8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Θεσσαλία: Ξεκινούν έλεγχοι σε οικόσιτους χοίρους για την Αφρικανική Πανώλη

Διαβάστε επίσης:

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει για την ύπαρξη θετικού κρούσματος Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, που επιβεβαίωσε στις 5-2-2020 το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, της οποίας το εργαστήριο είναι Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη διάγνωση της ΑΠΧ.

Το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλους είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα εκτρεφόμενα ζωικά είδη όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά.

- Advertisement -

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύει ο καταναλωτής από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.
Το προσεχές χρονικό διάστημα κλιμάκια της Υπηρεσίας μας θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής αρμοδιότητάς μας, στα πλαίσια της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων, προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας.

Κατόπιν τούτων, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας καλεί όσους εκτρέφουν οικόσιτους χοίρους, να δηλώσουν υποχρεωτικά στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, τον αριθμό και την τοποθεσία εκτροφής τους.
Η καταγραφή όλων των οικόσιτων χοίρων είναι υψίστης σημασίας στα πλαίσια εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου και εξάπλωσης της νόσου της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: