8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μαξίμου: Επανεκκίνηση με μεταρρυθμίσεις

Διαβάστε επίσης:

Με το βλέμμα στην «κανονική πολιτική» μετά την αναγκαστική διαχείριση κρίσεων, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει έως τα τέλη Μαΐου μια ολική επαναφορά στα βασικά θέματα που περιλαμβάνονταν στην προεκλογική ατζέντα της Ν.Δ. και αναπόφευκτα επισκιάστηκαν από την πανδημία τους τελευταίους 14 μήνες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το επόμενο διάστημα θα δούμε το κυβερνητικό έργο να στρέφεται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που έχει στο επίκεντρο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στα εργασιακά και στα πανεπιστήμια, που αμφότερα αποτέλεσαν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον Σταύρο Παπαντωνίου και την Καθημερινή, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και πρωτοβουλίες που ευνοούν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, όπως είναι για παράδειγμα ο τρόπος δανειοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ κομβικό θεωρείται και το Ταμείο Ανάκαμψης για την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η οικονομία μπορεί να κάνει το λεγόμενο «V», δηλαδή αμέσως μετά το τέλoς της υγειονομικής κρίσης να πάρει απότομα την ανιούσα, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν πως  για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται υποστήριξη από πολιτικές που θα ευνοούν τη συγκεκριμένη εξέλιξη και θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδια -περί τα 15- που θα κατατεθούν τον επόμενο ενάμιση μήνα. Η αλλαγή σελίδας μετά την πανδημία είναι κρίσιμη και πολιτικά. Μία φράση του πρωθυπουργού στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον ΑλέξηΤσίπρα τον κατηγόρησε πως επενδύει στον κορωνοϊό και διερωτήθηκε: «Να ξέρετε ότι και οι κορωνοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορωνοϊό. Και τότε τι θα γίνετε, κ. Τσίπρα, χωρίς βαρβάρους;» Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης κοιτάει την επόμενη μέρα και στην πολιτική σκακιέρα, έχοντας την πεποίθηση πως, μετά την πανδημία και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει και πάλι αντιπολιτευτικό αφήγημα, όπως κάνει τώρα με την πανδημία. Δεν είναι τυχαίο το ότι κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η κυβέρνηση, στην πιο δύσκολη, από την αρχή της θητείας της, περίοδο έχει απωλέσει δημοσκοπικά μόλις δύο μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

- Advertisement -

Η απόφαση για ενίσχυση

Μέχρι την αλλαγή σελίδας, ωστόσο, υπάρχει ακόμα δρόμος, καθώς η χώρα βιώνει το τρίτο, σφοδρότερο όλων, κύμα της πανδημίας. Η ένταση των πολιτών είναι στο «κόκκινο», όπως φάνηκε και το Σαββατοκύριακο, μετά την απόφαση της επιτροπής των ειδικών να μην ανοίξει η λιανική σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. Οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν από τους εμπόρους ήταν σφοδρότατες. Η κυβέρνηση αποφάσισε την καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους από 1.000 έως 4.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση που θα παραμείνει κλειστή και τον Απρίλιο. Είχε προηγηθεί επιστολή των περιφερειαρχών στις περιοχές των οποίων παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα, που ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουμε νέες αποφάσεις. Οπως διαφάνηκε πάντως χθες από τα λεγάμενα της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Πελώνη, δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει ο σχεδιασμός για άνοιγμα των λυκείων την επόμενη Δευτέρα, 12 του μηνός. Οσον αφορά δε την κινητικότητα του Σαββατοκύριακου, ειπώθηκε πως οι πολίτες «σε γενικές γραμμές» τήρησαν τα μέτρα, εξέλιξη που προμηνύει, εκτός απροόπτου, επανάληψη ανοίγματος της διαδημοτικής μετακίνησης και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: