8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυξήθηκε κατά 16% η παραγωγή μελιού στην ΕΕ

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση κατά 16% της παραγωγής μελιού στην ΕΕ το διάστημα 2014 – 2018, ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των μελισσοκόμων με την πάροδο των χρόνων, δείχνουν τα πορίσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των μελισσοκομικών προγραμμάτων της Ένωσης.

- Advertisement -

Την αύξηση της χρηματοδότησης για το επόμενο τριετές μελισσοκομικό πρόγραμμα σε 180 εκατομμύρια ευρώ από 120 εκατομμύρια ευρώ προτείνει ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Janusz Wojciechowski . Ο ίδιος δήλωσε σχετικά: ” Ο τομέας της μελισσοκομίας είναι καθοριστικός για τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα εν γένει. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους μελισσοκόμους σε ολόκληρη την ΕΕ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στηρίζω πλήρως την αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ για το επόμενο τριετές μελισσοκομικό πρόγραμμα σε 180 εκατομμύρια ευρώ από 120 εκατομμύρια ευρώ, ως μέρος της πρότασης της Επιτροπής για τον επόμενο γεωργικό προϋπολογισμό “.

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει μια γενική εικόνα του τομέα της μελισσοκομίας και της εφαρμογής των μέτρων στήριξης που αναπτύσσονται μέσω των μελισσοκομικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης, με 17,5 εκατομμύρια κυψέλες στην ΕΕ, που διαχειρίζονται 650.000 μελισσοκόμοι, η ΕΕ παρήγαγε 280.000 τόνους μελιού το 2018. Η μελισσοκομία ασκείται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο.

Η ΕΕ συγχρηματοδοτεί τα μελισσοκομικά προγράμματα που σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με τον τομέα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και την εμπορία των προϊόντων του. Τα προγράμματα διεξάγονται για τρία χρόνια κάθε φορά, ενώ κατά τη διάρκεια του 2017-2019 χορηγήθηκε ετήσια συνεισφορά της ΕΕ ύψους 36 εκατ. ευρώ, η οποία διπλασιάζεται από τα εθνικά κονδύλια. Για την περίοδο 2020-2022, η ετήσια συνεισφορά της ΕΕ αυξήθηκε από 36 εκατ. ευρώ σε 40 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός που διατίθεται για κάθε κράτος μέλος βασίζεται στον αριθμό των μελισσών που κοινοποιούνται στην ΕΕ.

Το 2018, μεταξύ των οκτώ επιλέξιμων μέτρων για τα μελισσοκομικά προγράμματα, τα μέτρα που έλαβαν τη μεγαλύτερη διαθέσιμη χρηματοδότηση με συνολικό συνδυασμό σχεδόν 60%, συνίστανται στην τεχνική βοήθεια (π.χ. κατάρτιση, στήριξη για την αγορά τεχνικού εξοπλισμού, στήριξη των νεαρών μελισσοκόμων) και την καταπολέμηση των εισβολέων κυψελών. Η ανανέωση των μελισσών και η βοήθεια για τη διαχείριση της μελισσοκομίας κατά την ανθοκομική περίοδο αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 30% του προϋπολογισμού. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την εφαρμοσμένη έρευνα, τις αναλύσεις των προϊόντων μελισσοκομίας, τη βελτίωση των προϊόντων και την παρακολούθηση της αγοράς.

Όσον αφορά τις προτάσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020, η Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθούν τα μελισσοκομικά προγράμματα στα στρατηγικά της σχέδια . Τα σχέδια αυτά, σχεδιασμένα σε εθνικό επίπεδο, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε κράτος μέλος προτίθεται να επιτύχει τους στόχους της ΚΑΠ. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η προβολή του τομέα της μελισσοκομίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συμβολή του στους γενικούς στόχους της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της δράσης για το κλίμα.

Τα προγράμματα θα καταστούν επίσης υποχρεωτικά για τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνεχή ανάληψη και υποστήριξη.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: