8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Βαρβιτσιώτης: «Υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων»

Διαβάστε επίσης:

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της παρέμβασής του κατά τη διάρκεια της 2ης Συνάντησης υψηλού επιπέδου γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας για τον περιεκτικό έλεγχο των μικρών και ελαφρών όπλων στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογράμμισε πως η Ελλάδα, ως η πρώτη χώρα της περιοχής, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει πλήρως την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι, σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα παραμένει επαγρυπνούσα αναφορικά με το θέμα του νόμιμου εμπορίου και διακίνησης στρατιωτικών και διπλής χρήσεως όπλων. Επιπλέον, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη και διάδοση νόμιμων δεσμευτικών μέτρων που αφορούν στο θέμα του εμπορίου όπλων εν γένει και ειδικότερα επί του ελέγχου μικρών και ελαφρών όπλων (ΜΕΟ), εφαρμόζοντας και αυστηρές οδηγίες, όπως αυτές προκύπτουν από την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση.

- Advertisement -

Προσθέτοντας, παράλληλα, ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε όλες τις προσπάθειες ελέγχου, μέσω της τεχνογνωσίας και της εκπαίδευσης του κατάλληλου προσωπικού ασφαλείας, καθώς πεποίθησή μας είναι ότι η σταθερότητα και ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων είναι θεμελιώδους σημασίας για την σταθερότητα και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής ηπείρου εν συνόλω».

Ο κ. αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η χώρα μας ήδη από το 2003, στη Θεσσαλονίκη, έχει επιδείξει την ισχυρή στήριξή της στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ και στην επικείμενη Διυπουργική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των γειτονικών κρατών μελών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αναμένεται να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων ανήκει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: