Πονοκέφαλος για το υπουργείο Υγείας απεδείχθη τελικώς όπως φαίνεται το θέμα της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να συμβάλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας στο ΕΣΥ, καθώς τα αγκάθια είναι πολλά για να «επιστρατευθούν».
Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα από ασθενείς με covid, οι ιδιώτες γιατροί αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πουν το «ναι» αφού εκτιμούν ότι είναι νομικά έωλοι αφού φοβούνται ότι θα βρεθούν μπροστά σε περιστατικά αστικής ευθύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 50 ονόματα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που έχει ζητήσει τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. Να σημειωθεί ότι η τελική λίστα που αναζητείται θα πρέπει να περιλαμβάνει 200 γιατρούς με ειδικότητες, παθολογίας, γενικής ιατρικής, πνευμονολογίας και αναισθησιολογίας, διαφορετικά θα γίνει επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς όπως έχει διαμηνύσει ο Βασίλης Κικίλιας. Και το ζήτημα είναι πως ενώ από την πρώτη στιγμή ήταν στο τραπέζι το θέμα της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, όπως είχε αποκαλύψει εδώ και μέρες το ethnos.gr, τελικώς στην πράξη δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.
Οι δυσκολίες της επίταξης
Ως μία από τις βασικές πηγές για την απορρόφηση- επίταξη στο ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών θεωρούνται οι ιδιωτικές κλινικές. Ήδη όμως οι «κλινικάρχες» είχαν συγκεντρώσει από τη πρώτη στιγμή 30 ονόματα γιατρών οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι θα συνδράμουν στο ΕΣΥ. Στην περίπτωση που επιλεγεί η δεξαμενή των ιδιωτικών κλινικών, θα παρουσιασθούν προβλήματα στην αντιμετώπιση περιστατικών non covid που νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα καθώς θα περιορισθεί ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού. Γεγονός που θα προκαλέσει βέβαια αλυσιδωτές επιπτώσεις στη διαχείριση ασθενών που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ
Από την άλλη στην περίπτωση που επιλεγεί ο ΕΟΠΥΥ ως δεξαμενή για την επίταξη συμβεβλημένων γιατρών που ήδη συνεργάζονται με το κράτος, θα προκύψει επίσης πρόβλημα στην αντιμετώπιση των ασθενών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εξάλλου οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πάψουν να βλέπουν τους ασθενείς τους, αφού θα εργάζονται στα νοσοκομεία σε 8ωρες βάρδιες ενώ θα πρέπει να κάνουν και εφημερίες.
Ταυτόχρονα άλλη μία δυσκολία είναι πως πολλοί συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές συνεπώς το πρόβλημα είναι διπλό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους συνολικά 50 γιατρούς που έχουν δηλώσει ότι θα συνδράμουν στο ΕΣΥ, μόνο οι 5 είναι του ΕΟΠΥΥ (Παθολόγοι και Πνευμονολόγοι) έπειτα από πρόσκληση που είχε σταλεί μέσω του Ε-ΔΑΠΥ.
Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει συνολικά στην Αττική 320 συμβεβλημένους παθολόγους και πνευμονολόγους, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 850 συμβεβλημένοι Γενικοί Γιατροί που επίσης είναι μία ειδικότητα που αναζητείται από το υπουργείο υγείας.
Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας για το θέμα της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, δεν είχε βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να «επιστρατευθούν» χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας.
πηγή: ethnos.gr