8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Με τη φύση και ευρωπαϊκή ενίσχυση, για τη φύση στη δυτική Θεσσαλία

Διαβάστε επίσης:

Η Ζ. Μακρή στο ΚΥ Ζαγοράς – Συνεργασία με Κ. Σταμνά για σταθμό ΕΚΑΒ

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή,...

Ξεκινούν οι εγγραφές στα αγροτικά ΙΕΚ

Από σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 θα γίνονται...

Μητσοτάκης για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: “Ηταν λάθος, δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ”

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται...

Μεγάλης σημασίας διημερίδα για το περιβάλλον και τα μέτρα προστασίας του, πραγματοποιήθηκε επί διήμερο (25 και 26 Νοεμβρίου 2021) στα Τρίκαλα (ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ resort). Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την ΚΕΔΕ, τους Δήμους της δυτικής Θεσσαλίας (ΠΕ Τρικάλων & Καρδίτσας), ευρωπαϊκούς φορείς για το περιβάλλον, η διημερίδα είχε ως θέμα «Οι φυσικές λύσεις ως μέσο για τη μείωση των επιπτώσεων των πλημμυρών στη δυτική Θεσσαλία».
Στο τεχνικό τμήμα της συνάντησης, την πρώτη ημέρα, συζητήθηκαν από μηχανικούς Δήμων και ειδικούς από τους ευρωπαϊκούς φορείς, η υπάρχουσα κατάσταση και ενδεδειγμένες λύσεις. Αυτές συνίστανται στη χρήση «πράσινων παρεμβάσεων» για αποτροπή π.χ. πλημμυρών, όπως φυσικά εμπόδια αντί των τεχνητών, κάτι που διεθνών ονομάζεται Green Infrastructure έναντι της Grey Infrastructure.
Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, τόνισε πως, μόνη λύση για προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών, είναι «το να προχωρήσουμε μπροστά, στο περιβαλλοντικό και οικονομικό τμήμα».
Και αυτό σημαίνει μέριμνα για τη δυτική Θεσσαλία, από τα βουνά της οποίας ξεκινούν τα ύδατα που κατευθύνονται στον κάμπο. Εθεσε, μάλιστα, ως πρόταση και στόχο, το να αποτελέσουν τα έργα που θα ωριμάσουν προς χρηματοδότηση, την πρώτη μεγάλη παρέμβαση του υπό σύσταση Αναπτυξιακού οργανισμού Δυτικής Θεσσαλίας.
Τόνισε ο κ. Παπαστεργίου για άλλη μια φορά τη μεγάλη σημασία της προστασίας όλων και της άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής, φέροντας τα παραδείγματα του «Ιανού» στην Καρδίτσα και των συνήθων πλημμυρών στην περιοχή Φαρκαδόνας. Εδωσε, όμως έμφαση, στην ανάγκη να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην τάχιστη ωρίμανση μελετών, «για να μη χαθούν τα υπάρχοντα κονδύλια».
Στη συζήτηση παρενέβησαν με σημαντικές τοποθετήσεις, ο κ. Κ. Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (για θέματα σχετικά με την εφαρμοζόμενη πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος), ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός (για ζητήματα της θεσσαλικής πραγματικότητας συνολικά σε σχέση με τα νερά και τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις), ο Διευθυντής Χρηματοδοτήσεων Ελλάδος και Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δρ. Ιωάννης Καλτσάς (για ζητήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική), ενώ σημαντική η επιστημονική παρουσία του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Ευαγ. Μπαλτά, από το Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων.
Χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ενώ παρέστησαν, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας κ. Κ. Παππάς, οι Δήμαρχοι, Φαρκαδόνας κ. Σπ. Αγναντής, Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα Παν. Νάνος.
Επίσης, συμμετείχαν ενεργά, η WWF Ελλάδας, η Global Infrastructure Basel από την Ελβετία, και συνολικά στην προσπάθεια συμμετέχουν οι περιβαλλοντικοί φορείς ICATALIST, The Nature Conservancy και MAVA.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ροή Ειδήσεων

Μητσοτάκης για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: “Ηταν λάθος, δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ”

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό...

Σταϊκούρας: Στους πολίτες ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από τον Σεπτέμβριο

«Φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι. Αυτός ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί στο σύνολό...

Ολες οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ μέχρι 12 Αυγούστου

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την εβδομάδα 8-12 Αυγούστου...

Ξεκινούν οι εγγραφές στα αγροτικά ΙΕΚ

Από σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής στα...

ΕΘΕΑΣ: Αναγκαιότητα η στήριξη των αμπελουργών

Αναγκαία και επιβεβλημένη χαρακτηρίζει η ΕΘΕΑΣ σε ανακοίνωσή της, την ικανοποίηση του αιτήματος της ΚΕΟΣΟΕ για την οικονομική...

Προς δημοπράτηση η κατασκευή ταμιευτήρα στο Λιβαδότοπο Λάρισας

Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιου Γεωργαντά και του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Γεώργιου Στύλιου,...

Στην ίδια κατηγορία: