8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Τριαντόπουλος/Ιανός: Ολοκληρώνεται η επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων στις ΠΕ Λάρισας και Τρικάλων

Διαβάστε επίσης:

Δ. Τρικκαίων: Σε κοινωνική προσφορά μετατρέπεται η ανακύκλωση ρούχων στα Τρίκαλα

Την πρώτη επιταγή στον Δήμο Τρικκαίων, ως ανταποδοτικό όφελος από την ανακύκλωση ρούχων,...

«Ναι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη ΜΠΕ της Μεσοχώρας

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για...

Μήνυμα της Ζέττας Μακρή για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

Αντλούμε τη δύναμή μας από τα μέλη μας, στηρίζουμε την διαφάνεια και την...

Την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον καθορισμό επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και στον Δήμο Φαρσάλων (ΦΕΚ Β’ 4364/21.09.2021), με τις οποίες θα καταβληθεί σε δικαιούχους επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αποζημίωση ίση με το 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς που υπέστησαν εξαιτίας του «Ιανού». Από την τελική αποζημίωση θα αφαιρεθεί το ποσό της προκαταβολής 20% έναντι επιχορήγησης για όσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις την έλαβαν.
Με αφορμή τη δημοσίευση των συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σχολίασε: «Περίπου ένα έτος μετά το χτύπημα του ‘Ιανού’, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες χορήγησης επιχορήγησης στις επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και στα Φάρσαλα, και μάλιστα με ποσοστό 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Με έναυσμα τον ‘Ιανό’, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στο πεδίο της κρατικής αρωγής. Έτσι, συντομεύθηκαν σημαντικά οι χρόνοι για την καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες, από 2, 3 ή ακόμα και 4 χρόνια με το προηγούμενο καθεστώς, σε μόλις ένα έτος, ενώ παράλληλα χορηγήθηκε προκαταβολή έναντι επιχορήγησης ίση με το 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς, για να φτάσουν ακόμα ταχύτερα κονδύλια στους επιχειρηματίες και τους αγρότες που τα είχαν ανάγκη για να ορθοποδήσουν. Επιπρόσθετα, ενώ στο παρελθόν η επιχορήγηση ανερχόταν στο 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς, το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά, στο 55%, προκειμένου να υποστηριχθούν ουσιαστικά οι πληγέντες. Επισημαίνεται, δε, ότι καλύφθηκαν και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν επιχορηγούνταν για ζημιές που δεν εντάσσονταν στοπλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, έχει ήδη καταβληθεί ως προκαταβολή 20% το ποσό των 87.868 ευρώ σε 133 δικαιούχους, ενώ με τη νέα υπουργική απόφαση θα διατεθούν ακόμα 153.769 ευρώ στους ίδιους δικαιούχους. Έτσι, αθροιστικά θα έχει καταβληθεί προς 133 πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις επιχορήγηση ύψους 241.637 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε συνολική εκτιμηθείσα ζημιά 439.339 ευρώ.
Στον Δήμο Φαρσάλων, 258 πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (εκ των οποίων οι 183 είναι αγροτικές εκμεταλλεύσεις) έχουν ήδη λάβει προκαταβολή 280.485 ευρώ έναντι αποζημίωσης. Συνολικά, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 933 (844 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και 89 επιχειρήσεις) και ο προϋπολογισμός για την επιχορήγησή τους ανέρχεται σε 2.996.705 ευρώ, έναντι συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς 5.989.787 ευρώ.
Τις επόμενες ημέρες, ακολουθώντας την αποστολή από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και την εξέτασή τους από το Υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσουν οι σχετικές πληρωμές προς τους δικαιούχους, με εντατικούς ρυθμούς, όπως άλλωστε έχει ήδη αρχίσει να γίνεται και για τη Μαγνησία εδώ και εβδομάδες. Στόχος μας είναι εντός των επόμενων εβδομάδων σημαντικό μέρος των δικαιούχων να έχει λάβει το 55% της εκτιμηθείσας ζημίας. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους».

Ροή Ειδήσεων

Τσιάρας: Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη δικαιοσύνη

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του «Μνημείου της Δικαιοσύνης», το οποίο ανεγέρθηκε μέσα στον Κήπο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι, παρευρέθηκε την Κυριακή ο...

Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι το μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ρεαλισμού και προόδου

Το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα, που εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει τη ζωή των...

Δ. Τρικκαίων: Σε κοινωνική προσφορά μετατρέπεται η ανακύκλωση ρούχων στα Τρίκαλα

Την πρώτη επιταγή στον Δήμο Τρικκαίων, ως ανταποδοτικό όφελος από την ανακύκλωση ρούχων, παρέλαβαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Πρόκειται...

Κοντά σε Πρόσκοπους και Ραδιοερασιτέχνες ο Θανάσης Παιδής

Κοντά στους προσκόπους βρέθηκε για μία ακόμη φορά ο Θανάσης Παιδής, καθώς του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί και να παρακολουθήσει την...

Μήνυμα της Ζέττας Μακρή για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

Αντλούμε τη δύναμή μας από τα μέλη μας, στηρίζουμε την διαφάνεια και την δημοκρατία, στοχεύουμε ολοένα και ψηλότερα...

«Ναι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη ΜΠΕ της Μεσοχώρας

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για το Υδροηλεκτρικό Έργο στη Μεσοχώρα.

Στην ίδια κατηγορία: