8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Νέα ΚΑΠ: Δεν καταργούνται οι ενισχύσεις στην αγελαδοτροφία

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022 θα κατατεθεί από την Ελλάδα στην Κομισιόν το στρατηγικό σχέδιο. Το ΥπΑΑΤ θα διαµορφώσει στη βάση της swot ανάλυσης και των αναγκών, το σύνολο των παρεµβάσεων που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, συµπεριλαµβανοµένου του κλάδου της αγελαδοτροφίας.

- Advertisement -

Αυτό απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο υφυπουργός, τονίζοντας τα ακόλουθα:

Στα πλαίσια της ΚΑΠ 2014-2020, οι αγελαδοτρόφοι ενισχύονται µε τα ακόλουθα µέτρα συνδεδεµένων ενισχύσεων, οι οποίες χορηγούνται και το 2021:

Συνδεδεµένη ενίσχυση στον τοµέα του βόειου κρέατος και

Συνδεδεµένη ενίσχυση στον τοµέα της κτηνοτροφίας που αφορά στις βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις χωρίς γη.

Όσον αφορά στην ΚΑΠ µετά το έτος 2020, οι νοµοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν ότι τα Κράτη-Μέλη µπορούν να χορηγήσουν συνδεδεµένες ενισχύσεις σε τοµείς που αντιµετωπίζουν δυσκολίες και είναι σηµαντικοί για οικονοµικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιµότητα ή την ποιότητά τους.

Στους τοµείς αυτούς περιλαµβάνεται και ο τοµέας των βοοειδών, καθώς και ο τοµέας του γάλακτος και των προϊόντων γάλακτος. Στο πλαίσιο προετοιµασίας των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, τα Κράτη-Μέλη είναι υποχρεωµένα να εκπονήσουν ανάλυση Πλεονεκτηµάτων, Αδυναµιών, Ευκαιριών και Απειλών (SWOT), βάσει της οποίας θα προσδιορισθούν και θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες του γεωργικού τοµέα, προκειµένου να διαµορφωθούν οι αναγκαίες παρεµβάσεις.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, µετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχου, έχει εκπονηθεί η swot ανάλυση και ακολουθεί η αξιολόγηση των αναγκών, η ιεράρχηση αυτών και σε επόµενο στάδιο η στρατηγική των παρεµβάσεων και η περιγραφή αυτών.

Επισηµαίνεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ θα πρέπει να υποβληθεί µέχρι την 1η Ιανουαρίου του έτους 2022 στην Ε. Επιτροπή προκειµένου να αξιολογηθεί και να εγκριθεί.

Κατόπιν αυτών, το ΥΠΑΑΤ θα διαµορφώσει, στη βάση της swot ανάλυσης και των αναγκών, το σύνολο των παρεµβάσεων που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, συµπεριλαµβανοµένου του κλάδου της αγελαδοτροφίας.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: