8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βολιώτες θέλουν να γίνουν ζώντες δότες νεφρών

Διαβάστε επίσης:

Στις τέσσερις ανέρχονται οι περιπτώσεις συμπολιτών από τον Βόλο που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να διαθέσουν τον ένα από τους δύο νεφρούς σε άλλο μέλος της οικογένειάς τους, ώστε να το γλιτώσουν από την ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης.
Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας και συζητήθηκαν διάφορα θέματα. Τα μέλη των νεφροπαθών θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος, κάνοντας έναν απολογισμό των μεταμοσχεύσεων και των δωρεών το 2019 τόνισε πως «το 2019 είχαμε τρεις δωρεές οργάνων, από τις οποίες οι δύο είχαν θετική κατάληξη, δηλαδή ασθενείς έλαβαν τα όργανα. Στην τρίτη περίπτωση τα όργανα δεν μπορούσαν να μεταμοσχευθούν. Όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις το 2019, αυτές ανήλθαν στις τρεις, από τις οποίες η μία ήταν από πτωματικό δότη και οι άλλες δύο από ζώντες δότες, ειδικότερα από μανάδες που δώρισαν στα παιδιά τους το μόσχευμα. Τόσο οι δωρεές, όσο και οι μεταμοσχεύσεις ήταν λίγες και σε σχέση με άλλα χρόνια είχαμε πτώση».
Ο κ. Γιαννάκος επισήμανε πως στη Μαγνησία υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις οικογενειών πλέον, όπου το ένα μέλος θέλει να δωρίσει το έναν από τους δύο νεφρούς στο άλλο, γιατί πάσχει από νεφροπάθεια. Και ήδη το 2019 δύο μανάδες έδωσαν τον ένα από τους δύο νεφρούς, το ένα από τα δύο μοσχεύματα, στα παιδιά τους. Για αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις οικογενειών έχουμε επικοινωνία με τα Νοσοκομεία της Αθήνας για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Βέβαια για να γίνει μεταμόσχευση από ζώντα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες εξετάσεις. Επίσης έχουν έρθει και άλλοι για να ρωτήσουν, αλλά αυτές οι τέσσερις περιπτώσεις είναι στη φάση της προετοιμασίας. Κατά μέσο όρο για μια μεταμόσχευση από ζώντα δότη η αναμονή μπορεί να είναι και έναν χρόνο περίπου ή και περισσότερο.
Στη Μαγνησία πάνω από 200 νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση, ενώ 50 είναι μεταμοσχευμένοι.
πηγή:e-thessalia.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: