλαγή του ΕΛΓΑ, καθώς και του τρόπου καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, αξιοποίηση του αγροτικού κεφαλαίου, σταβλικές εγκαταστάσεις, ρυθμίσεις κτηνιατρικών φαρμάκων κ.ά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στο πλαίσιο του ν. 4442/2016, «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 230), με τις διατάξεις του οποίου ρυθμίζεται με ενιαίο και συνεκτικό τρόπο η αδειοδότηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων που ασκούνται σε ορισμένο χώρο και προκαλούν δυνητικά κινδύνους από την εγκατάσταση και λειτουργία τους, εξετάσθηκαν ως προς την απλοποίηση της αδειοδότησής τους ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα του νόμου αυτού.

Με τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου απλουστεύονται οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας εντατικής και ημι-εντατικής μορφής, κτηνιατρείων, κτηνιατρικών κλινικών, εκτροφείων ζώων συντροφιάς και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται η ανα?όρφωση του πλαισίου άσκησης των ανωτέρω οικονομικών δραστηριοτήτων προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής απλοποίησης και του ανασχεδιασμού των διαδικασιών που απαιτούνται για τη λειτουργία τους, με στόχο τη διευκόλυνση της άσκησής τους από τους ενδιαφερόμενους, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του αγροτικού τομέα και, επακόλουθα, την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, οικονομίας και ανάπτυξης.

- Advertisement -

Η απλούστευση επιτυγχάνεται με τις προτεινόμενες διατάξεις κυρίως μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών, μέσω του σαφούς καθορισμού, τόσο των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση των εγκρίσεων ίδρυσης και λειτουργίας ή εκείνων που πρέπει να συγκεντρωθούν πριν από την υποβολή των γνωστοποιήσεων ίδρυσης και λειτουργίας, όσο και της διαδικασίας έγκρισης και γνωστοποίησης, με την πρόβλεψη σε ορισμένες περιπτώσεις της σιωπηρής έγκρισης αιτημάτων των ενδιαφερομένων, εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία απάντησης, με τον καθορισμό προθεσμίας εντός της οποίας η Διοίκηση οφείλει να προβεί στην έκδοση των αποφάσεων έγκρισης ίδρυσης, καθώς και μέσω της μείωσης των αναγκαίων πράξεων της διοίκησης και με την πρόβλεψη της υποχρέωσης υποβολής γνωστοποίησης, χωρίς την έκδοση ατομικής διοικητικής πράξης, για την ίδρυση ή και τη λειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, προβλέπεται η υποχρέωση έγκρισης για την ίδρυση και λειτουργία ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, στις περιπτώσεις που η ανάγκη προστασίας συγκεκριμένου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλει την προηγουμένη έκδοση ατομικής διοικητικής πράξης, ρυθμίζονται θέματα ενημέρωσης των εποπτικών αρχών για την έναρξη λειτουργίας των δραστηριοτήτων, προκειμένου αυτές να ασκήσουν τα ελεγκτικά τους καθήκοντα και, τέλος, προβλέπονται αναλογικές κυρώσεις για την έλλειψη ενημέρωσης ή την ανακριβή ενημέρωση της Διοίκησης περί της έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης ή την έλλειψη υποχρεωτικής προηγού?ενης έγκρισης, καθώς και διατάξεις για την ομαλή μετάβαση από το προϊσχύον στο νέο νο?ικό πλαίσιο.

Επισημαίνεται ότι για τις οικονομικές δραστηριότητες που έχουν υπαχθεί στο σχέδιο νόμου, δεν απαλλάσσεται ο ενδιαφερό?ενος από την υποχρέωση για την τήρηση των ισχυουσών διατάξεων που διέπουν κατά τα λοιπά την άσκηση της δραστηριότητας, σε περίπτωση δε παράβασης των διατάξεων αυτών επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στις οικείες διατάξεις.

Με το δεύτερο Κεφάλαιο του σχεδίου νόμου, ρυθμίζονται θέματα του ΥΠΑΑΤ που έχουν άμεση προτεραιότητα και υιοθετούνται επείγουσες διατάξεις που έχουν εισηγηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο τρίτο Κεφάλαιο του σχεδίου νόμου περιλαμβάνονται τελικές, μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις, καθώς και η έναρξη ισχύος του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.

Τέλος, ως προς τα νομοτεχνικά θέματα, σημειώνεται ότι όπου στις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου γίνεται παραπομπή σε διατάξεις άλλου νόμου ή κανονιστικής πράξης, πρόκειται για γνήσια παραπομπή, δηλαδή η παραπομπή γίνεται στις διατάξεις αυτές, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Ροή Ειδήσεων

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνεται η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για...

Άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9

Προσβάσιμη είναι πλέον η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν...

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου -Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στις ράγες της ιστορίας

Ως ένα σπουδαίο κτίριο με μία απαράμιλλη αρχιτεκτονική έχει χαρακτηρισθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου, που αποτελεί ένα...

Καρδίτσα: Ένταση σε συγκέντρωση αγροτών με αστυνομικές δυνάμεις

Ένταση επικράτησε τη Δευτέρα το μεσημέρι στον κυκλικό κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα, όταν αγρότες στην προσπάθειά τους...

Νέα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Η εφαρμογή  του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που μπήκε πρόσφατα σε εφαρμογή φέρνει...

Fitch: Αναβάθμιση του αξιόχρεου τριών ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζών - της Εurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank...

Στην ίδια κατηγορία: