Ηνέα χρονιά προβλέπεται ξεχωριστή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και για τις ελληνικές πρωτίστως. Ηδη, όπως πληροφορούμαι, από την αρχή του 2020 «τρέχουν» νέα stress tests για τις 120 συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, οι διαδικασίες έχουν αμβλυνθεί, δεν διατηρούν την αυστηρότητα των προηγούμενων ετών. Τα όποια αποτελέσματα και οι υποχρεώσεις που θα πηγάζουν από αυτά θα μπορούν να εκπληρωθούν σε εύλογο χρόνο, τίποτε δεν θα εξελιχθεί με το μαχαίρι στον λαιμό. Πράγμα που σημαίνει ότι η δραματοποίηση των προηγούμενων ετών θα πάψει να υφίσταται και οι διοικήσεις των τραπεζών μας θα έχουν στη διάθεσή τους τον χρόνο προσαρμογής που ζητούν.
Πέραν αυτών, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, θα αξιολογηθεί στις λεπτομέρειές της η τρέχουσα ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική, με προφανή στόχο την αναθεώρησή της, αν χρειαστεί.
Ειδικότερα, θα μελετηθεί αν ο σημερινός νομισματικός στόχος για πανευρωπαϊκό πληθωρισμό στο 2% οδηγεί στη λεγόμενη οικονομική συμμετρία, αν η Κεντρική Τράπεζα, παγιδευμένη στον κύκλο των μηδενικών επιτοκίων, διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση π.χ. υφεσιακών συνθηκών στην Ευρώπη και, αν όχι, αν θα πρέπει να δοθεί βάρος σε νέες πολιτικές. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, να μην είναι «η νομισματική πολιτική μόνη στο παιχνίδι», αλλά να συμμετέχουν και άλλες, όπως για παράδειγμα η δημοσιονομική. Πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα βοηθήσει και τις ελληνικές προσπάθειες για απεμπλοκή από τον κύκλο των σκληρών πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλά απαντήσεις για όλα αυτά τα κρίσιμα και επίμαχα δεν θα έχουμε πριν από το τέλος του 2020, οπότε και θα παρουσιαστεί η μεγάλη έκθεση για την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.
πηγή:Βηματοδότης