8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Βόλος: Ξέσπασε «πόλεμος» για την αέρια ρύπανση

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» με φόντο την αέρια ρύπανση στον Βόλο και τις πηγές που την προκαλούν ξέσπασε τις τελευταίες ώρες. Αφορμή στάθηκε η προχθεσινή ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούσε για «ένοχη σιωπή» την περιφέρεια, στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Χθες, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται των ενεργειών της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με τους ελέγχους για τη νόμιμη λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων. Αναφέρεται επίσης στις ενέργειες που έχει προβεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφήνει αιχμές για το «όψιμο ενδιαφέρον» του κ. Φάμελλου.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε χαρακτηρίζοντας ανακρίβειες τα όσα επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης και επαναλαμβάνει τα ερωτήματα που έχει θέσει προς την Περιφέρεια αναφορικά, με το τι πρόκειται να κάνει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των περιβαλλοντικών ελέγχων σε βιομηχανίες της περιοχής.

- Advertisement -

Η απάντηση Κολυνδρίνη στον ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στη ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Κολυνδρίνη αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και μετά το ξαφνικό ενδιαφέρον από τον πρώην αρμόδιο Υπουργό κ. Σ. Φάμελλο για τη λειτουργία της Χαλυβουργίας και το περιβάλλον της περιοχής μας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η υπάλληλοι έχουν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου τα στοιχεία και τους ελέγχους ότι όλα αυτά τα χρόνια αποδεδειγμένα έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε αριθμό μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο από το νόμο, για τη νόμιμη λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 μετά από έλεγχο του ΚΕΠΠΕ στη Χαλυβουργία (ελεγκτικός μηχανισμός της Περιφέρειας) κοινοποιήθηκε έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επί υπουργίας Σ. Φάμελλου, για να λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου και να θέσει τους όρους της περιβαλλοντικής λειτουργίας. Στην απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο, που προΐστατο τότε ο κ. Φάμελλος, παραδεχόταν ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έχει εκδοθεί το έτος 1998 (!) και οι επικαιροποιήσεις των ΑΕΠΟ πραγματοποιούντουσαν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς την εκπόνηση νέας μελέτης.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους μετά από νέο έλεγχο και πάλι γνωστοποιήθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο, και πάλι επί υπουργίας κ. Σ. Φάμελλου, τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι υποδείξεις της Υπηρεσίας μας για το τι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στις επικαιροποιημένες μελέτες για τη λειτουργία της Χαλυβουργίας και οι προτάσεις που έπρεπε να συμπεριληφθούν στην ΜΠΕ που έληγε. Επ’ αυτών των παρατηρήσεων δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση από τον κ. Φάμελλο και το Υπουργείο του και είναι απορίας άξιον η πρόθεσή του μετά από την σχεδόν τριετή θητεία του στο Υπουργείο να στοχοποιεί την Περιφέρεια και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία τα κατέθεσε μεταξύ άλλων τον Αύγουστο του έτους 2019 η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, στα πλαίσια αναφοράς προς στην Εισαγγελία Βόλου για την διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με τη λειτουργία των δύο μεγάλων βιομηχανιών στην περιοχή μας.

Το αρμόδιο Υπουργείο, παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις, οχλήσεις και τεκμηριωμένες υποδείξεις μας, το Σεπτέμβριο του 2019 έδωσε νέα διετή παράταση ισχύος της ΑΕΠΟ στην εταιρεία έως και τον Αύγουστο του 2021. Παρά την παράταση η Υπηρεσία μας συνέχισε τους τακτικούς ελέγχους στην επιχείρηση με αυτοψίες και ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ενδεικτικά, μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου του προηγούμενου έτους πραγματοποιήθηκαν στη Χαλυβουργία τρεις έλεγχοι από τη υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, εντός του 2020 ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας το Πρόγραμμα για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το οποίο πραγματοποιούνται δειγματοληψίες τόσο μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα όσο και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής και θα παρουσιαστούν συντόμως τα πρώτα αποτελέσματα. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορούσε τη διενέργεια δειγματοληψιών με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας σε επτά μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε καμινάδες, που ολοκληρώθηκε μόλις χθες ο πρώτος κύκλος δειγματοληψιών και ο φορέας επεξεργάζεται τα αποτελέσματα, ενώ πρόκειται να υλοποιηθεί και τρίτο παράλληλο πρόγραμμα σε συνεργασία με το «Δημόκριτο» για τη λήψη δειγμάτων σε πραγματικό χρόνο σε δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής. Παράλληλα καθ’ όλο το διάστημα πραγματοποιούνται οι μετρήσεις από τους σταθμούς της Περιφέρειας και του Υπουργείου.

Σημειωτέον, το Οκτώβριο του 2020 και ενώ οι παρατηρήσεις και προτάσεις της υπηρεσίας παρέμεναν σε ισχύ, χωρίς κάποια ουσιαστική ανταπόκριση, πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΠΠΕ και νέα αυτοψία και έλεγχος στη Χαλυβουργία, η οποία κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς επίσης και στην Εισαγγελία του Βόλου. Σύμφωνα με αυτή, δόθηκε η προθεσμία στην εταιρεία έως 31.01.2021 να καταθέσει μεταξύ άλλων νέες μελέτες που θα περιγράφουν την παραγωγική διαδικασία, τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των αποβλήτων, και ειδικότερα των αέριων αποβλήτων, και να αναδιατυπωθούν οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας. Έως την τασσόμενη προθεσμία δεν υποβλήθηκαν τα ζητούμενα από το κλιμάκιο και ως εκ τούτου θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί ουδέποτε κρύφτηκαν από το μείζον ζήτημα που απασχολεί την περιοχή μας, αλλά αντίθετα υλοποίησε και πολλά περισσότερα από τα προβλεπόμενα από το νόμο, χωρίς ωστόσο να έχει την απαραίτητη υποστήριξη από το αρμόδιο Υπουργείο, ακόμη και επί της θητείας του ξαφνικά καταγγέλλοντος Κ. Φάμελλου. Επίσης, καθίσταται σαφές ότι, για εμάς τουλάχιστον προέχει η προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας και η τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας, πάντοτε με συντεταγμένες, διάφανες και καθ’ όλα νόμιμες ενέργειες…».

Ν.Ε. Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ: Οι ανακρίβειες της κ. Κολυνδρίνη

Aπαντώντας στα όσα υποστηρίζει η αντιπεριφερειάρχης η ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε κάνοντας λόγο για «ανακρίβειες».

Συγκεκριμένα, σε απάντηση η Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Η κα Κολυνδρίνη είπε σήμερα (σ.σ. χθες) πολλές ανακρίβειες, αλλά δεν απάντησε σε όσα της χρεώνουμε. Ο δε κατά τα άλλα λαλίστατος κος Αγοραστός αγνοείται.

Το ερώτημα που απασχολεί την κοινωνία του Βόλου είναι τι έχει κάνει από το 2018 όταν τα κλιμάκια ελέγχου της Περιφέρειας βρήκαν τη διαρροή της ίδιας οσμής που βασανίζει το Βόλο στη Χαλυβουργία: «Γιατί δεν έχουν καταλήξει οι έλεγχοι, γιατί δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, γιατί δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει το φαινόμενο, που αποδεικνύεται από τα έγγραφα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ότι συνεχίζεται και το 2020;». Για να μην της δώσουμε δε την δυνατότητα να ξεφεύγει με ανακρίβειες της θυμίζουμε ότι:

  • Τα πρακτικά αυτοψίας και τις εκθέσεις ελέγχου συντάσσει και ελέγχει η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, εφόσον αυτή διενεργεί τον έλεγχο, ακόμα και όταν σε κοινό κλιμάκιο συμμετέχει το σώμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο συνυπογράφει.
  • Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται και ανακαλείται από την Περιφέρεια, και αυτό αφορά και στην Χαλυβουργία και στην ΑΓΕΤ, όπως έχει αποκαλυφθεί εξάλλου από το 2017 όταν ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση για τη δυσοσμία στο Βόλο.

Από τα έγγραφα δε που κατέθεσε ο κος Σκρέκας στη Βουλή προκύπτει:

1) τα πρακτικά αυτοψίας των κλιμακίων ελέγχου είναι της Περιφέρειας και

2) η άδεια λειτουργίας της Χαλυβουργίας έχει αριθμό πρωτοκόλλου 5538/05-10-2012, εκδοθείσα από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων.

Εξάλλου οι άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών ανήκουν στην νομοθετική ύλη του Υπουργείου Ανάπτυξης και όχι του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μάλλον οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν σκοτοδίνη στην κα Κολυνδρίνη και έχει ξεχάσει και το θεσμικό πλαίσιο. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Όπως είχε αποκαλυφθεί και το 2017, όταν αποκαλύφθηκε με κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ότι οι μετρήσεις της ΑΓΕΤ, που έπρεπε να παρακολουθούνται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, ήταν κλειστές από το 2011.

Αναμένουμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκεκριμένες ενέργειες για να επιλυθεί το ζήτημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Βόλου χρόνια τώρα, και η ίδια επιλέγει να υπεκφεύγει και να αποφεύγει τις ευθύνες της.

Επιτέλους η Περιφέρεια θα αναλάβει τις ευθύνες της;

Επαναλαμβάνουμε το χθεσινό μας ερώτημα. Τι πρόκειται να κάνει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των περιβαλλοντικών ελέγχων, την δημοσιοποίηση των πορισμάτων τους και το κυριότερο, την επιβολή κυρώσεων (πρόστιμα), τι πρόκειται να κάνει σχετικά με την λήψη των μέτρων που είναι θεσμικά αρμόδια να πάρει για τον περιορισμό της αέριας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και τον εντοπισμό των υπεύθυνων για το φαινόμενο της δυσοσμίας που πλήττει την περιοχή μας;».
πηγή: taxydromos.gr

Ροή Ειδήσεων

Μητσοτάκης για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: “Ηταν λάθος, δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ”

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό...

Σταϊκούρας: Στους πολίτες ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από τον Σεπτέμβριο

«Φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι. Αυτός ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί στο σύνολό...

Ολες οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ μέχρι 12 Αυγούστου

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την εβδομάδα 8-12 Αυγούστου...

Ξεκινούν οι εγγραφές στα αγροτικά ΙΕΚ

Από σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής στα...

ΕΘΕΑΣ: Αναγκαιότητα η στήριξη των αμπελουργών

Αναγκαία και επιβεβλημένη χαρακτηρίζει η ΕΘΕΑΣ σε ανακοίνωσή της, την ικανοποίηση του αιτήματος της ΚΕΟΣΟΕ για την οικονομική...

Προς δημοπράτηση η κατασκευή ταμιευτήρα στο Λιβαδότοπο Λάρισας

Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιου Γεωργαντά και του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Γεώργιου Στύλιου,...

Στην ίδια κατηγορία: