8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Γάλα, ένα κομβικό προϊόν για την εθνική οικονομία

Διαβάστε επίσης:

Το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι, η φέτα και τα υπόλοιπα ελληνικά τυριά, διατηρούν επάξια τη θέση τους στο τραπέζι των καταναλωτών ανά την υφήλιο.

“Ο γαλακτοκομικός κλάδος κατέχει σημαντικό ρόλο για την ελληνική αγροτική οικονομία, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. Η κτηνοτροφία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς το ζωικό κεφάλαιο απαιτεί τη συνεχή προσοχή και φροντίδα του κτηνοτρόφου. Για τη βελτίωση της εκτροφής του χρειάζεται διαρκή υποστήριξη από επιστήμονες, όπως κτηνιάτρους, γεωπόνους, κ.ά. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έχουν και τα προγράμματα γενετικής βελτίωσης, με στόχο την αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων, αλλά και την ανάπτυξη σύγχρονων και βιώσιμων συστημάτων διαχείρισης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων” τονίζεται στο Edidorial του 19ου τεύχους του περιοδικού “ΕΠΙ ΓΗΣ” της Τράπεζας Πειραιώς. Το παρόν τεύχος είναι αφιερωμένο στο «Γάλα: ένα κομβικό προϊόν για την εθνική οικονομία».

- Advertisement -

Σήμερα, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής του γάλακτος και η ορθολογικότερη οργάνωση σε επιχειρηματική βάση συνιστούν αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Στην Ελλάδα η ετήσια παραγωγή γάλακτος φθάνει σε 1,96 εκατ. τόνους ετησίως. Απόδοση που μπορεί να αυξηθεί και ως εκ τούτου η συνεισφορά του στην εθνική οικονομία να εξελιχθεί περαιτέρω. Η Τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέλαβε πρωτοβουλία χρηματοδοτικής στήριξης των κτηνοτρόφων, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας που έχουν, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, αλλά και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Τα προγράμματα Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, που «τρέχουν» την τελευταία 8ετία, με ορισμένες από τις πιο σημαντικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, αποδεικνύουν ότι η οργάνωση, ο ορθολογισμός, η εμπιστοσύνη και η εξωστρέφεια αποδίδουν θετικά αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι μέσα από συνέργειες δημιουργούν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ακολουθούν την εποχή τους και εκσυγχρονίζονται. Δημιουργούν σύγχρονες φάρμες με αυτόματα ρομποτικά συστήματα, στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το σύγχρονο μοτίβο της ελληνικής κτηνοτροφίας συμπληρώνεται από εγχειρήματα, όπως:
• της ψηφιοποίησης της αλυσίδας διακίνησης του ελληνικού γάλακτος, με στόχο την πάταξη των ελληνοποιήσεων,
που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,
• το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FORAGE4CLIMATE, που αφορά στη μείωση του «αποτυπώματος άνθρακα» (Carbon Footprint, CF), στο οποίο συμμετείχε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: