8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Λίμνη Πλαστήρα: Παράδοση… στο μέλλον

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Διαβάστε επίσης:

«Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού»

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η...

Ο Νίκος Τζούμας στη Γ.Σ. εργαζομένων της Cosmote και στον αγώνα μπάσκετ κοριτσιών του ΓΕΛ Σκοπέλου

Το «παρών» έδωσε ο Υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκος...

Σε εξέλιξη εργασίες ευστάθειας σε τμήματα του δρόμου Μητρόπολη-Καστανιά

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εργασίες για την αποκατάσταση της ευστάθειας σε σημεία του δρόμου...

Δυναμικά ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα «Παράδοση… στο Μέλλον!».

- Advertisement -

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις το «πάντρεμα της φωτιάς» στην Πεζούλα και την Κερασιά την παραμονή των Χριστουγέννων. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες έγινε η αναβίωση ενός λησμονημένου εθίμου των Αγράφων, σε συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων Πεζούλας και Νέων Νεοχωρίου και Κερασιάς.
Επισκέπτες που ήλθαν να κάνουν Χριστούγεννα στη λίμνη Πλαστήρα, δημότες αλλά και πολλοί Καρδιτσιώτες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία. Παρόντες στην εκδήλωση ο δήμαρχος κ. Νάνος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Β. Ξηροφώτου, Δ.Παϊσης, Απόστολος Θέος και Στ. Τσιαμαντάς, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων κ.α.
Το καλωσόρισμα έκανε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεζούλας κ. Μαυρογιάννη και ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Λιαπής.
Ο δήμαρχος κ. Νάνος ευχαρίστησε και ευχήθηκε τους παριστάμενους, ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία του εθίμου και την ανάγκη αναβίωσης αυτού.
Οι κάτοικοι των Αγραφιώτικων χωριών την παραμονή των Χριστουγέννων, με το που βράδιαζε «πάντρευαν την φωτιά». Η «τελετή» γινόταν στο τζάκι του σπιτιού και διάλεγαν ένα κομμάτι κορμού από οπωροφόρο δένδρο, συνήθως κερασιά, που συμβόλιζε τη νύφη. Δίπλα του έστηναν ένα άλλο κορμό από άγριο δένδρο, συνήθως βελανιδιά, ή πιο εύφλεκτο όπως οι κέδρινοι ή ελάτινοι κορμοί. για να τριζοβολά και δίπλα τους τοποθετούσαν άλλα μικρότερα ξύλα.

Η φωτιά που σχηματίζονταν ήταν υπερδιπλάσια σε φωτεινότητα και ζέστη και πέρα από την επιπλέον ζεστασιά είχε καθαρά συμβολική σημασία, για να βρει ζεστό περιβάλλον ο Χριστός που θα γεννηθεί σε λίγο. Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων ολοκληρώνονταν η νηστεία και οι άνθρωποι ετοιμάζονταν να μεταλάβουν φροντίζοντας τη σωματική και ψυχική καθαριότητα. Η φωτιά συμβολίζει τον καθαρμό, ενώ τα διαφορετικά δέντρα (ήμερο και άγριο) έχουν το δικό τους συμβολισμό μέσα από την ένωση της φωτιάς.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η αναβίωση του εθίμου είναι πρωτοβουλία του Δήμου και οργανώθηκαν από τους τοπικούς Συλλόγους Πεζούλας και Νεοχωρίου, Κερασιάς και Μοσχάτου, τους οποίους και ευχαρίστησε. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αποκτήσει η λίμνη Πλαστήρα τις δικές της Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, μέσα από αυτές να ενισχυθεί η τουριστική ταυτότητα και να γίνει η λίμνη δημοφιλής Χριστουγεννιάτικος προορισμός.
Ακολούθως ο δήμαρχος άναψε τη φωτιά από 4 σημεία, σημαίνοντας έτσι την έναρξη των εκδηλώσεων «Παράδοση… στο Μέλλον!». Γύρω από τη φωτιά το χορευτικό συγκρότημα «Χορίαμβος» παρουσίασε Αγραφιώτικους χορούς με συνοδεία δημοτικής ορχήστρας με τοπικούς μουσικούς και τραγουδιστή τον Κώστα Κρομμύδα.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν άγνωστες γεύσεις, όπως τσιγαρίδες, τραχανά με λουκάνικο, κρασί και τσίπουρο Μεσενικόλα. Μετά την παρουσίαση του προγράμματος, στο χορό μπήκαν και αρκετοί ντόπιοι και φιλοξενούμενοι οι οποίοι έδειξαν ότι το απολαμβάνουν.
Το ίδιο σκηνικό στήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου Κερασιάς, με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων Κερασιάς και Κρυονερίου, ιδιαίτερα της νεολαίας και με την παρουσία της δημοτικής αρχής.
Τους καλεσμένους καλοσώρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου και του δημοτικού συμβουλίου κ. Στεργιόπουλος. Ολόκληρη η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας διαδικτυακά και διατίθεται ελεύθερα για κάθε χρήση στη διεύθυνση:
https://www.facebook.com/KarditsaLiveStreaming/videos/465583287490729/

ΜΟΣΧΑΤΟ
Oι εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν στις 11 π.μ. αντί 5 μ.μ. όπως είχαν αρχικά σχεδιαστεί και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Στην επιτυχία συνέβαλλαν η άριστη οργάνωση και το δημοτικό συγκρότημα με Αγραφιώτες μουσικούς και τραγουδιστές τον Κ. Κρομύδα και Δ.Σκώτη. Οι θαυμάσιες καιρικές συνθήκες επέτρεψαν να στρωθούν τραπέζια στην αυλή του σχολείου και να γίνει σπουδαίο γλέντι.
Ντόπιοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν άγνωστες γεύσεις, όπως τσιγαρίδες, τραχανά με λουκάνικο, ψημένα λουκάνικα και κρασί Μεσενικόλα.
Το καλωσόρισμα έκανε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοσχάτου κ. Τσιώνου, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Καραμπέρης. Ο δήμαρχος κ. Νάνος άναψε τη φωτιά, ευχαρίστησε και ευχήθηκε τους παριστάμενους, ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία του εθίμου «το πάντρεμα της φωτιάς» και την ανάγκη αναβίωσης αυτού Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αποκτήσει η λίμνη Πλαστήρα τις δικές της Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, μέσα από αυτές να ενισχυθεί η τουριστική ταυτότητα και να γίνει η λίμνη δημοφιλής προορισμός.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα με καταγωγή από το Μοσχάτο, ο δήμαρχος, η αντιδήμαρχος κ. Β. Ξηροφώτου που είχε την ευθύνη των εκδηλώσεων, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Δ. Σκόνδρας, ο πρόεδρος του ΝΠΙΔ κ. Π. Μπουραζάς, επισκέπτες από την Καρδίτσα και άλλες περιοχές.

Ροή Ειδήσεων

Σε εξέλιξη εργασίες ευστάθειας σε τμήματα του δρόμου Μητρόπολη-Καστανιά

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εργασίες για την αποκατάσταση της ευστάθειας σε σημεία του δρόμου από Μητρόπολη Καρδίτσας έως την...

Ασφαλτόστρωση στο δρόμο Πυργετός-Κρανιά

Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εργασίες για τη βελτίωση του δρόμου που συνδέει τον Πυργετό με την Κρανιά....

Ανακατασκευή καλντεριμιού στο Βότση της Αλοννήσου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το παραδοσιακό καλντερίμι στο Βότση της Αλοννήσου ανακατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προγράμματα πιστοποιημένης κατάρτισης για 700 εργαζόμενους και επιχειρηματίες

Τη δυνατότητα σε 700 εργαζόμενους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Λάρισας να αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις και...

Καρδίτσα: Σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια στην οδό Φαναρίου

Σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια κατασκευάζονται στην οδό Φαναρίου από τη δεξιά πλευρά στο δρόμο προς Μουζάκι έως την...

Θεσσαλία: Βιολογική αφύπνιση για την προστασία και τον εμπλουτισμό των υδατικών πόρων

«Tο νερό είναι δημόσιο αγαθό, πηγή ζωής, παραγωγής, ανάπτυξης και ευημερίας. Μια κρίσιμη υποδομή που χρειάζεται να παραμένει...

Στην ίδια κατηγορία: