8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Ζέττα Μακρή: «Επαναλειτουργούν τα λατομεία Συκής Νοτίου Πηλίου»

Διαβάστε επίσης:

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, πληροφορήθηκε, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, για την εκμετάλλευση των δύο όμορων λατομείων σχιστολιθικών πλακών στην θέση «Παλιομέλισσο» Συκής, Δήμου Νοτίου Πηλίου, Π.Ε. Μαγνησίας, με φορέα εκμετάλλευσης το Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση των δύο όμορων λατομείων σχιστολιθικών πλακών αναφέρεται στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 57927/3610 με ημερομηνία 09/12/2021, που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΥΠΕΝ κ. Κ. Δημόπουλος.

- Advertisement -

Με εύστοχες και συντονισμένες ενέργειες που είχαν ξεκινήσει- και αναφέρονται παρακάτω με χρονολογική σειρά-  ήδη, από τη συνεργασία της κ. Μακρή με τον Γενικό Γραμματέα κ. Κ. Αραβώση, προέδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησηςτου ΥΠΕΝ, στις 7 Απριλίου 2021, με την τότε θετική γνωμοδότηση αλλά καιμε την εποικοδομητική συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Αραβώση, στις 19 Μαΐου 2021, η Υφυπουργός Παιδείας είχε λάβει  την διαβεβαίωση επίσπευσης των διαδικασιών από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Ενώ, στις 22 Ιουλίου 2021, η κ. Μακρή ενημερώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ.Αραβώση, ότι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ θα ακολουθήσει αμέσως μόλις καθαρογραφεί η θετική γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης του λατομείου Συκής από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Σύμφωνα με την κοινή περιβαλλοντική αδειοδότηση και των δύο λατομείων, στόχος είναι ο εξορθολογισμός της εκμετάλλευσης και εξασφάλισης της ενιαίας αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Με τον τρόπο αυτό θα πραγματοποιηθεί η οικονομικώς βέλτιστη εκμετάλλευση με την καλύτερη δυνατή και αρτιότερη αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά το πέρας αυτής. Ενώ, με την εκκίνηση της επαναλειτουργίας του λατομείου όχι μόνο θα τονωθεί η αγορά εργασίας της περιοχής αλλά και θα ανακάμψει μία ακόμη πλευρά της τοπικής οικονομίας.

H λειτουργία του λατομείου αυτού σταμάτησε, ύστερα από εντολή των αρμοδίων υπηρεσιών, λόγω λήξης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αλλά και λόγω ελλιπών περιβαλλοντολογικών όρων.

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεργασία με τους τοπικούς συμβούλους αλλά και με τον τοπικό Συνεταιρισμό των Λατόμων Συκής, είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, είχε κινήσει όλες τις διαδικασίες, ώστε να νομιμοποιήσει πλήρως τον χώρο, προκειμένου να εκκινηθεί η επαναλειτουργία του και εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή δήλωσε απολύτως δικαιωμένη για την αίσια έκβαση του ώριμου αιτήματος του Δήμου Νοτίου Πηλίου και εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την συνεργασία, την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

«Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», σημειώνει ο υπουργός...

Σταϊκούρας: Δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023 -Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού». Αυτό...

Παιδικοί σταθμοί: Σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης – Δικαιούχοι και κριτήρια

Υπεγράφη την Παρασκευή 29 Ιουλίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα...

Ασφαλτος και έργα του Δ. Τρικκαίων στους κόμβους των Μ. Καλυβίων

Συνθήκες ασφάλειας για τους οδηγούς και τα οχήματα, προσφέρουν οι νέες παρεμβάσεις του Δήμου Τρικκαίων στα Μ. Καλύβια....

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του φράγματος Ληθαίου

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του φράγματος Ληθαίου και την πλήρωση του ταμιευτήρα που θα δημιουργήσει μια νέα...

Τρίκαλα: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 13 Αυγούστου

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι το ερχόμενο Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 το ΚΕΠ στη συμβολή των οδών Ιακωβάκη...

Στην ίδια κατηγορία: