8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Χαμηλές οι προσδοκίες για το βαμβάκι

Διαβάστε επίσης:

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών, μετά τον απολογισμό της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου. Λίγο πριν τη λήξη της (31-12-20), οι προσδοκίες τους για την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος είναι χαμηλές.
Η μέση τιμή που κυριάρχησε φέτος στην αγορά ήταν 41-42 λεπτά, ενώ θολό παραμένει το τοπίο του extra πριμ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Κάποιοι λαμβάνουν τα επιπλέον 2-3 λεπτά, άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η επιβράβευση αυτή δεν είναι δεδομένη. «Όλη η Ελλάδα πληρώνεται με 32% απόδοση και 28 ίνα. Πώς γίνεται αυτό» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος.
Το θέμα των ημερών είναι το αίτημα του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Βασίλη Μάρκου, να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα στους βαμβακοπαραγωγούς, λόγω της απώλειας του εισοδήματος από την πανδημία του κορονοϊού. Κάποιοι παραγωγοί στηρίζουν θερμά το αίτημα αυτό, άλλοι πάλι θεωρούν παραπλανητική την τακτική αυτήν.
Την ίδια ώρα το Υπουργείο κράτα χαμηλούς τόνους και αφήνει να εννοηθεί ότι «οι κινήσεις αυτές οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια παικτών της αγοράς, ώστε να καθησυχάσουν τους παραγωγούς αναφορικά με τις χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν εμπορικά».
Προσθέτουν δε ότι η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού είναι καλή (70 σεντς, πέρυσι τέτοιον καιρό ήταν 64 σεντς) και το κόστος των αγροεφοδίων είναι αμετάβλητο.
Μάλιστα ο Μ. Βορίδης δήλωσε στη Βουλή ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση σε περιπτώσεις εμπορικής διαταραχής».
Αρνητικός είναι ο απολογισμός και για τις στρεμματικές αποδόσεις. Ανεξαρτήτως των ζημιών που προκάλεσε ο «Ιανός», οι ποσότητες που συγκόμισαν φέτος οι παραγωγοί είναι λιγότερες από πέρυσι, λόγω των καιρικών φαινομένων. Η αστάθεια του καλοκαιριού, το γεγονός ότι τα ποτίσματα ολοκληρώθηκαν μέσα Αυγούστου, ενώ λόγω υψηλών θερμοκρασιών τον Σεπτέμβριο ίσως χρειάζονταν ένα ακόμα, συνέβαλαν στο να μην αναπτυχθεί σωστά το φυτό, να μην πάρει το απαραίτητο βάρος το καρύδι και να υπάρξουν χαμηλά κιλά.
Επιπλέον οι αγρότες υποτίμησαν το ρόδινο σκουλήκι, ενδιαφέρθηκαν μόνο για το πράσινο, με αποτέλεσμα αυτό να πλήξει την ανάπτυξη του φυτού. Το μόνο θετικό είναι ότι τα μειωμένα καλλιεργούμενα στρέμματα στην Ελλάδα (2.600.000) εξασφαλίζουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση γύρω στα 70 ευρώ το στρέμμα (64 ευρώ πέρυσι).
πηγή: eleftheria.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: