8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Βροχή οι κατασχέσεις ακινήτων στη Μαγνησία

Διαβάστε επίσης:

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλλιθέας Ελασσόνας

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλλιθέας Ελασσόνας , με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας...

Πέθανε ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο καθηγητής αστροφυσικής και επίτιμος...

Σταϊκούρας: Στους πολίτες ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από τον Σεπτέμβριο

«Φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι. Αυτός ο πρόσθετος δημοσιονομικός...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην κοινοποίηση με δικαστικό επιμελητή εξώδικων καταγγελιών δανειακών συμβάσεων, διαταγών πληρωμής με επιταγή και κατασχετήριων εκθέσεων με προγράμματα πλειστηριασμού.

Οι τράπεζες τρέχουν να προλάβουν τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια του οποίου αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης ενώ έχουν να διεκπεραιώσουν σειρά προγραμμάτων μετά τη συσσώρευση των υποθέσεων λόγω της αναστολής των πράξεων εκτέλεσης έως 31 Μαΐου σε εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο μεγαλύτερος όγκος των υποθέσεων κοινοποιούνται από δικηγορικά γραφεία των Αθηνών με τις Τράπεζες να κινούν έννομες ενέργειες από τις έδρες τους στην πρωτεύουσα. Σε μικρότερο βαθμό αφορούν σε νομικές ενέργειες που κινούνται από παραρτήματα τραπεζών τοπικά και ακόμη λιγότερο από φορείς και ιδιώτες.

- Advertisement -

Στο ανελέητο κυνήγι των κόκκινων δανείων ρίχνονται και οι εταιρείες ειδικού σκοπού, τα γνωστά σε όλους ως funds, που έχουν αναλάβει για λογαριασμό τραπεζών να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις μετά την εξαγορά των κόκκινων δανείων.

Εταιρείες με έδρα διάφορα κράτη όπως το Λουξεμβούργο και το Δουβλίνο κοινοποιούν τα προγράμματα και προειδοποιούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατασχέσεις αφορούν κατά κύριο λόγο σε παλαιά δάνεια, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα ήδη από τα έτη 2014-2016 και όχι σε δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση τριών – έξι μηνών. Οι οφειλέτες τους, είτε δεν έχουν καταφέρει να προστατευθούν από τα ισχύοντα κατά καιρούς καθεστώτα προστασίας, να εξασφαλίσουν δικαστική προστασία ή προστασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία, είτε για κάποιο λόγο δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια για να προστατέψουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Είναι χαρακτηριστικό -σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους δικαστικών επιμελητών- ότι οι οφειλέτες στην πλειοψηφία τους φαίνεται να είναι συνειδητοποιημένοι για την κατάσταση και να έχουν κατανοήσει ότι δεν μπορούν να προστατευθούν με κάποιο τρόπο. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις επιθυμούν και οι ίδιοι να απαλλαγούν από το βάρος των οφειλών με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και με τους πλειστηριασμούς.

Σε λίγες περιπτώσεις οι κατασχέσεις αφορούν σε νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία έτη. Προχωρώντας σε επιθετική πολιτική οι Τράπεζες προειδοποιούν με πλειστηριασμό αγρών, οικοπέδων, διαμερισμάτων, κατοικιών στρεφόμενες εναντίον, τόσο ελεύθερων επαγγελματιών όσο και νοικοκυριών.

Επισημαίνεται ότι πλειστηριασμοί αυτή τη στιγμή δεν διενεργούνται καθώς έχουν ανασταλεί. Οι ήδη προσδιορισμένοι για το διάστημα που μεσολαβεί προσδιορίζονται για να ανεβούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών από την 1η Σεπτεμβρίου. Τα καινούργια προγράμματα η κείμενη νομοθεσία προβλέπει να συζητούν μετά την πάροδο εφτά μηνών.

Μέχρι 31 Ιουλίου η προστασία της πρώτης κατοικίας

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία μέχρι τις 31 Ιουλίου. Το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη σταμάτησε να ισχύει από τον Μάρτιο του 2019. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας από τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου Κατσέλη.

Οι εταιρείες ειδικού σκοπού

Επισημαίνεται ότι οι δανειολήπτες εξακολουθούν να διατηρούν κανονικά τα δικαιώματά τους και όταν οι απαιτήσεις διεκδικούνται από τα funds. Η δικηγόρος Κωνσταντίνα Ευσταθίου λέει ότι «τα δικαιώματα των δανειοληπτών παραμένουν σε ισχύ στο ακέραιο. Οι εν λόγω εταιρείες ειδικού σκοπού έχουν ως διαχειρίστριες εταιρείες στην Ελλάδα με έδρα κατά κύριο λόγο στην Αθήνα».

Η ίδια υπογραμμίζει ότι οι δανειολήπτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εξωδικαστικά. Βεβαίως διατηρούν στο ακέραιο και τις υποχρεώσεις τους.

«Όταν κάποιος λαμβάνει καταγγελία της δανειακής του σύμβασης ή διαταγή πληρωμής ή κατάσχεση πρέπει αμέσως να απευθύνεται σε δικηγόρο για να δει πως θα χειριστεί την υπόθεσή του. Από τα αρχικά ακόμη στάδια της κατάσχεσης να μην αμελεί τη ρύθμιση των υποχρεώσεών του. Οσο πιο γρήγορα ανταποκριθούν στις προσκλήσεις, τόσο πιο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να σώσουν την περιουσία τους», προσθέτει.

Μία κατάσχεση δεν σημαίνει οπωσδήποτε πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας. Ο πολίτης έχει ακόμη στα χέρια όπλα για να πολεμήσει την επιθετική πολιτική των Τραπεζών και να διεκδικήσει το δίκαιό του, όμως πρέπει να κινηθεί γρήγορα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
πηγή: taxydromos.gr

Ροή Ειδήσεων

Μητσοτάκης για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: “Ηταν λάθος, δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ”

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό...

Σταϊκούρας: Στους πολίτες ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από τον Σεπτέμβριο

«Φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι. Αυτός ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί στο σύνολό...

Ολες οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ μέχρι 12 Αυγούστου

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την εβδομάδα 8-12 Αυγούστου...

Ξεκινούν οι εγγραφές στα αγροτικά ΙΕΚ

Από σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής στα...

ΕΘΕΑΣ: Αναγκαιότητα η στήριξη των αμπελουργών

Αναγκαία και επιβεβλημένη χαρακτηρίζει η ΕΘΕΑΣ σε ανακοίνωσή της, την ικανοποίηση του αιτήματος της ΚΕΟΣΟΕ για την οικονομική...

Προς δημοπράτηση η κατασκευή ταμιευτήρα στο Λιβαδότοπο Λάρισας

Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιου Γεωργαντά και του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Γεώργιου Στύλιου,...

Στην ίδια κατηγορία: