8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ζέττα Μακρή: Θλιβερή πραγματικότητα το χάσμα στην ισότητα των φύλων

Διαβάστε επίσης:

Οι νέες προκλήσεις και προοπτικές για τις γυναίκες στην περιφέρεια, ιδίως στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, μετά την υγειονομική κρίση, ήταν το θέμα των εργασιών της 7ης συνεδρίασης της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών, στην οποία προεδρεύει η βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020. Προσκεκλημένη της επιτροπής ήταν η αρμόδια γενική γραμματέας οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα.

Η κ. Μακρή, η οποία, στο παρελθόν, έχει διατελέσει γενική γραμματέας ισότητας, και, συνεπώς, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα που αφορούν στην προαγωγή της ισότητας των φύλων, στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στην έμφυλη βία, στην εισαγωγική της τοποθέτηση, τόνισε ότι «δυστυχώς, παγκοσμίως, η ζωή και η καθημερινότητα αναδεικνύουν, αδιαλείπτως, τη θλιβερή πραγματικότητα, να υπάρχει χάσμα, σημαντικό, στην αντιμετώπιση των δύο φύλων, όσον αφορά στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική εξέλιξη, στη μισθοδοσία, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Κι εδώ έρχεται πλέον το κράτος να ρυθμίσει, με θεσμική θωράκιση, αλλά και ουσιαστικά, τα κακώς κείμενα, να υποστηρίξει τις γυναίκες και την οικογένεια με κοινωνική πρόνοια και με δομές σοβαρές αλλά και με διαδικασίες αυστηρές, κυρίως, όμως, με πολιτική βούληση, με μία σειρά συνεργασιών και συνεργειών όλων των εμπλεκομένων (υπουργείων, δήμων, περιφερειών, πολιτείας και ιδιωτών), που η μία να μην υπερκαλύπτει την άλλη αλλά να την συμπληρώνει. Και, φυσικά, με διαρκή, οργανωμένη, συστηματική εκπαίδευση των παιδιών από την προσχολική, ακόμη, ηλικία αλλά και των εκπαιδευτικών. Θα πρέπει οι γυναίκες να μην κρύβονται, αλλά να ενθαρρύνονται και να επιβραβεύονται και, επίσης, τα επιτεύγματά τους να αναδεικνύονται, προκειμένου σταδιακά να αλλάξει η νοοτροπίa».

- Advertisement -

Η κ. Συρεγγέλα έκανε λόγο για το γεγονός ότι, πράγματι, από τις έρευνες, φαίνεται ότι η χώρα έχει καταφέρει το 97% της θεσμικής της θωράκισης. Παρόλα αυτά η καθημερινότητα καταδεικνύει ότι ενώ η συνεισφορά των γυναικών, στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των περιοχών τους, ιδιαιτέρως των νησιωτικών και ορεινών, είναι ξεκάθαρη, δεν αναγνωρίζεται όσο θα έπρεπε. Για την αποκατάσταση, λοιπόν, αυτής της ισορροπίας απαιτούνται πολιτικές, οι οποίες θα ενισχύουν τις γυναίκες μέσα από την ενδυνάμωσή τους, την αναβάθμιση του γνωστικού τους αντικειμένου, την κατάρτισή τους, την πρόσβασή τους στην αγροτική επιχειρηματικότητα και στις ενώσεις παραγωγών και τη διεύρυνση της συμμετοχής τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Και όλα αυτά πρέπει να συμβαδίζουν με την αναβάθμιση γενικότερα της αγροτικής υπαίθρου η οποία είναι σε εξέλιξη. Η τοπική ανάπτυξη και, κατ’ επέκταση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελούν κλειδί για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας. Επίσης, η ψηφιακή κατάρτιση είναι βασική δεξιότητα, η οποία και θα πρέπει να αναπτυχθεί και να προαχθεί άμεσα.

Για τον λόγο αυτό σχεδιάζονται αντίστοιχα προγράμματα για τις γυναίκες και, κυρίως, για εκείνες των ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Επίσης, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ανακοινωθεί ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ή ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών σε συνεργασία και με το Κέντρο Ερευνών Θυμάτων Ισότητας, ενώ έχει γίνει πολύ μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, ιδίως, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, για τις άνεργες ή ανενεργές γυναίκες καθώς πολλές από αυτές είναι είτε ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης, σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το ΠΗΓΑΣΟΣ για το έμφυλο συνταξιοδοτικό χάσμα στην Ελλάδα και το πρόγραμμα SHARE για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Η κ. Συρεγγέλα, κλείνοντας, τόνισε ότι: «Φιλοδοξούμε να κάνουμε καλύτερες τις ζωές των Ελληνίδων, αλλά και των Ελλήνων, διότι στη μάχη αυτή δεν θέλουμε τους άντρες απέναντί μας. Οι άνδρες πρέπει να μιλάνε και αυτοί για τα θέματα αυτά. Ο τόπος μας έχει ανάγκη τις γυναίκες και τους άντρες, τα αγόρια και τα κορίτσια». Η κ. Μακρή αφού ευχαρίστησε θερμά την γενική γραμματέα, ζήτησε να επαναληφθεί η Επιτροπή αυτή, το συντομότερο δυνατό, κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων, που έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: