8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Την επαναφορά της τηλεργασίας εξετάζει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης:

Την επαναφορά του μοντέλου της τηλεργασίας, σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα, εξετάζει η κυβέρνηση, ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Οι συσκέψεις εκπροσώπων από το οικονομικό επιτελείο, αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου είναι καθημερινές για το συγκεκριμένο θέμα.Όσο τα κρούσματα αυξάνονται, όσο το σύστημα Υγείας πιέζεται, τόσο το μέτρο της τηλεργασίας μπαίνει «ψηλά» στην ατζέντα. Το ποσοστό της υποχρεωτικότητας μένει να καθοριστεί, με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί να θέλουν να κυμαίνεται από 40% έως 50%.

Στο μεταξύ, στο «κυνήγι» των αρνητών χρήσης rapid test βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Το σύστημα «Εργάνη» εντόπισε 21.000 τέτοιες περιπτώσεις εργαζομένων και τώρα εναπόκειται στους επιθεωρητές Εργασίας να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων για να διαπιστώσουν πόσοι πράγματι δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα τεστ και να επιβάλουν τα ανάλογα πρόστιμα.

- Advertisement -

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αφού είναι αρκετές οι παράμετροι που πρέπει να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν. Όμως, τόνιζαν στη «Ν» αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, επειδή η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων είναι καινούργια, υπάρχει ο κίνδυνος να έχει γίνει λάθος από τον εργοδότη και να έχει υποβληθεί η αίτηση χωρίς να αναγράφεται με σαφήνεια η διενέργεια του τεστ για κάποιον ή κάποιους εργαζόμενους. Επίσης, πρέπει να ελεγχθεί εάν έγινε σωστά η μεταφορά όλων των στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ. Ο κίνδυνος να υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση ότι υποβλήθηκαν σε rapid test, αλλά να μην καταχωρήθηκε σωστά στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ είναι επίσης υπαρκτός. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι επιθεωρητές Εργασίας εκτιμούν ότι θα καταλήξουν σε μικρότερο αριθμό ανεμβολίαστων εργαζόμενων που δεν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση ο τελικός αριθμός να αυξηθεί. Κάτι τέτοιο θα συμβεί αν εντοπιστούν περιπτώσεις όπου υπέβαλε ψευδή δήλωση ο εργοδότης ότι έγιναν τα τεστ, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει συμβεί. Για να εντοπιστούν τυχόν τέτοιοι εργοδότες, θα πρέπει να γίνει αντιστοίχιση όλων των αιτήσεων με τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, γεγονός εξαιρετικά χρονοβόρο.

Σε κάθε περίπτωση, από το αποτέλεσμα των ελέγχων θα φανεί σε ποιους τελικά εργαζόμενους θα επιβληθεί πρόστιμο (300 ευρώ για μερική απασχόληση, 600 ευρώ για πλήρη απασχόληση). Ένα πρόστιμο που θα πρέπει να βεβαιωθεί μέσω της ΑΑΔΕ απευθείας στην εφορία. Θα πρέπει, βέβαια, να υπάρξει ενημερωτικό mail στον παραβάτη και στη συνέχεια να δοθεί περιθώριο πέντε ημερών να υποβληθεί ένσταση, η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι εμπλέκονται τρεις μηχανισμοί του Δημοσίου (ΗΔΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΑΑΔΕ) καθυστερεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιβολής προστίμων. Επίσης, πρόκειται για ένα πρόβλημα που καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να το αντιμετωπίσουν για το επόμενο χρονικό διάστημα. Άρα, θα προκύψουν και άλλοι εργαζόμενοι που θα βρεθούν σε αντίστοιχη θέση, δηλαδή θα φαίνονται ότι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για rapid test.

«Συν-Εργασία» και άδεια
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας ότι η αναλογία του επιδόματος αδείας για όσους εργαζόμενους εντάχθηκαν στον μηχανισμό «ΣυνΕργασία» θα καταβληθεί τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς. Θα πρέπει να έχουν πρώτα υποβληθεί οι αντίστοιχες δηλώσεις για τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους από τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, θα πρέπει να έχει πρώτα ολοκληρωθεί η Α’ και η Β’ Φάση υποβολής αιτήσεων από τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεκαθαρίζεται ποιοι και πόσοι θα είναι οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στον μηχανισμό κατά τον τελευταίο μήνα του 2021.

Η αναλογία του επιδόματος αδείας ανέρχεται για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο μηχανισμό «Συν-Εργασία» σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: