8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Παρεμπόριο: Το στοίχημα που κερδίζει η κυβέρνηση: Ρεκόρ ελέγχων

Διαβάστε επίσης:

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από την επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου  στο σύνολο της επικράτειας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή. Αφορούν το το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2019 και δείχνουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη του παρεμπορίου απέδωσαν καρπούς, επιβεβαιώνοντας τον γενικό γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη ο οποίος έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση του παρεμπορίου αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική.

Απολογισμός ελέγχων για παρεμπόριο περιόδου Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2019

Κατά το χρονικό διάστημα από 19.08.2019 έως και την 31.12.2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6789 έλεγχοι (199% αύξηση των πραγματοποιούμενων ελέγχων συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018) και βεβαιώθηκαν συνολικά 795 παραβάσεις (90% αύξηση των βεβαιωμένων παραβάσεων συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018).
Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν συνολικά 98119 τεμάχια (αύξηση κατά 731% συγκριτικά με το 2018 όταν κατασχέθηκαν 11.808 τεμάχια) ειδών παρεμπορίου, κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.
Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.α. συνολικού ύψους 646400 ευρώ, αυξημένα κατά 114% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 όταν επιβλήθηκαν πρόστιμα 301.884 ευρώ.
Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις Περιφερειακές Ενότητες: Αττικής, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Σερρών, Ροδόπης, Έβρου, Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της διυπηρεσιακής συνεργασίας με:
την Ελληνική Αστυνομία
τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες
τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
το Λιμενικό Σώμα
τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές
Αξιοποιήθηκε το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και δεκάδες στελέχη από τις υπόλοιπες υπηρεσίες.
Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις βόρειες πύλες εισόδου της χώρας.
Πρόσθετες παρεμβάσεις:

Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το σύνολο του μηχανοκίνητου στόλου που διαθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο παρέμενε για χρόνια ασυντήρητο και κατ’ επέκταση μη αξιοποιήσιμο, ενώ παρασχέθηκε στους ελεγκτές ο απαραίτητος εξοπλισμός.
Με τα άρθρα 19 και 148 του Ν. 4635/2019, ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σύστασης μηχανισμού ελέγχου από μη δημόσιους φορείς.
Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να οριστούν σύνδεσμοι συνεργασίας για τον συντονισμό των ελέγχων. Ορίστηκε νέος Εκτελεστικός Υπεύθυνος του ΣΥΚΕΑΑΠ.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης των στελεχών του ΣΥΚΕΑΑΠ από αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών.
Πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές ημερίδες ειδικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου σε διάφορες πόλεις.
Ενισχύθηκε η διυπηρεσιακή εκπροσώπηση των φορέων στο ΣΥΚΕΑΑΠ.
Διαμορφώνεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον καινούργιο διυπηρεσιακό φορέα Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου που αναμένεται να ψηφιστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

«Η σύγκριση είναι απαραίτητη για την αξιοπιστία των στοιχείων, και πρόκληση για το καλύτερο. Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση του παρεμπορίου αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική γιατί: α)προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών, β) συμβάλλει στην μεγέθυνση του εμπορικού τζίρου των επιχειρήσεων και γ)ενισχύει τους δημόσιους πόρους προς όφελος της κοινωνίας. Παράλληλα η προστασία τις διανοητικής ιδιοκτησίας (πνευματική και βιομηχανική) διαμορφώνει τη διεθνή εικόνα της χώρας ως φορέα υποδοχής επενδύσεων. Για αυτούς τους λόγους θα επιμένουμε στον συνεχή έλεγχο και εποπτεία της αγοράς, αναβαθμίζοντας τον ρόλο και το κύρος των ελεγκτικών μηχανισμών. Τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια στα στελέχη των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και των Δημοτικών Αστυνομιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την διυπηρεσιακή συνεργασία τους».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: 2.854 νέα κρούσματα, 7 θάνατοι, 130 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.854 , εκ των...

Έρχονται 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το σχέδιο για Ενοπλες Δυνάμεις σε νέες δομές και με μεγάλη ανανέωση έμψυχου δυναμικού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οταν ο υπουργός Αμυνας...

Νέο αμοιβαίο κεφάλαιο για τους πελάτες του Piraeus Private Banking

Το Private Banking της Τράπεζας Πειραιώς διευρύνει τις επιλογές διαχείρισης περιουσίας που προσφέρει στους πελάτες του, με το...

Οι τάσεις στις αγορές αγροτικών προϊόντων

Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 (+2,21%) να υπεραποδίδει, ενώ πιέσεις δέχθηκε ο MSCIEM (-3,23%) σε μηνιαίο επίπεδο....

Ολοκληρώνεται το φράγμα Ληθαίου

Τη σύμβαση για την ολοκλήρωση του φράγματος Ληθαίου, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το έργο προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από...

Δ.Ε.Υ.Α. Ελασσόνας: Απαλλαγή από τέλη ύδρευσης για μη κατοικήσιμα ακίνητα λόγω του σεισμού

Την απαλλαγή τους από τέλη ύδρευσης μπορούν να ζητήσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στο Δήμο Ελασσόνας που είναι...

Στην ίδια κατηγορία: