Ο Δήμος Ελασσόνας, στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), προέβη σε τηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους του προγράμματος, παρουσία και του δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Γάτσα.
Στην ενημέρωση, που έγινε, παρουσιάστηκαν όλες εκείνες οι προτάσεις και οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο πάνω στο οποίο η πόλη θα υλοποιήσει παρεμβάσεις και επενδύσεις για την ανάπτυξη του μελλοντικού συστήματος κινητικότητάς της, τόσο από την 1η όσο και από τη 2η διαβούλευση, καθώς επίσης και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα διαδικτυακά ερωτηματολόγια, στα οποία απάντησαν πολίτες και φορείς.
Υπέρτατος στόχος του ΣΒΑΚ είναι η πόλη να αναδείξει την ταυτότητά της και να αποτελέσει ένα περιβάλλον κοινωνικά συνεκτικό. Το πρόγραμμα εστιάζει στην απελευθέρωση του κέντρου από το αυτοκίνητο, τη δημιουργία γειτονιών ήπιας κυκλοφορίας, με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων, δημιουργία ποδηλατόδρομου, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού και πρασίνου, ασφαλείς διαβάσεις και αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας γύρω από τις σχολικές μονάδες.
Ο δήμαρχος κ. Ν. Γάτσας δήλωσε: «Το πρόγραμμα καθώς μπαίνει στην τελική φάση, θέλουμε να εστιάζει στους πολίτες και να τους προσκαλεί να συμμετέχουν σε αυτόν. Να είναι σχεδιασμός για τον άνθρωπο και όχι για την απρόσωπη λειτουργία της πόλης. Είναι πλέον σαφές πως πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες με τις οποίες η πόλη της Ελασσόνας θα αποκτήσει έναν ολικό περιβαλλοντικό, χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει και τη διάσταση της αστικής κινητικότητας. Είναι μεγάλη πρόκληση για τους σχεδιασμούς, για το αύριο, να γίνει η πόλη ακόμα πιο ζωντανή να γεμίσουν οι δρόμοι με περισσότερους πεζούς και ποδηλάτες και να σταματήσουν να συμβαίνουν ατυχήματα. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ψάχνουν λύση για την πόλη της Ελασσόνας, είναι η μείωση κινήσεων ειδικά βαρέων οχημάτων, καθώς επίσης και η βελτίωση της προσβασιμότητας των κατοίκων στις λειτουργίες του κέντρου (υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.)».
Πηγή: Ελευθερία