Ο Θεσσαλός καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας έχοντας μελετήσει το φαινόμενο που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στην Καρδίτσα μίλησε στη larissanet για τους 5 λόγους που συνετέλεσαν στην πρωτοφανή πλημμύρα.
«Χτυπά» το καμπανάκι του κινδύνου καθώς λόγω της τρωτότητας των υποδομών η εν λόγω περιοχή μπορεί να ζήσει ξανά πλημμυρικά φαινόμενα ενόψει του χειμώνα. Αναλύει όμως και το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ώστε οι νέες κατασκευές να είναι ανθεκτικές σε τέτοιους είδους ακραία φαινόμενα. Ο καθηγητής όμως αναφέρεται και στις εν δυνάμει περιοχές που μπορεί να πλημμυρίσουν βάζοντας στο κάδρο και τον νομό Λάρισας. Μια τέτοια επικίνδυνη περιοχή υποστηρίζει ότι είναι το παραλιακό τόξο που ξεκινά από το δήμο Τεμπών και καταλήγει έως και το Πήλιο. Περιοχές που έχουν δώσει ξανά πλημμυρικά φαινόμενα στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας απάντησε ότι “δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την ένταση και το μέγεθος αλλά και στον ν. Λάρισας μπορεί να δούμε πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι σενάρια που αν δεν έχουμε τα δεδομένα δεν μπορούμε να ξέρουμε επακριβώς. Όλη η παράκτια περιοχή που αρχίζει από τα Τέμπη – και από τον Πλαταμώνα- μέχρι το Πήλιο είναι περιοχές οι οποίες πραγματικά κινδυνεύουν. Αλλά δεν κινδυνεύουν μόνο αυτές αλλά και κάποιες άλλες ενδοηπειρωτικές περιοχές. Μιλάμε για τον ορεινό όγκο που βρίσκεται ανατολικά του νομού. Μπορεί να έχουμε τέτοια φαινόμενα, αλλά με μικρή πιθανότητα. Στα Τρίκαλα μπορεί να έχουμε τέτοια φαινόμενα στην περιοχή του Κόζιακα, των Χασίων και των Αντιχασίων. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε το πού θα αναπτυχθεί ένα πλημμυρικό φαινόμενο και το τι έκταση θα έχει. Βλέπουμε να αλλάζουν τα πάντα και παρά το γεγονός ότι έχουμε τεράστια εμπειρία και από την Εύβοια, τη Μάνδρα και την Κινέτα βρίσκουμε κάθε φορά καινούρια δεδομένα στο τραπέζι και αυτά μας δείχνουν το δρόμο. Δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως ως επιστημονική και τεχνική κοινότητα όλες τις παραμέτρους που έχουμε μπροστά μας”.
Όσο για την καταστροφή στην Καρδίτσα; Αναλύει πέντε παράγοντες που συνέβαλαν στις πλημμύρες. Όπως λέει χαρακτηριστικά: “Ήταν ένας συνδυασμός ακραίων φυσικών φαινομένων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Είχαμε να κάνουμε με μια υψηλότατη βροχόπτωση που ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά. Βροχόπτωση η οποία προήλθε από την σύγκρουση δύο χαμηλών βαρομετρικών, αλλά με διαφορετική θερμοκρασία. Αυτή η συνάντηση των φαινομένων έγινε στη νότια Θεσσαλία με αποτέλεσμα αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας να φέρει μεγάλα ποσοστά βροχόπτωσης. Εκτός της βροχόπτωσης είχαμε να κάνουμε με την έντονη ραγδαιότητα του φαινομένου. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η ένταση της βροχής ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος της καταστροφής. Είχαμε όμως και κάποιους άλλους παράγοντες. Ως δεύτερη παράμετρο σας λέω πως είχαμε μικρές υδρολογικές λεκάνες που αναπτύσσονται νότια της Καρδίτσας. Αυτές τροφοδοτούν το υδρολογικό δίκτυο και αυτές οι ποσότητες διοχετεύονται στο ποταμό Καράμπαλη. Μία τρίτη παράμετρος είναι ότι αυτοί οι ποταμοί δεν είχαν την δυνατότητα να παραλάβουν όλο αυτόν τον όγκο νερού με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν. Η τέταρτη παράμετρος που οδήγησε στην καταστροφή είναι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις ήταν έργα τα οποία δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν ή ο κακός σχεδιασμός έργων, όπως η γέφυρα που είναι λίγο πριν το Ρούσσο μεταξύ Ρούσου και Καρδίτσας. Είναι μια διπλή γέφυρα. Η μια γέφυρα εμπόδιζε την άλλη και εμπόδιζαν τα νερά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανονική ροή στους θόλους της γέφυρας. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η έντονη διάβρωση των εδαφών. Με αποτέλεσμα το αρχικό νερό να εγκλωβίζεται σε στερεά υλικά και αυτό να μεγαλώνει υπέρμετρα τον όγκο του νερού. Έχουμε υπολογίσει ότι 60% παραπάνω από το νερό που έπεσε ήταν τα φερτά υλικά. Υπάρχει και μια πέμπτη παράμετρος. Είχαμε να κάνουμε νότια της Καρδίτσας με τη πεδιάδα. Ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένη από την σιδηροδρομική γραμμή και τα έργα τα οποία αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το ανάχωμα της σιδηροδρομικής γραμμής να καταρρεύσει και να πλημμυρίσει η Καρδίτσα”.
πηγή: larissanet.gr