8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ζ. Μακρή: «Αλμυρός, Αργαλαστή, Βελεστίνο και Σκόπελος ανάμεσα στα πρώτα 156 ΚΥ που δημοπρατεί το ΤΑΙΠΕΔ»

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί των συγχρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων, κυρίως εκείνων των υγειονομικών δομών, τα οποία έχουν ανατεθεί για ωρίμανση και υλοποίηση των διαγωνισμών στη Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων (ΜΣΣΣ) ή Project Preparation Facility (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, μετά από σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΤΑΙΠΕΔ, περασμένο Οκτώβριο. Οι προκηρύξεις αυτές συνιστούν μόνον την αρχή, αφού ο συνολικός όγκος έργων αναβάθμισης των υγειονομικών μονάδων της χώρας θα ξεπεράσει τα 560 εκατ. ευρώ. Μόνον οι ανακαινίσεις των 80 νοσοκομείων της χώρας έχουν προϋπολογιστεί σε 315 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανακαινίσεις των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας (π.χ. Κέντρα Υγείας) έχουν προϋπολογιστεί στα 247 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανακαινισθούν τουλάχιστον 156 Κέντρα Υγείας, ήτοι το 50% του συνόλου. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες της 5ης ΥΠΕ με το ΤΑΙΠΕΔ ήταν εξαιρετικά συντονισμένες αφού, ήδη, στους πρώτους διαγωνισμούς, που έχουν προκηρυχθεί, τους τελευταίους δύο μήνες, εντάσσονται πέντε Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας, αυτά του Αλμυρού, της Αργαλαστής, του Βελεστίνου και της Σκοπέλου. 

Ειδικότερα, έχει προκηρυχθεί:  

- Advertisement -
  1. η ενεργειακή αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός, βελτίωση και ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας Αλμυρού, Αργαλαστής και Βελεστίνου, εκτιμώμενης αξίας 4.285.147,16 Ευρώ (πλέον ΦΠΑ) με καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών την 09η Μαρτίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00, καθώς και 
  2. Η επισκευή, αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου εκτιμώμενης αξίας 1.082.213,42 Ευρώ, (πλέον ΦΠΑ) με καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών την 08η Μαρτίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00. 

Σημειώνεται πως, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συστάθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF), η οποία είναι σε θέση να συνδράμει κάθε φορέα του δημόσιου στην προετοιμασία και υλοποίηση έργων του (δημόσια έργα υποδομών, υπηρεσιών παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ,) που μπορεί να χρηματοδοτούνται από εθνικά, ενωσιακά ή διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα (RRF, ΕΣΠΑ κ.λπ) εφόσον ενταχθούν στο Πρόγραμμα λειτουργώντας ως διαχειριστής των έργων και μοχλός επιτάχυνσης. Η εξειδικευμένη αυτή μονάδα διαθέτει τεχνογνωσία στην ωρίμαση περιουσιακών στοιχείων και την υλοποίηση έργων, εξοικείωση με τις διαδικασίες του Δημοσίου και ταχύτητα και ευελιξία στην πρόσληψη συμβούλων. Συμβάλει έτσι στην αποφόρτιση του δικαιούχου (πχ. υπουργεία), καθώς υποστηρίζει τις διοικητικές του δομές, με στενή παρακολούθηση, συντονισμό και εξασφάλιση της απόδοσης των συμβούλων.
Η κ. Μακρή δήλωσε ότι: «Μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών, που γίνεται, πλέον, πράξη με τις συντονισμένες μεθοδευμένες ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ και τους εμπλεκόμενους φορείς μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμβληματικά έργα για την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη προωθούνται όπως είναι τα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα,  οι υγειονομικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας, στις οποίες εντάσσονται και οι 4 του Νομού Μαγνησίας, ενώ ακολουθούν μία σειρά  σημαντικών έργων, που αφορούν στην πολιτική προστασία της χώρας, όπως προμήθειες πυροσβεστικών οχημάτων και μικρών πυροσβεστικών αεροπλάνων, η δημιουργία 13 κέντρων διαχείρισης κρίσεων στις περιφέρειες της χώρας και άλλα. Συνολικά, εκτιμάται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα διαχειριστεί τα επόμενα επτά χρόνια συμβάσεις ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, το 75% αφορά συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 ή το αργότερο τον Αύγουστο του 2026. Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένη και θα πρέπει να συγχαρώ την 5η ΥΠΕ για την μέριμνα, την φροντίδα, τις συντονισμένες και μεθοδικές ενέργειες των υπηρεσιών του προκειμένου τα τέσσερα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας να ενταχθούν από τα πρώτα στο πρόγραμμα της αναβάθμισης».

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: