8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Χούρι εναντίον Χούρι για την χρηματοδότηση του Καλογρίτσα

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Τσουχτερό κρύο και τοπικές βροχές

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα...

Fitch: Αναβάθμιση του αξιόχρεου τριών ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζών - της Εurobank, της Εθνικής...

Αγωνία για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom- Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε τριήμερο πένθος βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις μετά την πτώση μαχητικού Phantom νότια...
Pixabay

Σοβαρές αναταράξεις στην οικογένεια των αδελφών Χούρι, που διαχειρίζονται την πολυεθνική κατασκευαστική CCC, επέφερε η αποκάλυψη για τη συναλλαγή με τον Χρήστο Καλογρίτσα, και ειδικότερα ο δανεισμός του με 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Ταουφίκ Χούρι, ο οποίος ζει στην Ελλάδα (και προσφάτως ανάρρωσε πλήρως από τον κορωνοϊό ζήτησε την παραίτηση του γενικού διευθυντή – και ανιψιού του – Φουάντ Χούρι μετά την αποκάλυψη των e-mails με τα οποία συνεννοήθηκε με τον Χρ. Καλογρίτσα για το πώς θα λάμβανε τα 3 εκατ. ευρώ από την τράπεζα του Άμπου Ντάμπι και εν συνεχεία μέσω της HSBC Λονδίνου.

Κατά τις ίδιες πηγές ζήτησε επίσης να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μετόχων, δεδομένου ότι κατηγορεί πως η απόφαση των αδελφών του να δανειοδοτήσουν με 3 εκατ. τον Καλογρίτσα, προκάλεσε σοβαρή αρνητική δημοσιότητα στην εταιρεία και την οικογένεια. Ο κύριος Ταουφίκ Χούρι κατέχει σήμερα θέση μη εκτελεστικού αντιπροέδρου στην CCC, με την εταιρεία να τη διευθύνουν οι δύο άλλοι αδελφοί του, ο κύριος Σάμερ Χούρι και ο κύριος Γουάελ Χούρι.

- Advertisement -

Ο δεύτερος κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, κατοικεί μόνιμα στο Λονδίνο, και διευθύνει από εκεί τον κατασκευαστικό κολοσσό. Έχει την πλειοψηφία των μετοχών από κοινού με τον αδελφό του Σάμερ ο οποίος ζει στην Αθήνα και κατέχει θέση εκτελεστικού μέλους στη διοίκηση. Ο κύριος Σάμερ Χούρι και ο κύριος Ταουφίκ Χούρι κατοικούν στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, αλλά η κοσμική Αθήνα θέλει τους δύο άνδρες να μην έχουν καλές οικογενειακές σχέσεις, από ετών.

Τα 3 εκατομμύρια ευρώ και ο Καλογρίτσας

Έντονες φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα αναφέρουν ότι η συζήτηση στην Ελβετία της αγωγής της CCC κατά του Χρ. Καλογρίτσα για τα 3 εκατ. ευρώ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την αραβικών συμφερόντων πολυεθνική. Η αγωγή – λένε – δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με το γεγονός ότι η πολυεθνική εταιρεία της οποίας τα γραφεία βρίσκονται στο Μαρούσι, τελεί από μηνών σε έλεγχο από τους εγχώριους ελεγκτικούς μηχανισμούς…

Κατά τις ίδιες φήμες, που κάνουν τον γύρο της Αθήνας, στην ουσία πρόκειται για έλεγχο ο οποίος είχε ξεκινήσει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τους πρώτους μάλιστα μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα, αλλά αργότερα, στα μέσα του 2016, ο έλεγχος αυτός πάγωσε, μέχρι να ενεργοποιηθεί πρόσφατα… Σχετικά με την υπόθεση της δανειοδότησης Καλογρίτσα από την CCC, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην πολιτική τάξη της χώρας, καθώς η μια αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη, φαίνεται ότι πριν δοθούν τα χρήματα αυτά – τα 3 εκατ. – τα τρία αδέλφια και ο ανιψιός-υπάλληλος στο Άμπου Ντάμπι, Φουάντ Χούρι, είχαν εντατικές συζητήσεις για το πως θα έπαιρνε τα χρήματα ο αποδέκτης του δανείου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της CCC είχαν… τριχοτομηθεί, με τον Φουάντ Χούρι να εισηγείται τα χρήματα να κατατεθούν στον (υπό διερεύνηση από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις κυπριακές Αρχές) ύποπτο λογαριασμό στην Κύπρο, και με τον «συνήθη τρόπο» να παραλάβει τα χρήματα ο Καλογρίτσας από τον χειριστή του (Αρτεμίου; Άλλος;) ώστε να τα καταθέσει στην Τράπεζα Αττικής και να λάβει εγγυητική επιστολή για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στόχος να μην αφεθούν ίχνη των κινήσεων

Οι δυο αδελφοί, Γουάελ και Σάμερ Χούρι, υποστήριζαν ότι τα χρήματα πρέπει να κινηθούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών, επισήμως, προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη και η εταιρεία – στην περίπτωση που θα κινδύνευαν να χαθούν τα χρήματα του δανείου. Και για να παρακαμφθούν οι οποίες υποψίες των Αρχών για την προέλευση των χρημάτων, να κινηθούν αυτά κανονικά μέσω τραπεζικών εμβασμάτων.

Προς τούτο, πρόκριναν την υπογραφή εικονικής σύμβασης με τον Καλογρίτσα, για την κατασκευή μηχανικών μερών ενός εμπορικού κέντρου στα Εμιράτα. Αντιθέτως ο κύριος Ταουφίκ Χούρι ήταν της άποψης τα χρήματα να δοθούν μετρητά – «στη σακούλα» – και να τα ξεγράψει η εταιρεία, κόβοντας κάθε σχέση με τον Καλογρίτσα, δείγμα ότι η δανειοδότηση έγινε κάτω από την πίεση (ή και τον εκβιασμό) συγκεκριμένων κυβερνητικών παραγόντων της τότε κυβέρνησης.

Η μετοχική πλειοψηφία των δύο αδελφών Γουάελ και Σάμερ υπερνίκησε τους φόβους του κυρίου Ταουφίκ και των δικηγόρων του, που έλεγαν «θα μπλέξουμε, αν το κάνετε μέσω τραπεζών» – όπως άλλωστε και έγινε. Με όπλο τη δικαίωσή του τώρα, ο κύριος Ταουφίκ διεκδικεί από τα δυο αδέλφια του τον έλεγχο της CCC. Και διατηρεί την ελπίδα ότι η υπογραφή της εικονικής σύμβασης με τον Καλογρίτσα δεν θα θεωρηθεί ότι παραβιάζει τις διατάξεις του ν. 89, που απαγορεύει ρητά την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα όσων εταιρειών υπάγονται στις διατάξεις του.

Του Γιώργου Παπαχρήστου από το Στίγμα των “Νέων”

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνεται η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για...

Άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9

Προσβάσιμη είναι πλέον η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν...

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου -Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στις ράγες της ιστορίας

Ως ένα σπουδαίο κτίριο με μία απαράμιλλη αρχιτεκτονική έχει χαρακτηρισθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου, που αποτελεί ένα...

Καρδίτσα: Ένταση σε συγκέντρωση αγροτών με αστυνομικές δυνάμεις

Ένταση επικράτησε τη Δευτέρα το μεσημέρι στον κυκλικό κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα, όταν αγρότες στην προσπάθειά τους...

Νέα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Η εφαρμογή  του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που μπήκε πρόσφατα σε εφαρμογή φέρνει...

Fitch: Αναβάθμιση του αξιόχρεου τριών ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζών - της Εurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank...

Στην ίδια κατηγορία: