8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Μητσοτάκης: Πριν τις γιορτές το 35% των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας – Ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης

Διαβάστε επίσης:

Για τα σημαντικά κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel» αλλά και για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα στη Θεσσαλία και στον Έβρο μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έγινε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί ο Φορέας Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και ότι διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αρωγής από 300 εκατ. σε 600 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και γι΄αυτό από το 2024 κάθε επιχείρηση με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ θα πρέπει να ασφαλίζεται για σεισμό, φωτιά και πλημμύρα. Μίλησε επίσης για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.

- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πολύ ευαίσθητα θέματα, λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθεί η πιθανότητα να αλλάξουν οι καλλιέργειες και να γίνει στροφή σε αυτές που είναι λιγότερο υδροβόρες. Πρέπει, επίσης, να συζητηθεί το θέμα μετεγκατάστασης οικισμών που βρίσκονται συχνά στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει πείσει κατοίκους να φύγουν από τον τόπο τους αλλά εφ’ όσον το θέλει η πλειοψηφία είμαι πρόθυμος να συζητήσω την κατασκευή μιας νέας Μεταμόρφωσης με τέτοιες προδιαγραφές έτσι ώστε οι άνθρωποι της να μην πνίγονται κάθε 30 χρόνια» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι επιβάλλεται να ζητηθεί η συνδρομή της επιστήμης, επισημαίνοντας ότι στον Έβρο υπάρχει συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ για το δάσος της Δαδιάς, ενώ για τη Θεσσαλία στάθηκε ιδιαίτερα στην ολλανδική εταιρεία που έχει την τεχνογνωσία για θέματα πλημμύρας. Τα συμπεράσματα των Ολλανδών είναι ότι χρειάζεται ριζική αναμόρφωση των υποδομών και της λειτουργίας τους, με καθετοποιημένη διοίκηση, νέα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων. «Το κλειδί για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα είναι η διαχείριση και η συνεργασία πέραν των στενών ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Με υποδομές σχεδιασμένες με συνεκτικό τρόπο και όχι με βάση τα φαντασιακά υδρολογικά δεδομένα της Θεσσαλίας και όχι με αποσπασματικά έργα τα οποία δεν χαρακτηρίζονται από διαλειτουργικότητα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πληρώσαμε βαρύ τίμημα για την κλιματική κρίση με τις μεγάλες φωτιές και τις πλημμύρες. Θύμισε τα ποσά βροχόπτωσης της κακοκαιρίας «Daniel» και είπε ότι στη Θεσσαλία ήταν εικοσαπλάσια από τα ποσά που έπεσαν στην κακοκαιρία «Ιανό» που είχε θεωρηθεί ιδιαίτερα σφοδρή.

«Σε μια δεκαετία τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν 50%. Δυστυχώς η Μεσόγειος που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης δοκιμάζεται ιδιαίτερα και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς τα επόμενα 15 χρόνια κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο τροπικών καταιγίδων» σημείωσε.

«Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών. Χρέος της πολιτείας είναι να επεξεργαστεί νέα μέτρα αντίδρασης. Θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από την αντίδραση του κράτους στα τελευταία φαινόμενα. Θα υπερασπιστώ, ωστόσο, την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή» είπε και αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του 112, το οποίο, σε μια παραλλαγή του, εφαρμόζεται μόνο τώρα στην Καλιφόρνια και δεν υπήρχε καθόλου στη Χαβάη.

Απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι σε περίπτωση πλημμύρας η οδηγία δεν είναι η εκκένωση αλλά η καταφυγή σε σημεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υψόμετρο.

«Εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία. Καθόλου αμελητέα δεν ήταν τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή μιας υγειονομικής κρίσης. Δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό συμπυκνωμένη εμπειρία για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας περίπτωσης. Αλλά με ταχύτητα έγινε καύση 70.000 ζώων και 10.000 πτηνών. Δόθηκαν οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων, έγιναν εμβολιασμοί για τέτανο και ηπατίτιδα σε ακραίες συνθήκες. Επίσης οκτώ μονάδες ψυχικής υγείας εδρεύουν στη Θεσσαλία και είναι στη διάθεση των πολιτών» τόνισε.

Για την κρατική αρωγή είπε ότι σε χρόνο ρεκόρ εκταμιεύτηκαν 120 εκατ. ευρώ για 33.000 οικογένειες και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες διασταυρώσεις. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης το οποίο θα έχει διάρκεια δύο χρόνια. «Έχουν εγκριθεί 120 εκατ. για να καλυφθεί το 80% της αποκατάστασης ενός κτηρίου, το άλλο 20% δίνεται με άτοκο δάνειο» είπε ο πρωθυπουργός για τους πολίτες των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν.

Μίλησε και για τη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε αυτή γνωρίζει καλύτερα τα τοπικά προβλήματα, όπως αυτά του οδικού δικτύου, ώστε το κεντρικό κράτος να ρίξει το βάρος στις υποδομές εθνικού χαρακτήρα.

Για τις δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν εγκριθεί αποζημιώσεις 260 εκατ. από τα οποία έχουν δοθεί τα 107 εκατ. Έκανε αναφορά στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Κάρλα όπου τα νερά θα αργήσουν να υποχωρήσουν και οι επισήμανε ότι οι αποζημιώσεις ήταν ευχάριστη έκπληξη για όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον σιδηρόδρομο και είπε ότι υπάρχει ελπίδα μέχρι τα Χριστούγεννα να λειτουργήσει το τμήμα από τη Λάρισα έως το Λιανοκλάδι.

«Η πραγματικότητα δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση αλλά για συναινέσεις καθώς η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εκδηλώνονται είτε με μεγα-πυρκαγιές ή με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αναφέροντας τα παραδείγματα της Χαβάης και της Λιβύης.

πηγή: tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: