8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Ελεγχοι και πρόστιμα από το ΣΕΠΕ Μαγνησίας σε αριθμούς

Διαβάστε επίσης:

Πρόστιμα ύψους ήδη περίπου 100.000 ευρώ έχουν βεβαιωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τόσο για την τήρηση των μέτρων για τον covid, όσο και για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου από τον ΣΕΠΕ σε τοπικό επίπεδο έγιναν περισσότεροι από 200 γενικευμένοι έλεγχοι, είτε μετά από καταγγελία, είτε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού πλάνου που καταρτίζεται σε μηνιαία βάση και σύμφωνα με το οποίο κάθε μήνα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 50 έως 70 έλεγχοι σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων, που παραμένουν ανοιχτοί με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για τις περισσότερες καμπάνες που βεβαιώθηκαν έχουν κοπεί ήδη τα ανάλογα πρόστιμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις που έγιναν από τους επαγγελματίες απορρίφτηκαν. Οι επιχειρήσεις στις οποίες έπεσε «καμπάνα» είναι πλέον υποχρεωμένες να καταβάλλουν το πρόστιμο.

- Advertisement -

Η εντολή από το υπ. εργασίας είναι σαφής: Όσες επιχειρήσεις δεν είναι «κλειστές» με κρατική εντολή πρέπει να γίνονται φύλλο και φτερό, ενώ ξεχωριστά κλιμάκια ελέγχουν όσους έχουν βρεθεί υπότροποι, τους έχει επιβληθεί πρόστιμο και δεν έχουν συμμορφωθεί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους επιθεωρητές εκτός από πρόστιμο να επιβάλλουν ακόμη και ολιγοήμερο λουκέτο.

Σε καθημερινή βάση τα κλιμάκια των ελεγκτών του ΣΕΠΕ Μαγνησίας επισκέπτονται και ελέγχουν τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις.

Οι έφοδοι περιλαμβάνουν βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα, αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τροφοδοσίας, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, συνεργεία καθαρισμού, αλλά και delivery.

Οι περισσότεροι εργοδότες είναι συνεργάσιμοι, ενώ αυτό που κάνει αίσθηση είναι η διστακτικότητα που αποτυπώνεται σε επίπεδο εργαζομένων να επιβεβαιώσουν καταγγελίες που έρχονται σε γνώση των επιθεωρητών αναφορικά με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

«Μολονότι αρκετοί εργαζόμενοι έχουν υποστεί βλαπτική μεταβολή στις αποδοχές τους ή στο ωράριό τους ελέω της πανδημίας φοβούνται να το αναφέρουν. Ο φόβος της απόλυσης κρατάει κλειστά τα στόματα», παρατηρούν σχετικά οι ίδιοι οι ελεγκτές.

Εκτιμούν μάλιστα πως οι εργατικές διαφορές θα ήταν πολύ περισσότερες αν οι εργαζόμενοι ήταν αποφασισμένοι με τη στάση τους να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Πάντως παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των μέτρων της πανδημίας υπάρχει σημαντική ευελιξία στις επιχειρήσεις, η υποδηλωμένη εργασία και η μη τήρηση των ωραρίων και των ρεπό βρίσκονται στην «κορωνίδα» των παρατυπιών που εγείρουν πρόστιμα.
πηγή: taxydromos.gr

Ροή Ειδήσεων

Ο Δ. Τρικκαίων συγκεντρώνει παιχνίδια για παιδιά οικογενειών με δυσχέρειες

Μπορεί η πανδημία να διέκοψε τη δράση, αλλά ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να στηρίζει παιδιά οικογενειών με οικονομικές...

Χρ. Τριαντόπουλος: Οι καστανοπαραγωγοί του Πηλίου αποζημιώθηκαν για πέρυσι με 710.000 ευρώ- Και φέτος θα συνεχιστεί η στήριξη του κράτους

Σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας, αλλά και πρόσκλησης από τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, ο Υφυπουργός...

Νίκαια: Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ενημερωτική ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ

Ενημερωτική ημερίδα για τη Νέα ΚΑΠ διοργανώνεται την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας από τη Γενική...

Τα τσιπουράδικα του Βόλου και η ιστορία τους

Όταν κάποιος επισκέπτεται τον Βόλο, το πρώτο του ερώτημα είναι πλέον κλασσικό: «Πού να πάω για τσίπουρο; Τι...

Θανάσης Παιδής στην 6η Ανάβαση Ελασσόνας: Διοργάνωση – θεσμός που ανοίγει τις πύλες της εξωστρέφειας

Ιδιαίτερα σημαντική και εξόχως επιτυχημένη ήταν η διοργάνωση της 6ης Ανάβασης Ελασσόνας, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό...

Συνάντηση εργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Καρδιτσιωτών οινοπαραγωγών

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα με Θεσσαλούς οινοποιούς στο πλαίσιο του νέου αγροτουριστικού σχεδίου της Περιφέρειας « Δρόμοι του...

Στην ίδια κατηγορία: