8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Βρούτσης: Η Ελλάδα πήρε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων

Διαβάστε επίσης:

10+1 έργα αλλάζουν την εικόνα του Δήμου Τρικκαίων

Πρόκειται για έργα με συνολικό προϋπολογισμό 60.826.268€ , τα οποία προχωρούν, σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης το...

Κοντογεώργης: 1,5 εκατ. εμβολιασμοί έως τέλος Μαρτίου

Την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και την εξέλιξη των παραδόσεων των παραγγελιών από...

Δίκη Τραμπ: Κατά της διαδικασίας 45 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές

Σχεδόν όλοι οι γερουσιαστές που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ψήφισαν χθες Τρίτη υπέρ μιας πρωτοβουλίας με σκοπό να ακυρωθεί...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -όπως και ξένοι οίκοι- επιβραβεύει την Ελλάδα ότι πήρε τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την εργασία, ενώ παγκοσμίου κύρους οικονομολόγοι προτρέπουν τις χώρες να πάρουν μαθήματα από την Ελλάδα για το πώς διασώζεται η οικονομία και η απασχόληση» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, την αύξηση του βασικού μισθού και την επαναφορά των ΣΣΕ.

Ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι «μέχρι το τέλος της κρίσης κανένας πολίτης δεν θα μείνει μόνος του, κανένας πολίτης δεν θα μείνει ακάλυπτος». Υπογράμμισε ότι «δεν παραχωρούμε σε κανένα κόμμα το δικαίωμα να θεωρείται πιο φιλεργατικό κόμμα από τη ΝΔ» προσθέτοντας: «Ενδιαφερόμαστε για τον άνθρωπο, γι’ αυτό υπάρχουμε ως κόμμα».

Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους αντέτεινε εάν έχουν αναλογιστεί «πώς θα ήταν η Ελλάδα εάν δεν ήταν στην ΕΕ».

Σχετικά με τις προτάσεις του ΚΚΕ για την εργασία, ο υπουργός Εργασίας αναρωτήθηκε εάν «έχετε σκεφτεί πόσο κοστίζουν όλα αυτά ή απλά θέλετε να κολυμπάτε σε θολά νερά». Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να εξευρεθούν από τους μεγάλους ομίλους και τα μονοπώλια, λέγοντας πως τα έσοδα της χώρας είναι αυτά που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό και από αυτά γίνεται η κατανομή για όλες τις δαπάνες του κράτους είναι λοιπόν, «υποκρισία», όταν δεν περισσεύουν χρήματα, να λέτε γιατί δεν δίνουμε περισσότερα.

Ο Γιάννης Βρούτσης, αναφορικά με τον συνδικαλισμό, είπε ότι «για τη ΝΔ και την κυβέρνηση αποτελεί πυλώνα δημοκρατίας και θέλουμε να υπάρχει η υγιής φωνή του». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι «θα επιτρέψουμε στο ΠΑΜΕ να εκπροσωπήσει τον επίσημο συνδικαλισμό, αυτός εκλέγεται και δεν θα λιγοψυχήσουμε στο να υπάρχει διαφάνεια στα συνδικάτα». Αναρωτήθηκε «τι ενοχλεί το ΚΚΕ στο να μην υπάρχουν συνδικάτα-σφραγίδες» και πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο θα έρθει, απειλές δεν χωράνε, θα συζητηθεί θα υπάρχει αρκετός χρόνος διαβούλευση, θα έρθει στην Βουλή και θα ψηφιστεί». Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι στον ίδιο νομοσχέδιο θα είναι ως αυτοτελές κεφάλαιο η θεσμοθέτηση του πλαισίου της τηλεργασίας καθώς «είναι έλλειμμα που μέχρι σήμερα δεν υπήρξε και η αξία της αναδείχθηκε με την πανδημία».

Καθολικό δικαίωμα η απεργία

Ο Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας, τόνισε ότι αποτελεί δικαίωμα καθολικό και με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν, θα ανοίξουν οι διαδικασίες συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη απόφασης μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Ακόμα, ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν υπομονή λίγο ακόμα και θα δουν ότι δεν καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αντιθέτως ενισχύονται.

Κάλεσε το ΚΚΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «μην λένε ψέματα ότι καταργήθηκαν οι υπερωρίες», δεν υπάρχει κανένας τέτοιος νόμος, είπε, ούτε άλλωστε «να μεγαλώνουν το ψέμα τους υποστηρίζοντας ότι καταργήθηκε το 8ωρο και το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα». Στην αντίθεση του ΚΚΕ για τις πολιτικές της ευέλικτης και βέλτιστης απασχόλησης, ο υπουργός υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό κρατήθηκαν θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι «εάν είχαμε αύξηση των απολύσεων τι θα γινόταν, θα τους παίρνατε εσείς να εργαστούν στον Περισσό;».

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε το νόμο του 2013 για τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού λέγοντας ότι αυτός έχει μέσα του μια σημαντική παράμετρο που είναι η συνεκτίμηση των δυνατοτήτων της οικονομίας. Σημείωσε ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα τον καταργούσε, δεν το έπραξε, μέχρι παραμονή των εκλογών που έκανε κάποιες αλλαγές. Ανέφερε υπάρχει διάλογος σε εξέλιξη στην ΕΕ αυτή την ώρα για να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο καθορισμού του κατώτερου μισθού. Όταν αυτός ο διάλογος ολοκληρωθεί, θα έρθει και στη χώρα μας με την μορφή Οδηγίας, είπε ο υπουργός και προσέθεσε πως σε αυτά τα κείμενα του διαλόγου υπάρχουν πολλά στοιχεία από το νόμο του 2013.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο «πολύτιμο εργαλείο» το οποίο έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της και το οποίο αξιοποιήθηκε για τις πολιτικές στήριξης στην πανδημία, δηλ. την ΕΡΓΑΝΗ, λέγοντας ότι εξ αιτίας αυτού του συστήματος, αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων θα μπορέσουν να γίνουν 3.000.000 πληρωμές.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Αναβαθμίζει το σύστημα ασφαλείας του ΔΕΣΦΑ η Intracom

H Intracom Telecom ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε. για την αναβάθμιση της ασφάλειας των...

Ανάρπαστο το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο -Πάνω από 24 δισ. ευρώ οι προσφορές

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται η ζήτηση για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 24 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την αρχική...

“Δεν είσαι μόνη”: Οι γυναίκες των Βαλκανίων μιλούν για τη σεξουαλική βία

Από τότε που μια Σέρβα ηθοποιός κατήγγειλε δημοσίως ότι βιάστηκε από έναν πρώην καθηγητή της, χιλιάδες γυναίκες στα Βαλκάνια καταγγέλλουν τη σεξουαλική βία που...

Κοντογεώργης: 1,5 εκατ. εμβολιασμοί έως τέλος Μαρτίου

Την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και την εξέλιξη των παραδόσεων των παραγγελιών από τις φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα...

Ανάπτυξη 4,5% αναμένει φέτος η Πειραιώς

Στο 9,5% εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς ότι διαμορφώθηκε η ύφεση το 2020, σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων...

ΥΠΕΞ για Ολοκαύτωμα: Να μη ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες

Η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί ημέρα ευθύνης και περισυλλογής της ανθρωπότητας και ελάχιστο φόρο τιμής στα εκατομμύρια Εβραίων, που υπήρξαν θύματα...

Στην ίδια κατηγορία: