8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Σκληρή απάντηση Μίχαλου στον πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων για την Αγία Σοφία

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9

Προσβάσιμη είναι πλέον η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους...

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου -Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στις ράγες της ιστορίας

Ως ένα σπουδαίο κτίριο με μία απαράμιλλη αρχιτεκτονική έχει χαρακτηρισθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός...

Καταβάλλονται σήμερα τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ

Σήμερα, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, θα καταβληθούν τα επιδόματα από τον Οργανισμό...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων Κριστόφ Λαϊτλ για τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» που τηρεί σχετικά με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί έδωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ την προηγούμενη εβδομάδα είχε ζητήσει με επιστολή του προς την διοίκηση των Ευρωεπιμελητηρίων την άμεση και αυστηρή αντίδραση των Ευρωπαϊκών επιχειρηματικών θεσμών για την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί.

Στην επιστολή του ο Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνιζε  ότι τα Ευρωεπιμελητήρια θα πρέπει να καταδείξουν τη σαφή βούληση τους να μην ανεχθούν μια τέτοια ενέργεια που προσβάλλει την διεθνή κοινότητα, τους Παγκόσμιους και  Ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυρίως την Χριστιανοσύνη όλου του κόσμου, καλώντας παράλληλα  τη διοίκηση των Ευρωεπιμελητρίων να ενημερώσει τον  πρόεδρο των Τουρκικών Επιμελητηρίων και αντιπρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων κ. Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου ότι τα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια δεν προτίθενται να αποδεχτούν τέτοιες ενέργειες χωρίς κυρώσεις.

- Advertisement -

Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνιζε στην επιστολή του προς τα Ευρωεπιμελητήρια ότι η απόφαση της ‘Αγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Χριστιανοσύνη, καλώντας του ευρωπαίους επιχειρηματίες να αντιδράσουν καθώς όπως  καμία επιχειρηματική πρακτική δεν μπορεί να την δικαιολογήσει και να απομειώσει τον «πολεμικό» χαρακτήρα της συγκεκριμένης ενέργειας.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΕΒΕΑ τα εξής: ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητρίων κ. Κριστόφ Λαϊτλ, μετά την επιστολή Μίχαλου, ως Πόντιος Πιλάτος, απλά έσπευσε να ενημερώσει τον πρόεδρο των Τουρκικών επιμελητηρίων  κ. Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου για την ελληνική αντίδραση, δηλώνοντας ότι ναι μεν συμφωνεί με τις θέσεις της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, αλλά «δε θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό είναι επιχειρηματικό και δεν είμαι υπέρ του να πάρουν τα Ευρωεπιμελητήρια θέση σχετικά με το ζήτημα. 

Διατηρώ την άποψη μου – όπως την έχω εκφράσει, σχετικά με τις σχέσεις των κρατών της ΕΕ με τρίτες χώρες – ότι ενώ πρέπει να συμμετέχουμε σε ένα πολιτικό επίπεδο, δεν πρέπει να απαιτούμε οικονομικά μετρά ή κυρώσεις. 

Πράγματι, θεωρώ ότι είναι ρόλος των Επιμελητήριων να διατηρούν τις διεθνείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και συνεργασίες, ακόμη και σε δυσχερείς πολίτικες συγκυρίες».

Αγανάκτηση Μίχαλου

‘Αμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλου που με νέα του επιστολή στον πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων, επεσήμανε:

«Μου προκαλεί  έκπληξη αλλά  και αγανάκτηση η θέση σας να θεωρείται ότι μια τέτοια βέβηλη ενέργεια σε βάρος της Χριστιανοσύνης όλης της υφηλίου, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι ένα ζήτημα που οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να παρέμβουν και μάλιστα δυναμικά.

Σας πληροφορώ κ. Πρόεδρε ότι στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους δεν μπορούν να θυσιαστούν πίστη και αξίες.

Η στάση Πόντιου Πιλάτου που διατηρείτε δεν συμβάλει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στην Ε.Ε. και τις γειτονικές της χώρες, δεδομένης της γενικότερης προκλητικής στάσης της κυβέρνησης της Τουρκίας.

‘Αλλωστε, όπως σας είχα επισημάνει και στην προηγούμενη επιστολή μου, αλλά και κατά τα πρόσφατο παρελθόν, τα Ευρωεπιμελητήρια δεν πρέπει να  ξεχνούν και όλες τις άλλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και το ρόλο που παίζει στις αυξημένες ροές μεταναστών προς την Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι  ένα αποσταθεροποιητικό κλίμα στην περιοχή, που πέραν όλων των άλλων, έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομία».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνεται η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για...

Άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9

Προσβάσιμη είναι πλέον η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν...

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου -Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στις ράγες της ιστορίας

Ως ένα σπουδαίο κτίριο με μία απαράμιλλη αρχιτεκτονική έχει χαρακτηρισθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου, που αποτελεί ένα...

Καρδίτσα: Ένταση σε συγκέντρωση αγροτών με αστυνομικές δυνάμεις

Ένταση επικράτησε τη Δευτέρα το μεσημέρι στον κυκλικό κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα, όταν αγρότες στην προσπάθειά τους...

Νέα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Η εφαρμογή  του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που μπήκε πρόσφατα σε εφαρμογή φέρνει...

Fitch: Αναβάθμιση του αξιόχρεου τριών ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζών - της Εurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank...

Στην ίδια κατηγορία: