8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Παρεμπόριο: Το στοίχημα που κερδίζει η κυβέρνηση: Ρεκόρ ελέγχων

Διαβάστε επίσης:

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από την επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου  στο σύνολο της επικράτειας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή. Αφορούν το το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2019 και δείχνουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη του παρεμπορίου απέδωσαν καρπούς, επιβεβαιώνοντας τον γενικό γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη ο οποίος έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση του παρεμπορίου αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική.

Απολογισμός ελέγχων για παρεμπόριο περιόδου Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2019

Κατά το χρονικό διάστημα από 19.08.2019 έως και την 31.12.2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6789 έλεγχοι (199% αύξηση των πραγματοποιούμενων ελέγχων συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018) και βεβαιώθηκαν συνολικά 795 παραβάσεις (90% αύξηση των βεβαιωμένων παραβάσεων συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018).
Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν συνολικά 98119 τεμάχια (αύξηση κατά 731% συγκριτικά με το 2018 όταν κατασχέθηκαν 11.808 τεμάχια) ειδών παρεμπορίου, κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.
Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.α. συνολικού ύψους 646400 ευρώ, αυξημένα κατά 114% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 όταν επιβλήθηκαν πρόστιμα 301.884 ευρώ.
Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις Περιφερειακές Ενότητες: Αττικής, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Σερρών, Ροδόπης, Έβρου, Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της διυπηρεσιακής συνεργασίας με:
την Ελληνική Αστυνομία
τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες
τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
το Λιμενικό Σώμα
τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές
Αξιοποιήθηκε το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και δεκάδες στελέχη από τις υπόλοιπες υπηρεσίες.
Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις βόρειες πύλες εισόδου της χώρας.
Πρόσθετες παρεμβάσεις:

Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το σύνολο του μηχανοκίνητου στόλου που διαθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο παρέμενε για χρόνια ασυντήρητο και κατ’ επέκταση μη αξιοποιήσιμο, ενώ παρασχέθηκε στους ελεγκτές ο απαραίτητος εξοπλισμός.
Με τα άρθρα 19 και 148 του Ν. 4635/2019, ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σύστασης μηχανισμού ελέγχου από μη δημόσιους φορείς.
Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να οριστούν σύνδεσμοι συνεργασίας για τον συντονισμό των ελέγχων. Ορίστηκε νέος Εκτελεστικός Υπεύθυνος του ΣΥΚΕΑΑΠ.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης των στελεχών του ΣΥΚΕΑΑΠ από αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών.
Πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές ημερίδες ειδικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου σε διάφορες πόλεις.
Ενισχύθηκε η διυπηρεσιακή εκπροσώπηση των φορέων στο ΣΥΚΕΑΑΠ.
Διαμορφώνεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον καινούργιο διυπηρεσιακό φορέα Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου που αναμένεται να ψηφιστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

«Η σύγκριση είναι απαραίτητη για την αξιοπιστία των στοιχείων, και πρόκληση για το καλύτερο. Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση του παρεμπορίου αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική γιατί: α)προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών, β) συμβάλλει στην μεγέθυνση του εμπορικού τζίρου των επιχειρήσεων και γ)ενισχύει τους δημόσιους πόρους προς όφελος της κοινωνίας. Παράλληλα η προστασία τις διανοητικής ιδιοκτησίας (πνευματική και βιομηχανική) διαμορφώνει τη διεθνή εικόνα της χώρας ως φορέα υποδοχής επενδύσεων. Για αυτούς τους λόγους θα επιμένουμε στον συνεχή έλεγχο και εποπτεία της αγοράς, αναβαθμίζοντας τον ρόλο και το κύρος των ελεγκτικών μηχανισμών. Τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια στα στελέχη των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και των Δημοτικών Αστυνομιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την διυπηρεσιακή συνεργασία τους».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για το τσεκ – 600 με 650 εκατ. ευρώ για 650.000 αγρότες

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να "πατήσει" το...

Κορωνοϊός: 3.585 νέα κρούσματα, 36 θάνατοι, 348 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.585 , εκ των...

Ξεκίνησε η εγγραφή στα δημόσια αγροτικά ΙΕΚ

Ξεκίνησαν σήμερα, 22 Οκτωβρίου, οι εγγραφές για το διδακτικό έτος 2021- 2022, στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και θα...

Παραπομπή επιχείρησης για πώληση Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. χωρίς άδεια

Μετά από επιτόπιους ελέγχους κλιμακίων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε σημεία λιανικής πώλησης, στην περιοχή της Αττικής και διερεύνηση σε...

Kορωνοενισχύσεις για μέλι και χοιροτροφία -Ανοιξε η πλατφόρμα

Στο πλαίσιο της ΚΥΑ με αριθμό 1184/247574/13-9-2021 (ΦΕΚ 4246_Β_14.09.2021) με θέμα «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς: α) της...

Δ. Τρικκαίων: Θεμέλια για ορθή περιβαλλοντική πολιτική μέσω και ευρωπαϊκού προγράμματος

Την περιβαλλοντική πολιτική για τα επόμενα χρόνια «χτίζει» με ευρωπαϊκή συνδρομή ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιεί τα πρώτα συμπεράσματα του...

Στην ίδια κατηγορία: