8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Αρχίζουν νέα έργα για να… σωθούν τα ημιτελή έργα στον Αχελώο

Διαβάστε επίσης:

Αγωνία για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom- Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε τριήμερο πένθος βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις μετά την πτώση μαχητικού Phantom νότια...

Νέα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Η εφαρμογή  του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που...

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου -Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στις ράγες της ιστορίας

Ως ένα σπουδαίο κτίριο με μία απαράμιλλη αρχιτεκτονική έχει χαρακτηρισθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός...

Σύντομα η προκήρυξη διαγωνισμού για τις εργασίες συντήρησης των έργων του Αχελώου, που έχουν κοστίσει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, αλλά μένουν αναξιοποίητα.
Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τις εργασίες συντήρησης των ημιτελών έργων του Αχελώου και συγκεκριμένα του καθαρισμού των σηράγγων εκτροπής του φράγματος Συκιάς, της επισκευής της επένδυσής τους και των επεμβάσεων στην είσοδο – έξοδο της σήραγγας. Πρόκειται για έργο που είναι απαραίτητο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και την προστασία των υφισταμένων κατασκευών.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει και την εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης στην περίπτωση φραγής των σηράγγων από φερτά υλικά έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα ή χαθούν περιουσίες εξαιτίας της αδυναμίας του Ελληνικού Δημοσίου να αποφασίσει επί δεκαετίες την τύχη των έργων στον Αχελώο.

- Advertisement -

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να αναζητήσουν λύσεις ώστε να αξιοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν, τα έργα τα οποία κόστισαν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ και εδώ και χρόνια παραμένουν ημιτελή. Η μεγάλη σήραγγα, μήκους 17,4 χιλιομέτρων, μέσω της οποίας τα νερά του Αχελώου θα μεταφέρονταν στην άλλη πλευρά της Πίνδου για να φτάσουν στον θεσσαλικό κάμπο, έχει διανοιχθεί, αλλά κινδυνεύει με κατάρρευση αφού μόνο σε μικρό τμήμα της έγινε η απαραίτητη επένδυση.

Το φράγμα Μεσοχώρας και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλύστρας έχουν αποσυνδεθεί από την εκτροπή του Αχελώου αλλά δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει κόστος περίπου 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρουσιάσει σχέδιο επαναλειτουργίας το οποίο δεν προχώρησε αφού εκκρεμούν πολεοδομικά ζητήματα, αποζημιώσεις, κ.α. Κάποιοι είχαν ρίξει στο τραπέζι τη συνεργασία της ΔΕΗ με στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να λειτουργήσει το φράγμα Μεσοχώρας αλλά και αυτή η λύση δεν αντιμετωπίζει τις πολεοδομικές και λοιπές εκκρεμότητες. Όσο για το φράγμα Συκιάς, έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ χωρίς να ολοκληρωθεί ποτέ.

Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν άλλα 350 εκατ. ευρώ για να ξηλωθούν τα ημιτελή έργα στον Αχελώο ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν πλημμύρες και άλλα προβλήματα στην περιοχή, στην περίπτωση που αποφασιστεί οριστικά να εγκαταλειφθεί το σχέδιο «μερικής εκτροπής» που προτείνουν κάποιοι.
πηγή: businessdaily.gr

Ροή Ειδήσεων

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνεται η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για...

Άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9

Προσβάσιμη είναι πλέον η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν...

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου -Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στις ράγες της ιστορίας

Ως ένα σπουδαίο κτίριο με μία απαράμιλλη αρχιτεκτονική έχει χαρακτηρισθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου, που αποτελεί ένα...

Καρδίτσα: Ένταση σε συγκέντρωση αγροτών με αστυνομικές δυνάμεις

Ένταση επικράτησε τη Δευτέρα το μεσημέρι στον κυκλικό κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα, όταν αγρότες στην προσπάθειά τους...

Νέα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Η εφαρμογή  του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που μπήκε πρόσφατα σε εφαρμογή φέρνει...

Fitch: Αναβάθμιση του αξιόχρεου τριών ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζών - της Εurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank...

Στην ίδια κατηγορία: