8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

FAO: Ριζική μεταμόρφωση των αγροδιατροφικών συστημάτων

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού στον κόσμο, ενώ περιορίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα απαιτήσει επείγουσα και ριζική μεταμόρφωση των αγροδιατροφικών συστημάτων μας, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου που τιμήθηκε για την 5η επέτειο τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος

“Πρέπει να αλληλεπιδράσουμε διαφορετικά με το περιβάλλον μας”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής, επισημαίνοντας την ανάγκη για δράση υψηλού αντίκτυπου που επικεντρώνεται στην καλύτερη παραγωγή, στην καλύτερη διατροφή, σε ένα καλύτερο περιβάλλον για μια καλύτερη ζωή. «Ας δείξουμε στη φύση τη σεβασμό που της αξίζει και προετοιμαστούμε να θέσουμε το τραπέζι για 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050 με υγιεινές δίαιτες».

- Advertisement -

Ο καθηγητής Laurence Tubiana, ο οποίος εξ ονόματος της Γαλλικής Προεδρίας υπερασπίστηκε τη Συμφωνία του Παρισιού που επιτεύχθηκε το 2015, έδωσε μια βασική ομιλία και τόνισε ότι ο FAO βοήθησε στην ευαισθητοποίηση του ζωτικού ρόλου της γεωργίας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι πλέον κατανοητό ότι «δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αντίφαση μεταξύ της επισιτιστικής ασφάλειας και του στόχου της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής», είπε.

Η σημερινή εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τον FAO και τη Γαλλία, περιελάμβανε τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, διπλωμάτων και βετεράνων πρωτοπόρων στην πολιτική για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του Sergio Costa, Υπουργού Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Hans-Joachim Fuchtel, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας Γερμανία, Nick Bridge, ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή για τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου · Ο Yannick Glemarec, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ταμείου για το Πράσινο Κλίμα, και αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τη Χιλή, τα Φίτζι και το Μαρόκο.

Η γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της δασοκομίας, της αλιείας και της κτηνοτροφίας, παράγει περίπου το ένα πέμπτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως, οι οποίες πρέπει να μειωθούν έως το 2030 για να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 ° C.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η FAO παρουσίασε το νέο Κέντρο Γνώσης της Κλιματικής Αλλαγής του FAO , το οποίο συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα δημοσιεύσεων, πόρων, εκθέσεων και βίντεο σχετικά με το πώς η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

“Θα επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο μόνο αν μοιραστούμε τις υπάρχουσες πληροφορίες, νέα επιστημονικά ευρήματα και εξελίξεις”, δήλωσε ο Hans-Joachim Fuchtel της Γερμανίας, του οποίου η κυβέρνηση παρείχε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του κόμβου. “Καμία χώρα δεν θα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό.”

Ο Γενικός Διευθυντής και οι ειδικοί τόνισαν τη σημασία της επίτευξης περαιτέρω προόδου σε μια σειρά εκδηλώσεων το 2021, συμπεριλαμβανομένων των COP26, της G20 και της Διάσκεψης του FAO. “Υπάρχει καλή δυναμική τώρα, έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα πρόκληση”, δήλωσε ο Qu.

Ο FAO αυξάνει την υποστήριξή του σε χώρες

Ο FAO ασχολείται εδώ και πολύ καιρό με τη διεθνή πολιτική για το κλίμα, και οι εργασίες αυτές εντατικοποιήθηκαν μετά την κοινή εργασία Koronivia για τη γεωργία, αναγνωρίζοντας τον βασικό ρόλο των γεωργικών τομέων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που εγκρίθηκε το 2017.

Ο FAO έχει αυξήσει την υποστήριξή του στα Μέλη για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των εθνικών τους σχεδίων και δεσμεύσεων, ιδίως των Εθνικά καθορισμένων συνεισφορών τους ( NDCs ) και των Εθνικών Σχεδίων Προσαρμογής ( ΕΣΔ ). Αυτό το έργο αποτελείται τόσο από άμεσες συμβουλές πολιτικής όσο και για υποστήριξη ανάπτυξης ικανοτήτων που διευκολύνουν την ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα όπως η αγροοικολογία, οι πυρκαγιές και η παράνομη υλοτομία μέσω της θεματικής ομάδας εργασίας για τη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη χρήση γης.

Νέα προγράμματα και εργαλεία FAO που ξεκίνησε από τον Γενικό Διευθυντή, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας Hand-in-Hand και της πρωτοβουλίας Green Cities, προσανατολίζονται για να καθοδηγήσουν και να επιταχύνουν έναν κλιματικό έξυπνο μετασχηματισμό των γεωργικών τροφίμων και να προωθήσουν τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων.

Ο FAO υποστηρίζει επίσης τις χώρες που έχουν πρόσβαση σε πόρους για την εκτέλεση έργων και διαχειρίζεται σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο χρηματοδότησης ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων για 13 έργα από το Ταμείο για το Πράσινο Κλίμα.

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO υπογράμμισε την ανάγκη να υποστηριχθούν ευάλωτα μέρη, ιδίως τα αναπτυσσόμενα κράτη μικρών νησιών, οι αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν κλειδωθεί στην ξηρά και οι ορεινές περιοχές, σημειώνοντας την πλούσια βιοποικιλότητά τους.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: