8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Τσιάρας: “Ούτε θεσμική, ούτε πειστική η αντιμετώπιση ΣΥΡΙΖΑ για αποχή από ψηφοφορίες”

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Διαβάστε επίσης:

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στη Διεθνή Έκθεση τροφίμων-ποτών «FOODEXPO 2023»

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η παρουσία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην «FOOD EXPO 2023 –...

Άρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΥΑ ζητεί η δήμαρχος Ελασσόνας

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, ενόψει της ψήφισης του νομοσχέδιου με τίτλο...

ΟΣΕ: Η τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργεί αδιάληπτα από τον Νοέμβριο του 2022

"Η ενιαία Τηλεδιοίκηση Λάρισας που έλεγχε το τμήμα από Δομοκό μέχρι και Πλατύ,...

Για ένα σαφέστερο και κυρίως πιο εξελιγμένο νομικό πλαίσιο έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί τα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Υπογράμμισε πως με τις νέες διατάξεις θα υπάρξει εξωστρέφεια για την ελληνική οικονομία και τόνωση των ελληνικών εξαγωγών καθώς και προσέλκυση νέων επενδυτών, παραπέμποντας στις χώρες που έχουν εφαρμόσει το καθεστώς αυτό και απολαμβάνουν σημαντικά οικονομικά ευεργετήματα.

«Το πρώτο που κοιτάζουν οι επενδυτές είναι το δικαστικό σύστημα της χώρας» ανέφερε, επισημαίνοντας πως δίνουν έμφαση στο αν υπάρχει ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης

Απαιτείται πολιτική ωριμότητα

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο κ. Τσιάρας άφησε αιχμές κατά της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες νομοσχεδίων μέχρι τις εκλογές, επισημαίνοντας πως κάποια πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται κάποια στιγμή μέσω πολιτικής ωριμότητας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – όπως σημείωσε – επικαλείται ένα ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί, αν και κατά την άποψή του έχει επιλυθεί και για το λόγο αυτό τίθενται εύλογα ερωτήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει πειστικά.

Ο κ. Τσιάρας μίλησε για σωρεία θετικών νομοσχεδίων που επίκειται η ψήφισή τους και δηλώνοντας πως αντιλαμβάνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφέρει θετική άποψη, επέλεξε αυτή την αντιμετώπιση. «Ούτε θεσμική είναι η αντιμετώπιση αυτή, ούτε πειστική» τόνισε, λέγοντας πως οι κυβερνήσεις δεν αμφισβητούνται στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αμφισβητούνται από τους πολίτες.

Διεθνή διαιτητικά δικαστήρια: Οι καινοτομίες του νομοσχεδίου

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο υπουργός με το νομοσχέδιο εισάγονται οι εξής καινοτομίες:

            •          Καθιερώνεται η γενική αρχή ότι διαιτητεύσιμες είναι κατ’ αρχήν όλες οι διαφορές, εκτός αν ο νόμος το απαγορεύει. Η διάταξη αυτή δημιουργεί κατ’ αρχήν τεκμήριο διαιτητευσιμότητας για όλες τις διαφορές, εκτός αν ο νόμος εξαιρεί ορισμένη διαφορά ή ορισμένη κατηγορία διαφορών από την υπαγωγή στη διαιτησία. (Άρθρο 1 παρ. 4)

            •          Επιλύεται το ζήτημα του διορισμού διαιτητών (από το δικαστήριο) επί πολυμελούς διαιτητικού δικαστηρίου όταν η διαιτησία είναι πολυμερής (Άρθρο 11Α) η οποία επεκτείνεται σε οποιαδήποτε περίπτωση αδυναμίας ορισμού μονομελούς ή πολυμελούς διαιτητικού δικαστηρίου εντός ενενήντα ημερών από την προσφυγή στη διαιτησία (άρθρο 11Β)

            •          Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις της πολυμερούς διαιτησίας (άρθρο 16Α)

            •          Θεσπίζεται η εξουσία του διαιτητικού δικαστηρίου να διατάσσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που θεωρεί αναγκαία σχετικά με το αντικείμενο της διαφοράς ή την έκδοση προσωρινής διαταγής (άρθρο 17)

            •          Αποδίδεται στο διαιτητικό δικαστήριο η εξουσία να επιβάλει στα μέρη να προσκομίσουν έγγραφα ή άλλα αποδεικτικά μέσα που βρίσκονται στη διάθεσή τους και πιθανολογείται ότι θα έχουν ουσιώδη επίδραση στην έκβαση της διαιτησίας (άρθρο 26Α).

Οι ρυθμίσεις για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Με το ίδιο νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Τσιάρας, υπάρχουν διατάξεις και για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σχολιάζοντας κάποιες επικρίσεις για καθυστερήσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως στο διάστημα 2018- 2020 συσσωρεύθηκαν χιλιάδες υποθέσεις κυρίως για συνταξιοδοτικές διαφορές λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων.

Μίλησε για περίπου 120.000 εκκρεμείς υποθέσεις που για να διεκπεραιωθούν έπρεπε πρώτα να κριθεί η νομιμότητά τους.

πηγή: dikastiko.gr

Ροή Ειδήσεων

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στη Διεθνή Έκθεση τροφίμων-ποτών «FOODEXPO 2023»

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η παρουσία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην «FOOD EXPO 2023 – ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ»...

Ζ. Μακρή: «Καμαρώνουμε για την πρόκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής του 4ου δημοτικού Ν. Ιωνίας»

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή στο άκουσμα της είδησης της...

Άρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΥΑ ζητεί η δήμαρχος Ελασσόνας

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, ενόψει της ψήφισης του νομοσχέδιου με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας...

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων – Πιο ισχυρό το τραπεζικό σύστημα σήμερα

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το 2023 το μεγάλο πρόβλημα θα είναι ο πληθωρισμός, ενώ σημείωσε πως οι...

ΟΣΕ: Η τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργεί αδιάληπτα από τον Νοέμβριο του 2022

"Η ενιαία Τηλεδιοίκηση Λάρισας που έλεγχε το τμήμα από Δομοκό μέχρι και Πλατύ, άρχισε σταδιακά να φθίνει και...

Τιμολόγια ρεύματος: Σημαντικά χαμηλότερα για τον Απρίλιο

Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών...

Στην ίδια κατηγορία: