8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποκαθιστά την Ι.Μ. Παναγίας Κεχριάς στη Σκιάθο

Διαβάστε επίσης:

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου, των εικόνων, του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού της Ι. Μ. Παναγίας Κεχριάς Σκιάθου», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Κύριος Δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ενώ για τις εργασίες που αφορούν στην συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του Δικαιούχος είναι η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Φορέας Λειτουργίας του έργου είναι η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Το συγκεκριμένο έργο είναι το τέταρτο και τελευταίο έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για την Ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος των Βορείων Σποράδων, σύμφωνα με το υπό ολοκλήρωση Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Νήσων Βορείων Σποράδων.

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αποκαθιστούμε και αναδεικνύουμε ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της Σκιάθου» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η Ι. Μ. Παναγίας Κεχριάς στη Σκιάθο είναι μια από τις σημαντικότερες μεταβυζαντινές μονές του νησιού. Η στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της μονής αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητάς της. Ο πολιτισμός αποτελεί πρωτίστως ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Ταυτόχρονα ο Πολιτισμός είναι παράγοντας της οικονομίας και συντελεστής της ανάπτυξης. Τα έργα πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν χρήμα στην τοπική, πραγματική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

- Advertisement -

Διατηρητέο θρησκευτικό μνημείο

Στο βόρειο τμήμα του νησιού της Σκιάθου, μέσα στο δάσος, έχει κτιστεί από τον 17ο αιώνα η μονή Παναγίας Κεχριάς. Ο κεντρικός χώρος καλύπτεται με τρούλο με υψηλό κυλινδρικό τύμπανο που διατρυπάται από δεκατέσσερα μονόλοβα παράθυρα. Στο τύμπανο του τρούλου και στον δυτικό τοίχο είναι εντοιχισμένα εφυαλωμένα πινάκια των εργαστηρίων της Νίκαιας. Ο ναός είναι κατάγραφος με αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο, διατεταγμένο σε πέντε ζώνες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο με θεματολόγιο από τον φυτικό κόσμο. Η ίδρυση του καθολικού, όπως και της μονής, ανάγεται στον 17ο αι., ενώ σύμφωνα με γραπτή επιγραφή που υπήρχε πάνω από την είσοδο, το καθολικό ανακαινίσθηκε το 1738 και αγιογραφήθηκε το 1745.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: