8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

«Λαϊκά ομόλογα» για τα νοικοκυριά – Αφορολόγητα κέρδη με αποδόσεις 3,5%-3,6%

Διαβάστε επίσης:

Μέτρο φιλολαϊκού χαρακτήρα για την προστασία των νοικοκυριών από την ακρίβεια αναζητούν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ενταχθεί στο πακέτο με τις παροχές της Θεσσαλονίκης και να κάνει την έκπληξη στη ΔΕΘ.

- Advertisement -

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια, ωστόσο αυτό που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η πρόταση για την έκδοση «λαϊκών ομολόγων», τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν μόνο οι μικροκαταθέτες (φυσικά πρόσωπα), καθώς η ελάχιστη τοποθέτηση θα ξεκινά από τα 1 .000 ευρώ. Η διάθεση θα γίνεται μέσω των τραπεζών, όπως γράφει η «Απογευματινή», ενώ θα υπάρχει ανώτερο ποσό αγοράς, το οποίο ακόμη δεν έχει «κλειδώσει», και θα υφίσταται περιορισμός της μιας τοποθέτησης με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Αναπλήρωση απωλειών
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κλείνει οριστικά ο κύκλος κρίσης χρέους για τη χώρα μας και ξεκινά ένας νέος ενάρετος οικονομικός κύκλος, με εκδόσεις ομολόγων στο εσωτερικό για τους Έλληνες αποταμιευτές. Άλλωστε, στόχος αυτής της κίνησης είναι η αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών των νοικοκυριών από το πληθωριστικό κύμα, καθώς η απόδοση που θα προσφέρουν οι ειδικοί αποταμιευτικοί τίτλοι θα είναι υψηλότερη από τη μέση ταχύτητα του γενικού δείκτη.

Με δεδομένο ότι ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται με πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,4% το 2024, ενώ το επιτόκιο που θα πληρώνει σε ετήσια βάση το ελληνικό κράτος θα είναι της τάΣης του 3,5%-3.6%, εμφανίζονται ως μία ιδανική αποταμιευτική λύση. Μάλιστα, το επιτόκιο των «λαϊκών ομολόγων» έχει συγκριτικό πλεονέκτημα ακόμη και με αυτό των προθεσμιακών καταθέσεων, αφού η καθαρή απόδοση που προσφέρουν οι τράπεζες κυμαίνεται έως 2,5% ανάλογα με τη διάρκεια.

Χωρίς επιβάρυνση
Ένα ακόμη θετικό είναι ότι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε, έχει καταργηθεί η φορολογία στα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να μην υπόκεινται σε φορολόγηση με συντελεστή 15% σε περίπτωση πώλησης στη δευτερογενή αγορά πριν από τη λήξη τους. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε πάνω στον χάρτη το προηγούμενο μέτρο, τα «λαϊκά ομόλογα» θα ήταν αφορολόγητα σε κάθε περίπτωση.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: